ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011


«Ψαλίδι» 1,2 δισ. ευρώ σε επιδόματα και μισθούς
Με γνώμονα τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές αμοιβών για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέσω της καθιέρωσης του νέου μισθολογίου που αναμένεται να ισχύσει από τα μέσα του έτους.

Το σχέδιο προβλέπει επιβολή πλαφόν 20%-30% στην αναλογία επιδομάτων βασικού μισθού, αλλαγές στη σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού και διαφοροποίησή του ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσης, άμεση κατάργηση των ειδικών επιδομάτων για τους νεοεισερχόμενους και σταδιακή εξομοίωση των αποδοχών στο Δημόσιο με εκείνες του ιδιωτικού τομέα. Οι αλλαγές θα επιφέρουν μείωση αμοιβών 15% κατά μέσον όρο για την πλειονότητα των υπαλλήλων, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει το 30%, αλλά και αύξηση των συντάξιμων αποδοχών με την ενσωμάτωση μέρους ή ολόκληρων επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Στη ζώνη κινδύνου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαχαίρι θα μπει κυρίως:

    * Στα επιδόματα των υπαλλήλων που η αναλογία τους με τον βασικό μισθό είναι υψηλότερη του 30%. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης.
    * Στις αμοιβές των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο οι οποίες θα εξομοιωθούν με του ιδιωτικού τομέα.
    * Στις συνολικές αποδοχές που ξεπερνούν ένα ορισμένο ύψος, πιθανότατα τα 1.800 με 2.000 ευρώ.

Ο δημοσιονομικός στόχος είναι από τις περικοπές στις αμοιβές και τα επιδόματα να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Αν υπολογιστούν και οι πόροι από το πάγωμα των προσλήψεων, τότε η συνολική εξοικονόμηση φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το μνημόνιο, το 2011 η δαπάνη του Δημοσίου για μισθούς θα μειωθεί κατά 400 εκ. ευρώ, το 2012 κατά 400 εκ. ευρώ και το 2013 κατά 400 εκ. ευρώ και έτσι θα διαμορφωθεί στα 25,7 δισ. ευρώ από 26,9 δισ. ευρώ φέτος. Επισημαίνεται ότι το κονδύλι του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις θα μειωθεί κατά 3,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2013, καθώς από τα 29,5 δισ. που ήταν το 2009 θα διαμορφωθεί στα 25,7 δισ. ευρώ το 2013.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: