ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Φυλακές μπουντρούμια


Για απάνθρωπη και ατιμωτική μεταχείριση εις βάρος κρατουμένου στις φυλακές Ιωαννίνων καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρωπου.

Στη φυλακή Ιωαννίνων, που σχεδιάστηκε για 80 αλλά την περίοδο εκείνη φιλοξενούσε 220 κρατούμενους, όπως αναφέρεται, δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργικής αναψυχής και απασχόλησης, ενώ  πολλοί κρατούμενοι έπασχαν από μεταδοτικές ασθένειες, χωρίς να τους παρέχεται θεραπεία, με κίνδυνο μετάδοσης και στους υπόλοιπους.
“Η απόφαση αυτή για πρώτη φορά αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές φυλακές ύστερα από έλεγχο ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου των κανόνων εσωτερικού και διεθνούς δικαίου που ρυθμίζουν τις προδιαγραφές συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων”.
“Η απόφαση αυτή ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές”, δήλωσε ο κ. Κ. Τσιτσελίκης, δικηγόρος του κρατουμένου και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζοντας:
“Τα παραπάνω δεν αντικρούστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προέταξε το επιχείρημα ότι η κατάσταση είναι γενικευμένη και ότι δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους βελτίωσης των συνθηκών”.
Ο ίδιος τόνισε ότι από το γεγονός και μόνο, ότι ο κρατούμενος διέθετε ελάχιστο προσωπικό ελεύθερο χώρο (1,65 τ.μ.), το ΕΔΔΑ έκρινε, ότι ο προσφεύγων υπέστη “απάνθρωπη και ατιμωτική μεταχείριση, η οποία απείχε κατά πολύ από το αποδεκτό όριο καταπόνησης που ο εγκλεισμός εγγενώς δημιουργεί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: