ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

υποψηφιοι β' διαλογης...'η και γ'

Η γνωμη μου, λιγες ωρες πριν την καλπη ειναι οτι.Σε αυτες τις εκλογες η ψηφος μας θα ειναι...ψηφος αξιοπρεπιας. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ...Σε οποιο κομμα νομιζετε ρηχτε τη, αλλα οχι σ` αυτους τους δυο. Θα ειναι σα να τους λεμε...συνεχιστε. να μας _αματε...!!!

Ρωτηστε εναν απο αυτους που ζητανε τη ψηφος σας, και ειναι με το ενα ή με το αλλο κομμα...που μας κυβερνανε.
Ειναι σε θεση να βαλει μπροστα τις οποιες...πεποιθησεις εχει, και ειναι αντιθετες του κομματος...???
Αν του ζητηθει καποια στιγμη να ακολουθησει τη γραμμη, εχει το θαρρος να πει οχι...???
Εγω λεω πως δεν υπαρχει τετοιος σε καμια παραταξη του δικομματισμου...

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΕΣ -ΟΙ !!!
ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ,ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΔΑΓΚΩΝΕΙ Ο ΜΥΡΩΝΑΣ

α

Συνέντευξη του Τζίμη Πανούση στην Ελευθεροτυπία.

Συνέντευξη του Τζίμη Πανούση στην Ελευθεροτυπία.

Έντυπη Έκδοση
Επτά, Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

«Ψωροκώσταινα τέλος. Τώρα Φορογιώργαινα»

«Τι θα πάρετε;» ρωτά η κοπέλα σ' ένα διάλειμμα της πρόβας για την παράσταση του Τζίμη Πανούση στο «Γυάλινο».

«Μια κόκα λάιτ», απαντά εκείνος.

«Να σας φέρω τασάκι;»

«Δε χρειάζεται», της λέει χαμογελώντας.

Μπορεί το «μπαλονάκι» να είναι η καρδιολογική επέμβαση με το πιο αστείο όνομα, αλλά, όσος καιρός και αν περάσει, κάποιο φόβο σού αφήνει. Ομως, ο Πανούσης δεν βάζει μυαλό. «Αγχώνομαι πάντα το ίδιο», παραδέχεται, καθώς ανοίγω το κασετόφωνο. «Αυτό που κάνω είναι ευχή και κατάρα. Πρέπει να βυθιστώ σ' ένα ψυχικό χάος για να βγει κάτι χαρούμενο. Κάθε φορά πρέπει να αναρωτηθώ τι νόημα έχει, τι θέλω να αποδείξω. Τίποτα δε θέλω ν' αποδείξω, ούτε είναι ο βιοπορισμός. Εχω το ραδιόφωνο, μπορώ πια να ζήσω χωρίς τη σκηνή, κι όμως πάντα σ' αυτήν επιστρέφω».

Πρέπει να νιώθει δικαιωμένος, αν σκεφτεί κανείς ότι, παρ' όλες τις αντιδράσεις, είναι ο μόνος που εδώ και κάμποσα χρόνια, ζει αποκλειστικά ως σατιρικός καλλιτέχνης. Και τι έμαθε από αυτή τη διαδρομή;

«Οπως οι λαϊκοί δρόμοι στα τραγούδια έτσι και η σάτιρα είναι μια αρχαία τέχνη με αυστηρά όρια», λέει. «Π.χ. δεν πρέπει να είσαι ρατσιστής. Πρέπει να τους σατιρίζεις όλους. Και τη μάνα σου και τον ανάπηρο και τον ομοφυλόφιλο και τον μαύρο και τον εαυτό σου. Η σάτιρα είναι ενάντια στην πολιτική ορθότητα».












- Αλλά μου αναφέρετε μόνο ομάδες χωρίς εξουσία...

«Δεν έχουν εξουσία οι ομοφυλόφιλοι στα μέσα μαζικής εξημέρωσης; Πού ζείτε; Υπάρχει και ο ρατσισμός απ' την ανάποδη: Το να νομίζεις ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να παραμερίζουν μπροστά σε μια δική σου ιδιαιτερότητα. Επειδή δηλαδή ο Χίτλερ έκαψε τους Εβραίους, πρέπει να δεχόμαστε να καίνε εκείνοι τους Παλαιστίνιους; Ο σατιρικός καλλιτέχνης δεν πρέπει να συμβιβάζεται ποτέ με κέντρα εξουσίας».

- Μερικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι μια χαρά περνάτε και ότι μόνο σε ραδιόφωνα μεγαλοεπιχειρηματιών εργάζεστε.

«Ναι, πληρώνω τη ΔΕΗ, είμαι στο σύστημα... Υπάρχει μια λανθασμένη εικόνα ότι πολεμάς το κατεστημένο μόνο αν είσαι φτωχός, μίζερος και ζεις στα Εξάρχεια. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κι ούτε τα ραδιόφωνα τα έχουν οι φτωχοί».

-Εσείς πού ζείτε;

«Εγώ κάνω 30 χρόνια αυτή τη δουλειά. Παίζω σε γεμάτα μαγαζιά, πουλάνε οι δίσκοι μου και τα βιβλία μου και μπορώ να ζω αξιοπρεπέστατα».

- Πώς καταλαβαίνετε ότι ένα αστείο, ένα εύρημά σας είναι πετυχημένο;

«Πώς κάνουν στις αμερικάνικες σαπουνόπερες με τις δοκιμαστικές προβολές; Ετσι κι εγώ. Τα παίζω πρώτα στο σπίτι, στην παρέα».

- Ποιος είναι ο αυστηρότερος κριτής σας;

«Τα παιδιά φυσικά. Ο γιος μου, 20 χρονώ πια, πριν φύγει για να σπουδάσει, ήταν ο συντηρητικός δάκτυλος στην οικογένεια. Μου έλεγε "Μπαμπά, όλο ψωλές έχεις αναρτήσει σπίτι μας". Πάντα τα παιδιά βγαίνουν λίγο διαφορετικά από τους γονείς κι αυτό είναι καλό».

-Και η γυναίκα σας;

«Οι γυναίκες μου -έχω πολλές. Είμαι μουσουλμανικής ηθικής και κρίνω ανάλογα με τη γυναίκα, ανάλογα με τη στιγμή, γιατί πρέπει να δοκιμάσω και διαφορετικά κοινά. Μπορεί να παίξω στη Λάρισα, μπορεί στην Κύπρο. Στην Κύπρο έχω πάντα τη διάθεση να εκδικηθώ το κοινό, γιατί μας έχουν στείλει τον Χατζηγιάννη και τη Βίσση».

-Βλέπετε να γελάμε διαφορετικά, καθώς περνούν τα χρόνια;

«Οχι. Αν σκοντάψω πάνω στη σκηνή, θα γελάσετε. Αν κλάσω, το ίδιο. Αρκεί βέβαια να γίνει με κάποιον τρόπο και αυτός ο τρόπος είναι η δουλειά η δική μας, που δεν μαθαίνεται, ούτε σπουδάζεται. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Αφήνεις μια κλανίτσα και λες sponsored by Calvin Clein».

-Νιώσατε ποτέ ότι δεν θα πείσετε μιλώντας σοβαρά, νιώσατε δέσμιος της σάτιρας;

«Οχι. Αλλωστε, έτσι είμαι και στην προσωπική μου ζωή, αν και σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους, όπως λένε όλοι. Είμαι αγοραφοβικός. Στο μετρό, στην πολυκοσμία πνίγομαι. Αλλά στη σκηνή μεταμορφώνομαι. Δεν έχει ιερό και όσιο η δουλειά μου. Κι ούτε πρέπει να σκέφτεσαι ότι ο άλλος είναι αδύναμος. Οσο περισσότερο το εκλογικεύεις τόσο μεγαλύτερο πείσμα σε πιάνει, γιατί ένα άλλο στοιχείο της σάτιρας είναι η εμμονή».

- Συνεχίζετε να ασχολείστε με τον Νταλάρα;

«Αυτός το συνεχίζει. Τώρα έβαλε τη γυναίκα του στο ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ».

- Το κοινό που σας «ψηφίζει» εξέλεξε κι εκείνη. Γιατί το επικαλείστε μόνο όταν συμφωνεί μαζί σας;

«Είναι τελείως διαφορετικό. Οι εκλογές είναι το βασικό εργαλείο του συστήματος. Ενας συνάδελφος μεγάλου φιλοσοφικού εκτοπίσματος έχει πει ότι, αν οι εκλογές άλλαζαν στο παραμικρό τα πράγματα, θα ήταν παράνομες».

- Ποιος το έχει πει;

«Δε θυμάμαι. Πάντως οι πολιτικοί κόβουν και ράβουν τις εκλογές στα μέτρα τους. Επέλεξαν την ξαδέρφη του Ραγκούση επειδή είναι ξαδέρφη του Ραγκούση, όπως και ο Γιωργάκης επελέγη γιατί είναι γιος του Ανδρέα. Είναι επιτέλους ώρα να απαλλαγούμε από τον διεφθαρμένο μηχανισμό των επαγγελματιών των κομμάτων και να διεκδικήσουμε την άμεση δημοκρατία».

Δημοψήφισμα στα προποτζίδικα

- Και πώς φαντάζεστε να πραγματοποιείται αυτό;

«Δεν το φαντάζομαι μόνο εγώ, το φαντάζεται πολύς κόσμος. Οπως μαζευόμαστε στην πολυκατοικία και διαλέγουμε αντιπρόσωπο, έτσι μπορούμε να προτείνουμε κανονικούς ανθρώπους και για σημαντικότερες δουλειές. Π.χ. να κάνουμε τακτικά δημοψηφίσματα μέσ' από τα τερματικά του ΠΡΟΠΟ στα προποτζίδικα της γειτονιάς. Να καταργήσουμε τον παρασιτικό μηχανισμό των ΔΟΥ. Δε λέω ν' απολυθούν οι εφοριακοί, ας μεταταχθούν. Τόσοι χρειάζονται στα νοσοκομεία, π.χ. να καθαρίζουν "πάπιες". Αν καταθέταμε τους φόρους μας κατευθείαν στις τράπεζες, θα ήταν όλα πιο απλά».

- Και πιστεύετε ότι τότε θα ήταν μικρότερη η φοροδιαφυγή;

«Πάντως δε θα χρειαζόταν να παζαρεύεις με τον έφορα. Αλλά, δυστυχώς, όλα τα κόμματα είναι στο παιχνίδι. Γι' αυτό θεωρώ μεγάλη την υποκρισία των αριστεριτζήδων, που γηράσκουν αεί διασπώμενοι. Κατάγομαι κι εγώ από μια οικογένεια ταλαιπωρημένη για μια ιδέα, όπως τόσες άλλες ελληνικές, κι έχεις όλους αυτούς τους τύπους να την εκμεταλλεύονται για να κοροϊδεύουν την κοινωνία. Σκεφτείτε ότι η πρώτη διάσπαση έγινε γιατί οι μεν ήταν με τον Αντρόποφ και οι δε με τον Τσαουσέσκου! Και τώρα θέλουν όλοι πάλι να γίνουν αρχηγοί».

- Ποιοι είναι χειρότεροι για σας: Αυτοί που αλλάζουν αδιάκοπα ή εκείνοι που δεν αλλάζουν ποτέ;

«Το ΚΚΕ είναι πιο συμπαθητικό από καλλιτεχνική άποψη. Εφάρμοσε τον υπαρκτό σουρεαλισμό. Είναι μια σέχτα πέραν πολιτικής κριτικής, είναι οι μάρτυρες του Περισσού, οι Ιεχωβάδες της αριστεράς. Καμιά εφημερίδα δεν έχει καταφέρει να γράφει τα ίδια επί 40 χρόνια, όπως ο "Ριζοσπάστης"».

- Συχνά επικαλείστε το κοινό ως κριτή για τα όρια της σάτιρας. Αλλά και το κοινό δεν μπορεί να λαϊκίζει, να φθονεί, ιδίως όταν κολακεύεται;

«Εμένα το κοινό δε με έχει απογοητεύσει ποτέ. Δε μιλώ για μια παρέα από επιστήμονες του ΚΚΕ Εσωτερικού με κοινές παραστάσεις, αλλά για τον ετερόκλητο κόσμο που μαζεύεται στα λαϊκά θεάματα. Υπάρχουν και Κυριακές με παγωμάρα, αλλά και τότε με πιάνει ένα πείσμα. Θα τους αλλάξω, λέω, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου».

- Σας έχουν στείλει πολλές φορές στο δικαστήριο. Πόσοι από τους μηνυτές σας είχαν δίκιο;

«Νομίζω κανείς. Εχω μια συλλογή με πάνω από 140 αθωωτικές αποφάσεις».

- Φαντάζομαι ότι είναι ένας πειρασμός η ανέξοδη δημοσιότητα που κερδίζετε προκαλώντας τους συντηρητικούς.

«Καθόλου! Ζημιά κάνουν αυτές οι μηνύσεις, γιατί κατεβάζουν τη συζήτηση για την παράσταση στο επίπεδο του σκανδάλου. Και τα δικαστήρια είναι τόσο ψυχοφθόρα όσο τα νοσοκομεία».

- Αλλά ποιο σατιρικό χάπενινγκ μπορεί πια να ξεπεράσει την κατάληψη του Πολεμικού Μουσείου από την Τζούλια;

«Ο Λεό Πατίτσας με τη Χρουσαλά στο θωρηκτό "Αβέρωφ"!»

- Δυσκολεύει η δουλειά σας όσο η ελληνική πραγματικότητα γίνεται πιο σουρεαλιστική;

«Βέβαια. Πώς να σατιρίσεις τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου; Χαζό παιδί μαμά γεμάτο. Διαβάζει λόγους που δεν καταλαβαίνει, κάνει άλλα απ' όσα λέει, είναι ανεκδιήγητος. Παρ' ολ' αυτά παρουσιάζεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός - και το χειρότερο: είναι ο καταλληλότερος. Πέτυχε τη μετάβαση από την Ψωροκώσταινα στη Φορογιώργαινα. Οπως αύριο καταλληλότερος μπορεί να γίνει και ο Σαμαράς».

Δύο ξεροκέφαλοι συμφοιτητές

- Τελευταία και οι δύο ποικίλλουν τους λόγους τους με λαϊκές εκφράσεις. Για «τζάμπα μάγκες» μιλά ο Παπανδρέου, «δε μασάμε» λέει ο Σαμαράς. Εχετε άλλες προτάσεις για να ανανεώσουν τη δημόσια εικόνα τους;

«Να αυτοκτονήσουν. Είναι δυο ξεροκέφαλοι, φιλόδοξοι συμφοιτητές, εγγονός Μινέικο ο ένας, εγγονός Δέλτα ο άλλος, κι αυτά έχουν σημασία. Βέβαια ο άλλος είναι και πρώην γκόμενος της Βίσση. Πόσο θα τους ανεχτούμε ακόμα; Κάποια στιγμή θα έρθουν τα πάνω κάτω. Μπορεί και αύριο. Το πιστεύω αυτό».

- Ωστόσο, ο μόνος σκοπός για τον οποίο μια κοινωνική ομάδα έξω από τα κόμματα κατάφερε προς το παρόν να οργανωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά είναι για να πολεμήσει το νόμο κατά του τσιγάρου.

«Κι όμως είναι πολύ σημαντικό. Δεν καπνίζω και μου είναι ανυπόφορα όλ' αυτά τα τσιγάρα σε κάθε παράσταση, αλλά θεωρώ την απαγόρευση φασιστικό μέτρο. Ανθυγιεινά είναι και τα καυσαέρια των λεωφορείων και τα φουγάρα των εργοστασίων, αλλά δεν είδα το κράτος να κάνει κάτι γι' αυτά. Διάλεξε έναν γλυκό τρόπο για να συνηθίσουμε τις απαγορεύσεις».

- Τις δημοτικές εκλογές πώς τις βλέπετε: Ως ψήφο εναντίον του μνημονίου ή υπέρ του καλύτερου δημάρχου;

«Ως ευκαιρία να βολευτούν κομματόσκυλα δεύτερης διαλογής για να βάλουν κι αυτά χέρι στα δημόσια ταμεία. Το καινούριο κόλπο είναι η πράσινη ανάπτυξη, μια ξεπερασμένη τεχνολογία στο εξωτερικό, που ο Γιωργάκης την έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς. Οι Κυκλάδες ήδη καταστρέφονται με χιλιάδες ανεμογεννήτριες. Εγώ ψηφίζω με τον τρόπο μου: μπαίνω στο παραβάν και δε βγαίνω. Ο νόμος δεν ορίζει πόσο πρέπει να μείνεις μέσα και, αν το κάνουν πολλοί, κάτι θα σημαίνει. Προς το παρόν, όμως, το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά θα ξαναβγάλουν δήμαρχο τον Κακλαμάνη, τον Ομέρ Πριόνη, τον Κακλαμανέιτορ, που ξερίζωσε τις νεραντζιές από την Κανάρη και φύτεψε κάτι αυστραλιανά σφουγγαρόδεντρα για να έχουν οι φίλοι του πέντε τραπεζοκαθίσματα παραπάνω».

«Αρκετά με την τρωγλοδυτική διάλεκτο»

- Πρέπει όμως να του αναγνωρίσετε ότι κατάφερε να αποσπάσει τον Ψινάκη από το κόμμα του Καρατζαφέρη.

«Αυτό μάλιστα, ήταν ένα γερό χτύπημα στο εξωτικό ΛΑΟΣ. Αλλά ο Καρατζαφέρης συνεχίζει απτόητος. Τον έχω ακούσει να λέει μέχρι και δικά μου συνθήματα. Και φυσικά πολλά της Παπαρήγα, με ταλέντο όμως κονφερασιέ. Δεν την ξέχασε την πρώτη τέχνη του».

- Κι από την άλλη, παρακολουθούμε μια γκουρμέ τηλεοπτική σεζόν. Ακόμα και ο Πάγκαλος αποφάνθηκε ότι «μαζί τα φάγαμε».

«"Ναζί τα φάγαμε»", αυτό εννοούσε ο Πάγκαλος. Μια διεφθαρμένη κομματική χούντα, δέκα χιλιάδες άτομα που μοιράζονται τους φόρους μας. Οσο για τα μαγειρέματα, την πάθαν τα κανάλια: Τους έφαγε η λεπρή! Η επιτυχία τού "Νησιού" είναι μια σφαλιάρα στο σβέρκο του τηλεοπτικού κτήνους. Απέδειξε ότι ο κόσμος δε θέλει τη φτήνεια, θέλει μια ακριβή παραγωγή, θέλει μύθο, θέλει δουλειά ουσίας. Αρκετά με τα μοντέλα που μιλάνε με τρωγλοδυτική διάλεκτο - τρεις λέξεις κι ένα ουάου. Πόσο να τα δεις πια;»

- Οι νέοι που αυτοοργανώνονται στο Ιντερνετ είναι μια ελπίδα;

«Είναι πολύ υπερτιμημένη αυτή η τηλεφωνική παρτούζα. Χαραμίζεις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, χάνεις πολύ live. Αυτή είναι και η κόντρα μου με το γιο μου. Τα πιτσιρίκια μπαίνουν σε μια λογική να μαζέψουν πράγματα, με αποτέλεσμα να έχουν συλλογές από χιλιάδες τραγούδια που δεν ακούν, γιατί δεν προλαβαίνουν - πρέπει να κατεβάσουν κι άλλα. Ιδια σαβούρα υπάρχει και στην πληροφόρηση. Βέβαια θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε και το Ιντερνετ δικό μας».

- Πιστεύετε, λοιπόν, στ' αλήθεια, ότι θα ζήσουμε μια ανατροπή προς μια πιο ελεύθερη και ανεξάρτητη κοινωνία;

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος. Με εκφράζουν οι στίχοι του Βολφ Μπίρμαν και μπορούμε να τελειώσουμε μ' αυτούς: "Ετσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη/ Ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο/ Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό/ Ετσι πρέπει να γίνει/ Ετσι θα γίνει"». *

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Eπιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ


Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Τα 4 από τα 17 επιδοτούμενα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως αναφέρεται στο ένθετο «Προσλήψεις» της εφημερίδας «Τα Νέα», με την υλοποίηση των τριών προγραμμάτων, 10.000 άνεργοι θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, ενώ 800 άνθρωποι που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) θα έχουν την ευκαιρία να προωθηθούν στην απασχόληση.




Παράλληλα θα δημιουργηθούν 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες. Επίσης, άλλοι 2.300 που επίσης ανήκουν στις ΕΚΟ θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα 50 θέσεις θα δημιουργηθούν για την εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες. Ακόμα, θα επιχορηγηθούν 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Συνολικά 213.200 άνθρωποι θα προωθηθούν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, στην ΕτΚ δημοσιεύτηκαν σε τρία ΦΕΚ τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τα 4 προγράμματα είναι:
1) 10.000 νέοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 εώς 24 ετών, νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και σκοπό έχει την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με την απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικώς εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
2) 800 προωθούνται στην απασχόληση
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) και απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), αλλά και σε πρόσωπα που έχουν απεξαρτηθεί από τοξικές ή άλλες ουσίες όπως και σε αποφυλακισμένους. Παράλληλα θα επιχορηγηθούν 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ.
600 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους με αναπηρίες, ηλικίας 18-64 ετών
100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργους απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίας, ηλικίας 18-64 ετών
100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργους αποφυλακισμένους ηλικίας 18-64 ετών
Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο επαγγελματία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε 36 μήνες και το ποσό της επιχορήγησης καθορίζεται στις 28.000 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται ως εξής:
Η πρώτη δόση 7.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα λοιπά 21.000 ευρώ σε έξι ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 3.500 ευρώ εκάστη καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης και έπειτα από επιτόπιο έλεγχο.
3) 2.300 προσλήψεις με το Ειδικό Τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών
Το Ειδικό Τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών έχει στόχο της πρόσληψη 2.300 ανέργων ΑμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
Οι 2.200 θέσεις θα είναι πλήρης απασχόλησης και οι 100 μερικής.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 36 μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 12 μήνες ακόμα.
4) Επιχορήγηση 200.000 θέσεων
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών, με έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων που είναι τα άτομα με αναπηρία και οι εργαζόμενοι ηλικίας 50 ετών και άνω.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Αυξάνεται διαρκώς η λίστα των απολυμένων στο Βόλο κυρίως στον κλάδο της μεταλλοβιομηχανίας. Τους τελευταίους μήνες έχουν δει την πόρτα της εξόδου περισσότεροι από 80 βιομηχανικοί εργάτες από εργοστάσια της Βιομηχανικής, ενώ παραμένουν… στην εργασιακή ανασφάλεια και το αβέβαιο μέλλον 60 εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ που προς το παρόν βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επιχειρήσεις όπως ΒΜΤΕ, Κιολεΐδης, ΒΙΟΣΩΛ, ΜΕΤΚΑ «ξεφορτώνονται» πλέον εργαζόμενους εν ριπή οφθαλμού, «αξιοποιώντας» και τη νέα νομοθεσία που άνοιξε το δρόμο και για περισσότερες απολύσεις αφενός και για απολύσεις ψίχουλα αφετέρου. Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας την Τρίτη διοργανώνουν ΕΚΒ και σωματείο της ΚΟΝΤΙ το οποίο πλέον απευθύνεται σε όλη την πόλη του Βόλου.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο στο Βόλο αυξήθηκαν κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,27% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι απολύσεις εξάλλου είναι αυξημένες κατά 13,20% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 .
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΚΒ από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο στο Νομό Μαγνησίας έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά περισσότερα από 3.500 άτομα στον ΟΑΕΔ, ενώ περίπου 300 άτομα που προέρχονται από τον κλάδο τουρισμού και επισιτισμού από τον προηγούμενο μήνα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και έχουν ήδη προστεθεί στους αναζητούντες εργασία, όπως εργατοτεχνίτες από κατασκευαστικές εταιρίες αλλά και σε άλλα τεχνικά έργα.

Σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες που «δουλεύουν» μερικές ώρες τη βδομάδα ή και το μήνα, αλλά δε θεωρούνται άνεργοι και πάρα πολλοί ακόμα που είναι καιρό άνεργοι, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ.
Οι ηλικίες που πλήττονται ιδιαίτερα στη Μαγνησία τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, είναι οι ηλικίες από 36 έως 56 χρόνων, αν και στις γυναίκες καταγράφονται μεγάλα ποσοστά και στις μικρότερες ηλικίες από 19 έως 25 χρόνων. Οι γυναίκες αποτελούν το 62% των ανέργων, δηλαδή στους 10 ανέργους οι έξι είναι γυναίκες. Επίσης οι γυναίκες έχουν μεγάλο ποσοστό μερικής απασχόλησης 9,7% και αναλογούν επτά σε κάθε 10 μερικούς απασχολουμένους, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων.
Αρνητικά όμως είναι και τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ για την ανεργία που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο και ευρύτερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η ανεργία ανήλθε στο 10% ενώ τους αντίστοιχους μήνες το 2009 ήταν στο 9,4 %. Το ποσοστό ανεργίας κατά φύλο δείχνει πως στις γυναίκες η ανεργία ανέρχεται στο 15,7% και στους άνδρες στο 9,4%, ενώ κατά ομάδες ηλικιών περισσότερο από την ανεργία πλήττονται οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών (32,6%) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 25-34 (15,8%) και 35-44 ετών (10,4%).
Το σύνολο των νέων εγγραφών ανέργων που έχουν δικαίωμα επιδότησης σε επίπεδο Θεσσαλίας ανέρχεται στους 18.399 άτομα.
Σημειώνεται ότι περίπου το 50% των νέων εγγραφών με δικαίωμα επιδότησης αφορά σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου κυρίως εκπαιδευτικών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.



Απολύσεις σε τιμή ευκαιρίας…
Στο μεταξύ οι μηχανισμοί ελέγχου τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς οι αλλαγές των τελευταίων μηνών στην εργατική νομοθεσία έχουν προκαλέσει μπλακ άουτ.
Από 4 απολύσεις που όριζε το διευθυντικό δικαίωμα, έγιναν πλέον 5 μηνιαίως, ενώ σε επιχειρήσεις μέχρι 30 άτομα ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να τηρήσει κανένα πλαφόν, όπερ σημαίνει ελεύθερες απολύσεις.
Από εκεί και πέρα όμως θεωρούνται «μέσα στα περιθώρια του νόμου» 5 απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις μέχρι 150 άτομα (ήταν 4 μέχρι 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες εταιρίες, γεγονός που φυσικά εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για τη συρρίκνωση προσωπικού.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, πλέον μετά την απόλυση το ποσό της αποζημίωσης μπορεί να καταβληθεί και σε διμηνιαίες δόσεις η με την κοινοποίηση της απόλυσης ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει μόνο δύο μισθούς αποζημίωσης, ενώ μέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό . Για την υπόλοιπη αποζημίωση ο εργαζόμενος υποχρεούται από τον νόμο να συναινέσει σε ευκολίες πληρωμής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόμενα σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο μισθούς.
Η Επιθεώρηση σε όλες σχεδόν τις εργατικές υποθέσεις δικαιώνει την επιχειρηματολογία των συνδικάτων, όταν μάλιστα εγνωσμένα οι επιχειρήσεις έχουν να παρουσιάσουν κερδοφορία και αποδεικνύεται ότι δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια που προβλέπει η εργατική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Υπάρχουν φυσικά και υποθέσεις που έχουν δικαιωθεί απολυμένοι μετά από δικαστική προσφυγή και έχει υποχρεωθεί ο εργοδότης να ανακαλέσει την απόλυση, επαναπροσλαμβάνοντας τους εργαζόμενους. Δεν λείπουν βέβαια και περιπτώσεις όπου με διάφορα «τρικ» η επιχείρηση αφού ανακάλεσε την απόλυση, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, «ξεφορτώθηκε» ξανά τους ίδιους εργαζόμενους με νέα απόλυση.

Πρωτόγνωρη κατάσταση…

Λόγω της μείωσης της οφειλόμενης λόγω απόλυσης αποζημίωσης σε συνδυασμό με τον καθορισμό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους κατώτατου μισθού χαμηλότερου κατά 20 % σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για τους λοιπούς, ωθεί ήδη τους εργοδότες να απολύουν παλαιότερους μισθωτούς και να προσλαμβάνουν νεώτερους που θα είναι σημαντικά φθηνότεροι και έτσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας ενός εργοστασίου ή μίας επιχείρησης.
«Πρόκειται για πρωτόγνωρες διατάξεις που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε επ’ ουδενί» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΒ. «Δεν είναι δυνατόν επειδή η τρόικα επέβαλε τις απόψεις της οι εργαζόμενοι να συνυπογράψουν την καταδίκη τους. Είτε πρόκειται για παλαιούς μισθωτούς είτε για νεοπροσλαμβανόμενους οφείλουμε όλοι να καταστήσουμε σαφές ότι δεν αποδεχόμαστε άλλες υποχωρήσεις» επεσήμανε ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για την ΚΟΝΤΙ την ερχόμενη Τρίτη στην Πλατεία Ελευθερίας.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV

ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΕΙΔΙΑΣ- ο γερο μαθιος