ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Φόβοι για ντόµινο ακρίβειας στα τρόφιµα



Σε επίπεδα ρεκόρ οι διεθνείς τιµές σιτηρών, ζάχαρης, γαλακτοκοµικών και ζωοτροφών

Τον κίνδυνο ενός νέου ράλι τιµών στα τρόφιµα αντιµετωπίζουν οι καταναλωτές. Σε ολόκληρο τον κόσµο αλλά και στην Ελλάδα τα νοικοκυριά βρίσκονται και πάλι µπροστά στο ενδεχόµενο να πληρώνουν τους επόµενους µήνες ακριβότερα τις τιµές δεκάδων προϊόντων.

Η απειλή των ανατιµήσεων αφοράβασικά είδη διατροφής όπως το ψωµί,τα άλευρα,τα ζυµαρικά και το κρέας, καθώς το κόστος των πρώτων υλών και του πετρελαίου αυξάνεται συνεχώς του τελευταίους µήνες.

Ηδη η τιµή του σιταριού στις ευρωπαϊκές αγορές που ήταν 100 ευρώ ο τόνος τον Ιούλιο του 2009, σήµερα βρίσκεται στα 220 ευρώ, ενώ δεν αποκλείουντο ενδεχόµενο να φτάσει σύντοµα τα 300 ευρώ. Ανάλογη είναι και η αύξηση στη ζάχαρη, τα γαλακτοκοµικά, το κρέαςαλλά και τα έλαιαπου το τελευταίο διάστηµα χτύπησαν κόκκινο.

Ακόµη, η τιµή του πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια το βαρέλι, όταν τον περασµένο Ιούνιο ήταν στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα οι επιχειρηµατίες της βιοµηχανίας τροφίµων εκφράζουντην ανησυχία τουςκαθώς οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές δεν θα αφήσουνανεπηρέαστη ούτε την ελληνική αγορά. Το γεγονός ότι ένα µεγάλο µέρος των πρώτων υλών τους βασίζεται σε εισαγωγές δηµιουργεί πανικό για την εξέλιξη των τιµών το επόµενο διάστηµα ενώ και η ανατίµηση του πετρελαίου αποτελεί ένα ακόµα πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις.

Ο δείκτης τιµών των τροφίµων του ΟΗΕ – ένα διεθνές καλάθι της νοικοκυράς που περιλαµβάνει σιτάρι, καλαµπόκι, γαλακτοκοµικά, κρέας, λάδικαι ζάχαρη – βρίσκεται σήµερα στο υψηλότερο επίπεδοαπό το 1990.

Μάλιστα, το τελευταίο δίµηνο οι τιµές έχουν ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα ακόµα και από το 2008. Η τιµή της ζάχαρης έχει σπάσει ρεκόρ 30ετίας, η τιµή του σιταριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο, ητιµή του κρέατος έχειαυξηθεί κατά 25% από τις αρχές του 2010, οι τιµές των ζωοτροφών αυξήθηκαν συνολικά για έκτο συνεχόµενοµήνα καιαπό κοινού µετις αυξανόµενες τιµές του πετρελαίου δηµιουργούν ένα εκρηκτικό µείγµα για τις αγορές.

Ανοιξε η συζήτηση
Στην Ελλάδα,η συζήτηση περί αναµενόµενων αυξήσεων στηναγοράτων τροφίµων έχει αρχίσει. Την άνοιξαν οι εκπρόσωποι της αλευροβιοµηχανίας, οι οποίοι που κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση στην τιµή των αλεύρων εκτιµώντας ότι το προσεχές διάστηµα – µε δεδοµένητην κατάσταση στις ξένεςαγορές –η τιµή τους θα διαµορφωθεί γύρω στα 320 ευρώ ο τόνος,ενώ πέρυσι το καλοκαίρι ητιµή ήτανµόλις στα150 ευρώ ανά τόνο.

Σε στάση αναµονής βρίσκοντ αικαιοιαρτοποιοί. Τηνίδια στιγµή, φόβος και για αυξήσεις στα κρέατα καλλιεργεί η αύξηση της τιµής του καλαµποκιού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ∆ήµητρα Σκούφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: