Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010
ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ, Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει φρουρές στις παραπάνω στρατηγικές περιοχές, είχαν παγιδεύσει τα επίκαιρα σημεία, καθώς και τα κυριότερα κτίρια του Πειραιά, με εκρηκτικές ύλες, με τρόπο ώστε το πάτημα ενός κουμπιού να ανατινάζονταν όλα, με ανυπολόγιστες ζημιές και θύματα. Τα καλώδια ξεκινούσαν από έναν οχυρό των κατακτητών στην οδό Οδυσσέως. Αρχικά οι ειδικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατάφεραν να αποκόψουν τα καλώδια στην οδό 2ας Μεραρχίας
και άλλα σημεία. Την υπεράσπιση του εργοστασίου ανέλαβε το πρώτο τάγμα από τα 4 του ΕΛΑΣ
στον Πειραιά. Μια μέρα πριν, στις 12 Οκτώβρη, ολόκληρο το τάγμα τέθηκε σε επιφυλακή. Οι λόχοι
πήραν θέσεις μάχης γύρω και μέσα στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής. Τα χαράματα της 13ης Οκτωβρίου οι Γερμανοί ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΛΛ και πήραν το δρόμο για το ηλεκτρικό εργοστάσιο. Μόλις έφτασαν κοντά, κατέβηκαν απ'τα φορτηγά και πλησίασαν την είσοδο του εργοστασίου. Εκείνη τη στιγμή δέχθηκαν πυρά μέσα από το εργοστάσιο. Η μάχη ήταν σκληρή, κράτησε δυόμιση ώρες. Νίκη για τα τμήματα του ΕΛΑΣ. Η Ηλεκτρική είχε σωθεί. Ανάμεσα στους λόχους που έδωσαν τη μάχη, ήταν και ο επίλεκτος 5ος λόχος του ΕΛΑΣ. Επικεφαλής του ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού, λοχαγός Νίκος Γόδας.
Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί και η Μικρασιατική Καταστροφή τον έστειλε μαζί με την οικογένειά του πρώτα στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά στην Κοκκινιά, όπου και ρίζωσαν. Ο Νίκος, όπως και όλοι του οι συνομήλικοι, αναζητούσε μέσα από το παιχνίδι του με την μπάλα μικρές χαρές που θα τον έκαναν έστω και για λίγο να ξεχάσει τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετώπιζε. Αν και μικρός, το ταλέντο του φάνηκε αμέσως και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο με μια τοπική ομάδα της Κοκκινιάς. Μερικά χρόνια πριν τον πόλεμο, στο ισόγειο του πατρικού του ανοίγει μια ταβέρνα, «Τα Αραπάκια». Η επιτυχία του (και) στην επιχείρηση του είναι τόσο μεγάλη, που όλοι οι αστέρες της εποχής περνάνε από «Τα Αραπάκια» για να πουν μερικά τραγούδια.
Εν μέσω του πολέμου, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που ήταν η μεγάλη του αγάπη, ταυτόχρονα όμως περνάει και στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του 5ου Επίλεκτου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά, και δίνει το παρών σε όλους τους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή.
Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στο τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2.
Αλλά ο Γόδας είναι 'βασικός' και στους αγώνες για την ελευθερία. Εκτός από τη μάχη της Ηλεκτρικής τον συναντάμε να ηγείται του λόχου του στη μάχη της οδού 7ης Μαρτίου το 1944. Τον Δεκέμβρη του 1944 ο εχθρός έχει αλλάξει και ο Γόδας πλέον πολεμά τους Άγγλους στο νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά. Όπως διηγήθηκε χρόνια μετά ο Σταμάτης Σκούρτης, σύντροφος του Γόδα και ανθυπολοχαγός του:
"Σύντροφε ανθυπολοχαγέ, εμείς απ' όλους τους άλλους ΕΛΑΣίτες είμαστε οι πιο προνομιούχοι.
Όσοι από μας σκοτωθούμε είμαστε τυχεροί γιατί θα θαφτούμε σε κανονικό και μάλιστα προνομιούχο μνήμα".
Η μονάδα του Νίκου αποδεκατίζεται και περνά στο Βελούχι, προκειμένου να ενταχθεί στο 36ο Σύνταγμα. Όμως στις αρχές του 1945 και λίγο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ο Νίκος αρρωσταίνει απο πνευμονία, επιστρέφει στην Αθήνα όπου συλλαμβάνεται -κάποιος "καλοθελητής" εξυπηρέτησε τις διωκτικές αρχές στο έργο τους- και οδηγείται αρχικά στις φυλακές της Αίγινας (όπου έπαιζε μπάλα στην ποδοσφαιρική ομάδα που είχαν συστήσει οι φυλακισμένοι) και κατόπιν στην απομόνωση των φυλακών της Κέρκυρας.
Η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη: θάνατος.
Το μόνο που μένει να γίνει γνωστό είναι το πότε.
Όμως το ηθικό δεν κάμπτέται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στη φυλακή διαρρέει η φήμη
πως η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση του βουνού.
Ο Γόδας έμεινε στη φυλακή τρία χρόνια, χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας για να σωθεί. Η «περιήγησή» του στην εξορία μόλις έχει αρχίσει. Φυλακές Αβέρωφ, Αίγινα, Κέρκυρα. Ο Γόδας μένει στη φυλακή τρία χρόνια, χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας για να σωθεί. Ο Σταμάτης Σκούρτης κι ο Σπύρος Ανδρεάδης, και οι δύο μελλοθάνατοι που σώθηκαν ύστερα από παρέμβαση του ΟΗΕ το 1949, είναι κατηγορηματικοί στο ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν ενδιαφέρθηκε να σώσει τον Γόδα, κάτι που γράφει στο βιβλίο του «Ώσπου να ξημερώσει» (εκδόσεις Κιβωτός).
Στην Κέρκυρα απομόνωση. Ο Γόδας μαζί με τα άλλα Πειραιωτάκια, τον Λούβαρη και τον Κουφαδάκη, ακόμα και λίγο πριν το απόσπασμα, σχεδιάζουν πώς θα στήσουν την ομάδα όταν βγουν από τη φυλακή. Οι σύντροφοί τους τους θυμούνται, όποτε το ραδιόφωνο μετέδιδε κάποιον αγώνα, αυτοί να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, να ακούνε τον αγώνα, πότε να γελάνε, πότε να βρίζουνε, πότε να μουτζώνουν...
Ο Νοέμβρης έχει 19, Κυριακή, Βρέχει με το κανάτι. Ο Λούβαρης και οι άλλοι δύο γυρίσανε μουσκεμένοι μέχρι το κόκκαλο.
"Σκέψου να μας πάρουνε, Νίκο, με τέτοια βροχή".
"Δεν θα το ήθελα".
"Γιατί;".
"Η τσιριμονιά τελειώνει βιαστικά και δεν έχεις την άνεση να δεις τους μακελάρηδες κατάματα. Σαν βρέχει δεν μπορείς να ανοίξεις τα μάτια, είναι και το νερό που τρέχει και δεν βλέπεις όπως πρέπει, είναι σαν να σου κλείνουν τα μάτια με το έτσι θέλω. Εγώ θέλω να είναι καλοκαιρία, να τον κοιτάω κατάματα για να δω πόσο σίγουρος νιώθει αυτός που με σκοτώνει".
Έτσι κατέγραψε τις αναμνήσεις του από τον Νίκο Γόδα ο συμπολεμιστής και συγκρατούμενός του στην Κέρκυρα Σταμάτης Σκούρτης, που θυμάται χαρακτηριστικά:
"Ο Νίκος ζήτησε να τον εκτελέσουν με την ερυθρόλευκη φανέλα κατάσαρκα και το λευκό σορτ. Και αυτό γιατί ήταν αυθεντικός Ολυμπιακός όπως και κομμουνιστής''. (Απόσπασμα από το βιβλίο ''Μια θρησκεία χωρίς απίστους: Ποδόσφαιρο'' των δημοσιογράφων Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα)
15 star πέθαναν 27 χρονών. Δείτε ποιοί είναι…
Το αρχικό «27 club» ξεκίνησε από τουςBrian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin και τον Jim Morrison, που έφυγαν από την ζωή μέσα σε μια 2ετία (1969-1971).
Πολλοί άλλοι ξεχωριστοί άνθρωποι, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο γνωστοί, προστέθηκαν στην λίστα του κλαμπ.Σαν ένας αριθμός – ορόσημο, σαν μια γέφυρα που έπρεπε να διαβούν και εκείνοι δεν μπόρεσαν... Άνθρωποι νέοι, όλο δημιουργικότητα και ζωντάνια, απόλυτοι star, που στο διάβα τους προκαλούσαν πανικό και μαζική υστερία, εισπράττοντας δόξα και αποθέωση, και όμως δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση.Ο κατάλογος είναι ενδεικτικός με μερικά σημαντικά ονόματα που σημάδεψαν την μουσική σκηνή σε όλο τον κόσμο.
Πρόσφατα όμως ένας άγγλος δημοσιογράφος, o Scott Jones, έδωσε στην αστυνομία νέες πληροφορίες σχετικά με το θάνατα του Brian Jones, που συνέλεγε επί 4 χρόνια.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε: «Τα έγγραφα αυτάθα εξεταστούν. Ωστόσο, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα».
Ο Brian Jones πέθανε στις 3 Ιουλίου 1969.
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1970 πεθαίνει στο Los Angeles της California. Ο θάνατός του προήλθε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Ήταν μόλις 27 ετών και αποτελεί κι αυτός μέλος του club 27, ακολουθώντας τον Brian Jones, ενώ λίγες μέρες μετά στην "παρέα" προστέθηκαν ο Jimi Hendrix και η Janis Joplin.
Ο Τζίμι Χέντριξ χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος αυτό της μουσικής με συνέπεια και να καθιερωθεί πολύ γρήγορα.
Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 στο ξενοδοχείο Samarkand στο Λονδίνο όπου διέμενε. Αν και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε αναρρόφηση τροφών, οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών. Ο τελευταίος άνθρωπος που ήταν μαζί του ήταν η Γερμανίδα σύντροφός του Μόνικα Ντάνεμαν.
Τον Ιανουάριο του 1965 το συγκρότημά της Βig Βrother Αnd Τhe Ηolding Company δίνει την πρώτη επίσημη συναυλία του στο Φίλμορ.
Στις 16 Αυγούστου εμφανίζεται στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ. Δίνει μια αξέχαστη παράσταση. Το κατά πολλούς καλύτερο άλμπουμ της, «Ι Got Dem Οl΄ Κozmic Βlues Αgain Μama!», κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του 1969.
Ήταν η πρώτη γυναίκα superstar του rock, η Blue Mama όπως λεγόταν. Οι εμπρηστικές της ερμηνείες πάνω στη σκηνή, η μελαγχολική της τρέλα για το ποτό (αγαπημένο της ήταν το Southern Comfort), η ταραχώδης ερωτική της ζωή, η εξάρτησή της από τα ναρκωτικά μας δείχνουν τη φλόγα, τη φωτιά, την πυρκαγιά που έκαιγε μέσα της και την έκανε να λάμπει πάνω στη σκηνή και να παρασέρνει στους ρυθμούς της όλους τους ακροατές της καίγοντας και τους ίδιους. Ο θρύλος της J. Joplin άλλαξε την ιστορία του Rock ‘n’ roll.
Στις 4 Οκτωβρίου 1970 τη βρίσκουν νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης σε συνδυασμό με αλκοόλ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Landmark στο Λος Αντζελες. Τον Φεβρουάριο του 1971 κυκλοφορεί το άλμπουμ της «Ρearl» και ανεβαίνει στην κορυφή των αμερικανικών τσαρτς.
O Jim Morrison γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 στην Μελβούρνη της Φλόριντα. Μισός Σκωτσέζος, μισός Ιρλανδός είχε πατέρα Ναύαρχο, γεγονός που επηρέασε αρκετά τα πρώτα του παιδικά χρόνια λόγω των αναμενόμενων μεταθέσεών του αλλά και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ήρθε δύο χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με τον Μόρισον, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ζωή του συνέβη το 1949 κατά την διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής στο Νέο Μεξικό. Περιγράφει το γεγονός όπως ακολουθεί:
Είναι η πρώτη φορά που ανακάλυψα τον θάνατο... εγώ, η μητέρα μου, ο πατέρας μου, ο παππούς μου και η γιαγιά μου διασχίζαμε την έρημο την αυγή. Ένα φορτηγό γεμάτο Ινδιάνους είχε μάλλον χτυπήσει ένα άλλο αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο, υπήρχαν Ινδιάνοι σκορπισμένοι παντού στην εθνική οδό, αιμορραγώντας μέχρι θανάτου. Ήμουν μικρός τότε, οπότε έπρεπε να μείνω στο αυτοκίνητο όσο ο πατέρας μου και ο παππούς μου βγήκαν να δουν τι γινόταν. Δεν μπορούσα να δω τίποτα. Το μόνο που είδα ήταν παράξενη κόκκινη μπογιά και ανθρώπους πεσμένους ολόγυρα, αλλά ήξερα πως κάτι συνέβαινε, γιατί μπορούσα να νιώσω τις δονήσεις των ανθρώπων γύρω μου, και έτσι ξαφνικά συνειδητοποίησα πως ούτε εκείνοι μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα πραγματικό φόβο... και πιστεύω πως εκείνη τη στιγμή οι ψυχές εκείνων των νεκρών ινδιάνων — ίσως μια ή δυο απ αυτές — έτρεχαν έξαλλες εδώ και κει, και μπήκαν στην ψυχή μου, και εγώ ήμουν σαν σφουγγάρι, έτοιμος να κάτσω εκεί και να τις απορροφήσω.
Ο Μόρισον πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Κούρσον τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα. Δεν έγινε αυτοψία, γιατί ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου.
Αρχικά ονομάζονταν Iveys και υπέγραψαν στην Apple στα τέλη του 68. Το φθινόπωρο του 69, ο Paul McCartney επιβλέποντας την δουλειά τους στο soundtrack της ταινίας των Ringo Starr & Peter Sellers “The Magic Christian”, έγραψε γι’ αυτούς το “Come and Get It” που απετέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία των Badfinger το 1970. Το γκρουπ συνήθως κάλυπτε τους πρώην Beatles στις συναυλίες και στις ηχογραφήσεις. Έπαιξαν στην συναυλία για το Bangladesh που οργάνωσε ο George Harrison και έπαιξαν στο τριπλό του άλμπουμ “All Things Must Pass”, στο “Imagine” του John Lennon και στο “It Don’t Come Easy” του Ringo Starr. Τον Φεβρουάριο του 1972, οι τραγουδοποιοί του γκρουπ Peter Ham (1947) και Tom Evans (1947), έδωσαν το “Without You” στον Nillsson και έκαναν μια παγκόσμια επιτυχία. Οι Badfinger άφησαν την Apple αφού ηχογράφησαν το 4ο άλμπουμ τους, το “Ass” και υπέγραψαν στην Warner Bros εισπράτοντας 3 εκατομμύρια δολλάρια προκαταβολή. Όμως και τα δύο άλμπουμ που ηχογράφησαν εκεί έκαναν τόσο λίγες πωλήσεις που οδήγησαν τον Joey Molland να αφήσει το γκρουπ και τον βασικό τραγουδοποιό του γκρουπ Peter Ham, στην αυτοκτονία. Οι Badfinger κατέρρευσαν.
ο Peter Ham κρεμάστηκε στις 23 Απριλίου του 1975. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, o Ham άφησε ένα σημείωμα στον Stan Polley, ως την αιτία της αυτοκτονίας. Αλλά Polley αρνήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου σημειώματος. Το τραγικό της ιστορίας των Badfinger, ήταν ότι υ Evans, κρεμάστηκε επίσης το 1983!
Πέντε άλμπουμ κυκλοφόρησαν με αυτή τη σύνθεση, ανάμεσά τους και το κλασικό πια “Demons And Wizards”, που ήταν και το πρώτο τους που μπήκε στο αμερικανικό chart. Ακολούθησαν τα “The Magician's Birthday”, “Uriah Heep Live”, “Sweet Freedom” και “Wonderworld”. που όλα ανέβηκαν στο αμερικανικό top 40.
Το 1975, ωστόσο, ο Thain διώκεται από το γκρουπ εξαιτίας του εθισμού του στα ναρκωτικά που τον καθιστούσε αναξιόπιστο. Το Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, άλλωστε, είχε πάθει ηλεκτροπληξία επί σκηνής στο Ντάλλας, γεγονός που δεν τον πτόησε, ωστόσο, ιδιαίτερα.
O Gary Thain πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στις 8 Δεκεμβρίου 1975.
Για την ιστορία, ο δολοφόνος της Mia βρέθηκε 11 χρόνια αργότερα και καταδικάστηκε σε 36 χρόνια φυλακή.
Το 1991, το τραγούδι Smells Like Teen Spirit από τον δίσκο Nevermind θεωρείται ότι είχε καταλυτική επίδραση στην απομάκρυνση της ροκ μουσικής από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 (glam metal, arena rock και χορευτική ποπ μουσική) και στην ανάδειξη του grunge και της εναλλακτικής ροκ σκηνής.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τραγούδι «ύμνo» μιας ολόκληρης γενιάς και ο ίδιος ο Κομπέιν θεωρήθηκε εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Generation X.
Το 1993, ο εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, David Fricke, χαρακτήρισε τον Κομπέιν «Τζον Λένον» του grunge.
To μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Cobain υπέφερε από βρογχίτιδα και σωματικούς πόνους που οφείλονταν σε άγνωστης αιτίας πάθησης στομάχου, τους οποίους προσπάθησε επανειλημμένως να καταπολεμήσει με μαριχουάνα, την οποία χρησιμοποίησε πρώτη φορά στην ηλικία των 13. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωή του έκανε χρήση διαφόρων ναρκωτικών ενώ επιρρεπής φαίνεται να ήταν και στον αλκοολισμό. Η πρώτη του επαφή με την ηρωίνη έγινε το 1986, κάτι που έμελλε να γίνει εξάρτηση και να τον οδηγήσει το 1993 σε σοκ από υπερβολική δόση.
Στις 8 Απριλίου του 1994 ο Cobain βρίσκεται νεκρός από έναν ηλεκτρολόγο στο σπίτι του στο Lake Washington, σύμφωνα με τον οποίο ο τραγουδιστής αιμορραγούσε από το αυτί πράγμα που υπεδείκνυε δολοφονία. Εν τούτης βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας, το οποίο απευθυνόταν στον φανταστικό φίλο της παιδικής του ηλικίας «Boddah», στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων: «Για χρόνια τώρα δεν έχω νιώσει τον ενθουσιασμό να ακούσω, να δημιουργήσω ή να γράψω μουσική...» και κατέληγε «δεν έχω πάθος πια και να ξέρετε είναι προτιμότερο να καείς από τα μαραζώσεις. Ειρήνη, αγάπη, κατανόηση. Kurt Cobain». Στον οργανισμό του Cobain βρέθηκε μεγάλη συγκέντρωση ηρωίνης και ηρεμιστικών Valium ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση το σώμα του κείτονταν νεκρό από τις 5 Απριλίου.
Στις 4 Οκτωβρίου του 2008, ο Levi βρέθηκε νεκρός ύστερα από πτώση από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου έμενε. Πολλοί πιστεύουν ότι ο θάνατος του ήταν αυτοκτονία, αλλά η οικογένεια του αποδίδει το γεγονός σε ατύχημα.
himaira.blogspot.com
Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!!
Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου -που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο - καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης – δηλαδή καμερών - σε δημόσιους χώρους και ορίζεται ότι ο αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων που θα καταγράφουν θα είναι 12 μήνες.
Σκοπός – σύμφωνα με το σχέδιο νόμου – είναι τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την καταγραφή, να καθίστανται διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όπως εγκλήματα τρομοκρατίας, εθνικής ασφάλειας, ιδιοκτησίας, κ.ά. Εποπτικές αρχές ορίζονται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.).
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η ανάγκη ορθής και αποτελεσματικής ρύθμισης του θέματος της χρήσης συστημάτων βίντεο-επιτήρησης είχε επισημανθεί από την Α.Π.Δ.Π.Χ., στις γνωμοδοτήσεις της οποίας στηρίζεται το σχέδιο νόμου».
Παρ΄ όλα αυτά, το υπουργείο αποδέχεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του ατομικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 του Συντάγματος).
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «η θέση αυτή δεν αποκλείει τη χρήση συστημάτων βίντεο-επιτήρησης υπό το πρίσμα της στάθμισης των ανωτέρω δικαιωμάτων με άλλα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας, του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του κράτους, όπως σε σχέση με την εθνική άμυνα, την κρατική και δημόσια ασφάλεια».
Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η χρήση των εν λόγω συστημάτων ανατίθεται μόνο σε δημόσιες αρχές, ενώ η έννοια του δημόσιου χώρου προσδιορίζεται με βάση τυπικά και λειτουργικά κριτήρια.
ΠΡΕΖΑ TV
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010
Κόκα στην αρχαιότητα
Το μάσημα των φύλων της κόκας είναι μια αρχαία συνήθεια στο Περού. Σύμφωνα με στοιχεία αρχαιολόγων ήταν μια συνήθεια που είχαν εδώ και 8000 χρόνια. Για να κάνουν, μάλιστα, πιο αισθητές τις παρενέργειές της, πρόσθεταν ασβέστιο.
Σε ερείπια κάτω από σπίτια του Περού βρέθηκαν διατηρημένα, μασημένα φύλλα κόκας και πέτρες πλούσιες σε ασβέστιο. Οι πέτρες αυτές ενδέχεται να καίγονταν για να δημιουργηθεί ασβέστιο, που μασημένο με την κόκα απελευθερώνει περισσότερες ενεργές χημικές ουσίες της.
Τα φύλλα κόκας περιέχουν χημικές ενώσεις, γνωστές ως αλκαλοειδή. Σήμερα, το πιο γνωστό αλκαλοειδές είναι η κοκαΐνη, που αποσπάται και καθαρίζεται από τα περίπλοκα χημικά μέσα. Ωστόσο το μάσημα της κόκας για ιατρικούς σκοπούς είναι γνωστό από την εποχή του πολιτισμού των Ίνκα
Τα αλκαλοειδή στα φύλλα έχουν ήπια διεγερτικά αποτελέσματα, μειώνουν την πείνα, βοηθούν στην πέψη και μπορούν να μετριάσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται σε μεγάλο υψόμετρο ή περιβάλλον με λίγο οξυγόνο.
Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΙ
Από την Παρασκευή το απόγευμα, οπότε και έγινε γνωστό ότι χθες θα συνεδρίαζε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, σήμανε συναγερμός στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και στο σωματείο.
Χθες στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας παρέστησαν σύσσωμο το σωματείο και εκ μέρους του ΕΚΒ ο πρόεδρος Θαν. Παπαδημόπουλος.
Η εταιρία που είχε υποβάλει το σχέδιο, επανέλαβε τις εκτιμήσεις της ότι για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κόστους λειτουργίας και συρρίκνωση του προσωπικού.
Η πλευρά ωστόσο των εργαζομένων και του ΕΚΒ επισημαίνει ότι και πάλι δεν υπήρχε συγκεκριμένη βάση οικονομικών στοιχείων που να αποδεικνύει ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα το σωματείο να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί απολύσεις ή το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων.
Η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας θα ανακοινωθεί σε δύο ημέρες,, ωστόσο οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι οι προτάσεις τους θα τύχουν αποδοχής και τελικά δεν θα δοθεί το πράσινο φως για τις ομαδικές απολύσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εταιρία φέρεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε «δραστικά μέτρα» και αυτό διαφαίνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από το τελευταίο έγγραφο που ενεχείρησε προς το σωματείο με το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων ή θα επανέλθει σε ομαδικές απολύσεις ή θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου.
Πηγές της ΓΣΕΕ εκτιμούσαν χθες ότι ενδεχομένως ο Γαλλικός Όμιλος και ανάλογα με την απόφαση του Συμβουλίου Εργασίας θα αναδιπλωθεί και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, γι’ αυτό και κοινοποίησε τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής προτεινόμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, προκειμένου να μειωθεί δραστικά το προσωπικό της.
Η συμμετοχή του προσωπικού στο πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων είναι προαιρετική. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει όλο το προσωπικό που ασχολείται στην εταιρία με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στην εταιρία να αποφασίσει κατά την κρίση της λόγω μη ικανού αριθμού υποβληθέντων συμμετοχών, να μη μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και να προχωρήσει σε άλλες λύσεις.
taxydromos.gr
Δεν καταντάμε Ελλάδα!...
Πρόεδρος Βενεζουέλας:
Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;». Μα... γιατί έκλεψε! Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση. Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους. Γι' αυτό φυλακίστηκαν.
Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη...
μαφία των τραπεζών μακριά απ' τα πόδια μας.
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
ΒΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ.ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Καταδικασμένοι στην απελπισία, χωρίς αξιοπρέπεια και βασικά δικαιώματα, αναμένεται να αρχίσουν μεθαύριο κινητοποιήσεις με αποχή από το συσσίτιο, οι οποίες στη συνέχεια πρόκειται να κλιμακωθούν με απεργία πείνας. Υστερα από πολύμηνες διεργασίες τελικά αποφασίστηκε, όπως επιβεβαιώνει και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας την προσεχή Δευτέρα. Χρειάστηκε ένα οργανωμένο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων, με άτυπες ομάδες που δημιουργήθηκαν για το συντονισμό των κινήσεων τους και πολυμερή τηλεφωνική γραμμή για να συγκροτηθεί η μαζική και πανελλήνιας κλίμακας διαμαρτυρία που θυμίζει την κινητοποίηση του Νοεμβρίου του 2008 επί κυβέρνησης Ν.Δ.
Οι κρατούμενοι επαναφέρουν στο προσκήνιο αιτήματα που αφορούν τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την ανύπαρκτη περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των αδειών, τη μείωση των ποινών, τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισης ποινών. Θεωρούν ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση τριών νομοσχεδίων, από το τέλος του Νοεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο δραματικός υπερπληθυσμός δεν «χτυπήθηκε» και οι άρρωστες δομές του σωφρονιστικού συστήματος παραμένουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δυναμικότητα των χώρων κράτησης ανέρχεται σε 9.700 θέσεις, την ίδια ώρα που ο συνολικός αριθμός τους αγγίζει τους 12.600. Από αυτούς οι 7.300 είναι αλλοδαποί, οι 5.100 Ελληνες και οι 180 φιλοξενούμενοι αλλοδαποί που κρατούνται προς απέλαση.
«Ημίμετρα»
Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα για το νόμο 3811/2009 που πέρασε ο Χ. Καστανίδης αναφέρουν ότι, εκτός από τη θετική ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής ώστε να μπορεί καταδικασμένος για αδικήματα για ναρκωτικά να τύχει των ευεργετικών μέτρων, οι υπόλοιπες ήταν ημίμετρα. Αποδείχτηκαν ατελέσφορες, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι δικαστές και οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να τις εφαρμόσουν.
Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο γνωρίζει ατύπως τα αιτήματα των κρατουμένων, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και προς το παρόν διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Ανώτατα στελέχη παραπέμπουν στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή για την ενίσχυση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, τη διευκόλυνση μετατροπής των ποινών σε χρηματικές και τη δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης των ποινών, τη δημιουργία νέων φυλακών και την ανάπτυξη προγραμμάτων για τους εξαρτημένους κρατουμένους. Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για τις φυλακές και ειδικότερα για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. *
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
1 Να σταματήσουν οι αθρόες προφυλακίσεις.
2 Μείωση των ανώτατων ορίων κράτησης με οροφή τα 20 χρόνια για τις καθείρξεις. Μείωση των 16 και 4 ευεργετικών των ισοβίων, σε 12 και 4 ευεργετικά.
3Αποφυλάκιση με τα 3/7 για ποινές κάθειρξης και με τα 2/7 για ποινές φυλάκισης.
4 Κατάργηση των εξοντωτικών ποινών και ευρεία εφαρμογή του μέτρου της αναστολής και της υφ' όρους απόλυσης.
α. Σαφή και συγκεκριμένα όρια ποινών για κάθε αδίκημα.
β. Κατάργηση της απόδοσης κατηγορίας υποτροπής για τους χρήστες τοξικομανείς.
γ. Δυνατότητα συγχώνευσης ποινών
5Θέσπιση ανώτατου ορίου παραγραφής των πειθαρχικών ποινών στους 6 μήνες, χωρίς να εμποδίζεται η υφ' όρους απόλυση.
α. Οχι πειθαρχικές ποινές στους εξαρτημένους για χρήση ναρκωτικών στη φυλακή.
β. Εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών.
6 Κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου και του ειδικού καθεστώτος κράτησης των πολιτικών κρατουμένων (απομόνωση σε υπόγειο χώρο) .
7 Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.
8 Αμεση αποφυλάκιση κρατουμένων με βαριά νοσήματα.
9 Αμεση αποφυλάκιση των αλλοδαπών κρατουμένων που κρατούνται για απέλαση.
10Χορήγηση αδειών χωρίς άνιση και διακριτική μεταχείριση. Να δοθούν δύο επιπλέον ημέρες και να καταργηθεί η υπερεξουσία των εισαγγελέων.
α. Δικαίωμα απουσίας 50 και 70 ημερών το χρόνο για όσους παίρνουν άδειες με το 1/5 και τα 2/5 αντίστοιχα.
11 Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, 24ωρη μόνιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχή αναγκαίων ειδών για τη διαβίωση, λειτουργία σχολείων, διεύρυνση ελεύθερου επισκεπτηρίου, χορήγηση κλειστού χώρου για συνεύρεση, επικοινωνία με τα ανήλικα παιδιά, δημιουργία πραγματικών γυμναστηρίων και βιβλιοθηκών.
α. Δικαίωμα στην εργασία χωρίς αποκλεισμούς.
β. Διεύρυνση των θέσεων εργασίας κατά 30% και αύξηση προσμέτρησης των ευεργετικών ημερών κατά 25%.
γ. Επέκταση του θεσμού της αγροτικής φυλακής και στις γυναίκες.
δ. Απαγόρευση εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων.
ε. Οχι στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια.
12 Κατάργηση χρηματικών ποινών (πρόστιμα).
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV