ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Μαζικές αποδράσεις από φυλακές της Λιβύης - Αίμα στους δρόμους - 41 οι νεκροί

Ολοένα και πιο πολύ θυμίζει Αίγυπτο η κατάσταση στη Λιβύη. Διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοσταθμού στη Βεγγάζη, ενώ η πόλη Αλ Μπάιντα φέρεται να έχει περάσει υπό τον έλεγο των διαδηλωτών.Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν στην ανατολική Λιβύη, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες και μια επίσημη πηγή.

«Η έδρα του ραδιοσταθμού καίγεται», δήλωσε μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επίθεση εκδηλώθηκε αφού αποχώρησαν από το κτίριο οι δυνάμεις ασφαλείας.

Επίσημη πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την πληροφορία, καταγγέλλοντας «έγκλημα κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα».

Εκρηκτική η κατάσταση και στην πόλη Αλ Μπάιντα, την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει μετά τις πληροφορίες πως διαδηλωτές την έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

«Πολλοί άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν πάρει θέση γύρω από την πόλη, ελέγχουν τις εισόδους και τις εξόδους, καθώς και το αεροδρόμιο της Αλ Μπάιντα», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

«Οι αστυνομικοί πήραν εντολή να φύγουν από το κέντρο της πόλης προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και να μην σκοτωθούν και άλλοι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν μέσω του Ίντερνετ ανέφεραν ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κυνήγησαν και έδιωξαν τους αστυνομικούς από την πόλη μετά από βίαιες συγκρούσεις.

Μόνο στην πόλη αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε το αντικυβερνητικό κίνημα. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι δυο αστυνομικοί που απαγχονίστηκαν από διαδηλωτές! Οι δύο άτυχοι αστυνομικοί προσπαθούσαν να διαλύσουν μια διαδήλωση αλλά οι διαδηλωτές τους έπιασαν και τους κρέμασαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Oea.

Εξεγέρση και αποδράσεις από τις φυλακές με 4 νεκρούς

Την Παρασκευή, 1000 κρατούμενοι στασίασαν και δραπέτευσαν από φυλακή της Βεγγάζης, πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η εξέγερση έγινε στη φυλακή αλ Κουϊφίγια σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξη της τοπικής εφημερίδας Quryna Ραμαντάν Μπρίκι. Οι κρατούμενοι πυρπόλησαν στη συνέχεια το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, μια τράπεζα και αστυνομικό τμήμα της Βεγγάζης. Οι 150 από αυτούς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Να αποδράσουν επιχείρησαν και κρατούμενοι στη φυλακή Ελ Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη. Η προσπάθειά τους όμως βάφτηκε με αίμα, αφού τέσσερις κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν. Πήγες ασφαλείας δήλωσαν ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι δυνάμεις της τάξης περικυκλώνουν τη φυλακή.

Στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και πολλοί φοβούνται έξαρση της βίας μετά την απόδραση των κρατούμενων, όπως συνέβη και στην Αίγυπτο.

Τις τελευταίες 24 ώρες από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι μόνο στη Βεγγάζη, ενώ ο αριθμός των θυμάτων, σε όλη τη χώρα, από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά του Μοαμάρ Καντάφι ανέρχεται στους 41, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε όπλα σε Αφρικανούς μετανάστες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να πυροβολούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενέργεια που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο έως και 30 ανθρώπων.

Η λιβυκή ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Al-Youm αποκαλύπτει ότι ελικόπτερα προσγειώθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα για να προμηθεύσουν με όπλα τους μετανάστες στις πόλεις Αλ Μπάιντα και Σάχατ, που βρίσκονται και οι δύο στη βόρεια ακτή της Λιβύης. Προσθέτει επίσης ότι στις συμπλοκές σκοτώθηκαν και τρεις από τους μετανάστες που είχαν προμηθευτεί με όπλα.

Παράλληλα δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών.

«Η Αλ Μπάιντα βρίσκεται στα χέρια του λαού», δήλωσε ο Τζιούμα αλ Ομάμι της οργάνωσης Αλληλεγγύη για τα Λιβυκά Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η πόλη έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος του Καντάφι», δήλωσε επίσης ο Φάθι αλ Ουαρφάλι, της Λιβυκής Επιτροπής για Αλήθεια και Δικαιοσύνη.

Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις στηρίζονται σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν με ανθρώπους στην πόλη αυτή των περίπου 250.000 κατοίκων, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: