ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ (;;;)

Πνοή ανάσας στις ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης των φυλακών επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με το οποίο αποφυλακίζονται άμεσα 1.300 άτομα από τους 11.934 κρατουμένους, ενώ παράλληλα θα είναι εξαγοράσιμες οι ποινές φυλάκισης ως τρία χρόνια.


Ειδικότερα, οι ποινές φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια θα είναι εξαγοράσιμες και μάλιστα τα χρήματα θα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν και οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη.

Οι ποινές θα εξαγοράζονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντος. Δηλαδή, ο άνεργος θα εξαγοράζει την ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα και ο επιχειρηματίας που έχει διαπράξει οικονομικό έγκλημα προς 100 ευρώ. Στις περιπτώσεις που αυτός που έχει καταδικαστεί έχει οικονομική αδυναμία μπορεί να καθοριστεί η εξόφληση του ποσού της εξαγοράς σε δόσεις μέσα σε τρία χρόνια. Αλλά αν και πάλι δεν μπορεί ούτε τότε να εξαγοράσει την ποινή του υπάρχει η εναλλακτική λύση της κοινωφελούς εργασίας. Ακόμα ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση 3 ως 5 ετών εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Επίσης, στις περιπτώσεις που δίνεται αναβολή εκδίκασης μιας υπόθεσης αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες (αρχικά ήταν δύο μήνες), ενώ απαλείφθηκε έπειτα από αίτημα των δικαστικών Ενώσεων η αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου που προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις των αναβολών η υπόθεση θα δικάζεται από την ίδια σύνθεση.

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης της ποινικής διαδικασίας το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση του χρόνου διεξαγωγής της προκαταρκτικής εξέτασης σε τρεις μήνες από τέσσερις που είναι σήμερα, τη μείωση της προανάκρισης σε τρεις μήνες από έξι που ισχύει σήμερα, τη μείωση σε τέσσερις μήνες της κύριας ανάκρισης από ένα έτος που είναι σήμερα, τη μείωση της συμπληρωματικής ανάκρισης σε ένα μήνα από τρεις που προβλέπεται σήμερα.

Την ίδια στιγμή αποποινικοποιούνται οι οφειλές μικροποσών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με άλλη ρύθμιση οι υποθέσεις των ανηλίκων θυμάτων κακουργηματικών πράξεων υπάγονται στον «φυσικό δικαστή», δηλαδή στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια.

Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται και ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όταν αυτά τελούνται χωρίς τη χρήση βίας. Οπου εφαρμόστηκε ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής επήλθε αποσυμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων και δόθηκε έτσι η δυνατότητα στα δικαστήρια να ασχολούνται με τη γρήγορη και ποιοτική εκδίκαση των άλλων αδικημάτων.

ΠΡΕΖΑ TV

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΛΙΟ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ...ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΕ



* Μα, καλά, οδηγούνται ακόμη στη φυλακή χρήστες κάνναβης;
* «Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει αλλάξει», μας εξηγεί η δικηγόρος Λίνα Καρανασοπούλου, μέλος της Ριζοσπαστικής Αντιαπαγορευτικής Κίνησης (ΡΑΚ): «Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους χρήστες ινδικής κάνναβης, ορίζοντας με το άρθρο 5 Ν. 3189/03 ότι "όποιος για δική του αποκλειστικά χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε ποσότητα που αποδεδειγμένα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις δικές του ανάγκες ή κάνει χρήση τους ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για δική του αποκλειστικά χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους".

Παρ' όλο που η λέξη "αποκλειστική" επαναλαμβάνεται τρεις φορές σε τέσσερις αράδες, εντούτοις ο νομοθέτης αρνείται πεισματικά να ορίσει τη μικροποσότητα της ουσίας που δικαιούται κάθε χρήστης για να τύχει δίκαιας ποινικής μεταχείρισης, και αφήνει το έργο της αποτίμησής της στις αστυνομικές αρχές.

Παρ' όλο που η ινδική κάνναβη περιλαμβάνεται στον πίνακα των απαγορευμένων ουσιών του Ν. 1729/87 (άρθρο 4 παρ. 1) και θεωρείται "ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί εξάρτηση του ατόμου από αυτή...", εντούτοις οι πραγματογνώμονες αρνούνται να διαγνώσουν εξάρτηση από κάνναβη και οι δικαστές συμπορεύονται με αυτή τη γραμμή αδικώντας κατάφωρα τους χρήστες κάνναβης από τους χρήστες ηρωίνης.

Η αντεγκληματική πολιτική στη χώρα μας στο πεδίο των «ναρκωτικών» είναι τριτοκοσμική και όχι ευρωπαϊκή. Είναι μια πολιτική που προωθεί τη διάδοση με πρόσχημα την προστασία μας. Και να φανταστεί κανείς ότι η Ελλάδα παράγει μία από τις καλύτερες ποιότητες ινδικής κάνναβης παγκοσμίως, αλλά είναι εξαρτημένη από την αμερικανική πολιτική στον τομέα αυτό.

Ετσι λοιπόν το αίτημα της αποποινικοποίησης πρωτίστως συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, το οποίο έχουν θεσπίσει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν και θεωρείται αυτονόητο, συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο. Οφείλει η ελληνική πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανά της να πάψει να θεωρεί εχθρό ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας το οποίο αρέσκεται στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Δεν είναι εχθρός μας οι ουσίες. Είναι η καταστολή απέναντι στη χρήση τους».
23. Όλες οι Εκθέσεις των διαφόρων ερευνητικών Επιστημονικών και Κυβερνητικών Επιτροπών, από το 1894 μέχρι σήμερα, συμφωνούν ότι η χρήση της κάνναβης: Δεν προκαλεί τοξικομανία. Δεν έχει αρνητικά βιολογικά αποτελέσματα. Δεν αποτελεί προστάδιο για τη χρήση άλλων ψυχοτρόπων ουσιών (ηρωίνη). Δεν συνεπιφέρει εγκεφαλικές βλάβες. Δεν προκαλεί βλάβες στα χρωματοσώματα. Δεν αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού. Δεν
ελαττώνει την τεστοστερόνη στο αίμα. Δεν πυροδοτεί επιθετικές συμπεριφορές. Δεν μειώνει την ικανότητα οδήγησης

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

16 horsepower- american wheeze

ΈΦΗΒΟΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ;;;


Αυξάνεται ανησυχητικά ο χρόνος που το παιδί σας περνά στο ίντερνετ; Παραμελεί το σχολείο και τις δραστηριότητές του; Οι εντάσεις και οι τσακωμοί μεταξύ σας γίνονται όλο και πιο συχνοί; Είναι ευτυχισμένο, μόνον όταν… σερφάρει; Τότε μάλλον είναι εθισμένο στο διαδίκτυο, μία σύγχρονη ασθένεια, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και ορισμένες φορές επικίνδυνα στους κόλπους των εφήβων.Πάνω από 400 κλήσεις δέχτηκε το τελευταίο διάστημα η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από αγχωμένους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες της Μονάδας παρακολούθησαν 82 εφήβους, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε αυτούς με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου. Οι έφηβοι παρακολούθησαν πρόγραμμα με στόχο την εφαρμογή ορίων και την επίτευξη λειτουργικότητας σε παραμελημένους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής τους (σχολείο, δραστηριότητες, κοινωνικές σχέσεις, φυσική δραστηριότητα κτλ.). Παράλληλα έρευνα που διενήργησε η Μονάδα σε σχολεία της Αττικής αποδεικνύει ότι το φαινόμενο του εθισμού στο ίντερνετ είναι συχνότερο στα αγόρια, σε μονογονεϊκές ή δυσλειτουργικές οικογένειες, σε παιδιά με καταθλιπτικό συναίσθημα ή υπερκινητικότητα. Το διαζύγιο, η μοναξιά και η ελλιπής επίβλεψη από τους γονείς φαίνεται ότι συμβάλλουν καταλυτικά. «Τα παιδιά σταματούν να παίζουν στο διαδίκτυο, μόνον όταν βρουν την κατάλληλη παρέα ή δραστηριοποιηθούν οι γονείς. Περνούν πολλές ώρες σερφάροντας, γιατί βαριούνται. Κατά συνέπεια γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να δουλέψουν με τα παιδιά», τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΜΕΥ και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς.
Η βαρεμάρα οδηγεί και το 6% των παιδιών στον τζόγο. Όπως αναφέρεται στην ίδια έρευνα, έξι στους εκατό εφήβους δηλώνουν πως παίζουν στο διαδίκτυο διάφορα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, ακόμη και παιχνίδια ηλεκτρονικών καζίνων. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν στα λεγόμενα chat rooms. Μέσω αυτών των διόδων επικοινωνούν με άγνωστους, αποστέλλουν φωτογραφίες και άλλα προσωπικά στοιχεία, χωρίς να υποψιάζονται ότι υπάρχει πιθανότητα να πέσουν θύματα εκβιαστών ή ακόμη και παιδόφιλων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 750.000 παιδόφιλοι ανά τον κόσμο επιχειρούν να έχουν επαφές με παιδιά μέσω ίντερνετ. Μόνον ορισμένοι από αυτούς απασχολούν τα αστυνομικά δελτία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό: Έπειτα από κοινή επιχείρηση των τμημάτων δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 177 ατόμων από τουλάχιστον 20 πόλεις της Ελλάδας για διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.

Ο ρόλος γονέων και εκπαιδευτικών
Δεν είναι όμως όλα μαύρα. Ούτε πρέπει να δαιμονοποιηθεί το ίντερνετ. Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι πρόληψη και εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου αλλά και ενεργοποίηση των γονέων και εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό το λόγο μεθαύριο Τετάρτη πραγματοποιείται η ημερίδα «Ημέρα γνώσης: εκπαίδευση εκπαιδευτικών στο ασφαλές διαδίκτυο», που διοργανώνεται από την περιφέρεια εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ΜΕΥ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. «Οι εκπαιδευτικοί ζητάνε μόνοι τους τη βοήθειά μας. Μας ενδιαφέρει η ενημέρωσή τους, γιατί θα δράσουν πολλαπλασιαστικά», σημείωσε η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης saferinternet.gr του κέντρου. Στην ημερίδα εκτός από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Θ. Καρτσιώτη, την κ. Σαμαρά και τον κ. Κορμά θα μιλήσει η εκπρόσωπος της δράσης «Safeline» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Μελτίνη Χριστοδουλάκη, η οποία θα ενημερώσει το κοινό για την «Ανοιχτή γραμμή Safeline: πώς θα καταγγείλουμε παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο διαδίκτυo». Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα μοιραστεί και το εγχειρίδιο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια».

Ο εθισμός σε αριθμούς
- 53,4% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
- 26% αναφέρει καθημερινή χρήση.
- 8% χρησιμοποιεί το ίντερνετ περισσότερες από 20 ώρες εβδομαδιαίως.
- Τα αγόρια ασχολούνται σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια.
- 1% των εφήβων του δείγματος παρουσιάζει υπερβολική χρήση διαδικτύου («εθισμός»).
- 12,8% παρουσιάζει περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση διαδικτύου (κατάσταση πριν από τον «εθισμό»).
- Ο πιο συχνός λόγος χρήσης του διαδικτύου είναι τα διάφορα παιχνίδια.
- 4,2% του δείγματος έχει δεχτεί απειλές μέσω διαδικτύου (cyber bulling victims).
- Χρήση περισσότερες από 10 ώρες εβδομαδιαίως έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη πιθανότητα υπερβολής και των επακόλουθων προβλημάτων
- Η ενασχόληση στο πλαίσιο του σχολείου αποδεικνύεται προστατευτικός παράγοντας έναντι της ανάπτυξης προβληματικής χρήσης.
- Υπάρχει θετική συσχέτιση της κατάχρησης και της διάσπασης προσοχής-υπερκινητικότητας. Θετικές συσχετίσεις παρατηρούνται και μεταξύ κατάχρησης διαδικτύου και παραβατικότητας, καθώς και ανάπτυξης δυσλειτουργικών σχέσεων με τους συνομηλίκους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χρήση του διαδικτύου είναι δημοφιλής στους έλληνες εφήβους και ενδέχεται να προκαλέσει ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όταν υπάρχει υπερβολή.
* Πηγή: Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Πανεπιστήμιο Αθηνών (έρευνα σε 897 εφήβους στην Αττική).

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου