ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ «Θα διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας»

«Θα διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας»
Μια ολόκληρη γειτονιά και δεκάδες καταστηματάρχες έχει ξεσηκώσει η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Βόλου να προχωρήσει σε μονοδρόμηση ή μετατροπή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Ειρήνης, από την οδό Δημοκρατίας μέχρι τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας, και της μελλοντικής σύνδεσης με την πλατεία Δημαρχείου.
 
Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής δεν είναι άγνωστος για τους επαγγελματίες  στο Φαρδύ, καθώς κάτι παρόμοιο είχε επιχειρήσει να κάνει και η πρώην Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας. Τότε οι καταστηματάρχες συγκέντρωσαν υπογραφές τις οποίες και παρέδωσαν στον πρώην Δήμαρχο Παύλο Μαβίδη και το ζήτημα δεν προχώρησε.
 
Τρία χρόνια μετά ωστόσο οι σκέψεις μάλλον θα γίνουν πράξη και οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως για ακόμη μια φορά δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. «Πλέον είναι θέμα επιβίωσης για εμάς και όχι ένα απλό καπρίτσιο», λένε οι επαγγελματίες. Τα επιχειρήματά τους πολλά και η αποφασιστικότητά τους ακόμα μεγαλύτερη. Αυτή τη φορά –λένε– θα ξεσπάσει πόλεμος, δεν θα είναι μια απλή αντίδραση.
 
Άλλωστε η Λεωφόρος Ειρήνης είναι ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία της Ευαγγελιστρίας και ο πλέον εμπορικός δρόμος μαζί με τη Μαιάνδρου και την Εθνικών Αγώνων.
 
«Είμαστε όλοι αντίθετοι»
Ο Χριστόφορος Δεμιρίδης είναι ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη Λεωφόρο Ειρήνης. Είναι σίγουρος πως μια πιθανή μονοδρόμηση ή πεζοδρόμηση θα είναι ίσως το τελειωτικό χτύπημα για τους καταστηματάρχες. «Τώρα μπορεί ο κόσμος να σταματάει να ψωνίσει με το αυτοκίνητό του. Αν γίνει ήπιας κυκλοφορίας, πώς θα σταματήσει ο άλλος; Απλά δεν θα σταματήσει και εμείς θα κλείσουμε. Βέβαια όχι ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα, γιατί ο καινούργιος Δήμαρχος μάς στέλνει κάθε λίγο και λιγάκι τη δημοτική αστυνομία, αλλά κάτι γίνεται».
 
«Πλέον είναι θέμα επιβίωσης για εμάς»
Ιδιοκτήτης μανάβικου ο Αντώνης Φεφλές θυμάται την κινητοποίηση των καταστηματαρχών της Λεωφόρου Ειρήνης πριν τρία χρόνια και τονίζει πως και πάλι πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουν τη δουλειά τους και την επιβίωσή τους. «Ας έρθει ο νέος Δήμαρχος εδώ στη γειτονιά μας να μας δει, να μας ρωτήσει πώς το βλέπουμε και να του πούμε την πρότασή μας. Όχι να αποφασίζει για εμάς χωρίς να γνωρίζει. Εγώ ήδη το σκέφτομαι να φύγω από εδώ είτε γίνει μονοδρόμηση είτε γίνει πεζοδρόμηση. Είναι που είναι πεσμένη η δουλειά, αν γίνει και αυτό καταστραφήκαμε. Και εγώ είμαι στο ενοίκιο και τα παρατάω αν θέλω, ο άλλος που είναι δικό του το μαγαζί τι θα κάνει; Η Νέα Ιωνία έχει ένα δρόμο κεντρικό, τη Λεωφόρο Ειρήνης, άμα κλείσει και αυτός πέθανε η περιοχή. Θα γίνει πάλι συνοικισμός. Φανταστείτε να κάνανε την Ιάσονος και τη Δημητριάδος πεζόδρομο».
 
«Δεν υπάρχει γειτονιά να υποστηρίξει τον πεζόδρομο»
«Από τη στιγμή που θα γίνει μονοδρόμηση και αργότερα πεζοδρόμηση θα κλείσουμε όλοι και θα φύγουμε. Μας στέλνουν στα σπίτια μας. Άμα δεν δουλέψουμε εμείς με τους περαστικούς, πάει, τελειώσαμε. Δεν υπάρχουν κάτοικοι εδώ, οι περισσότεροι είναι γερόντια, γιατί όσοι παντρεύονται φεύγουν επειδή τα περισσότερα σπίτια εδώ γύρω είναι προσφυγικά. Ποιος θα βγει στον πεζόδρομο; Ο παππούς, η γιαγιά; Αν δεν περάσει το αυτοκίνητο να σταματήσει να πάρει το λουλούδι, το ποτό, τα μαναβικά και το κρέας του, πάει, χαθήκαμε», λέει ο Αλέξανδρος Χαλιμούρδας ιδιοκτήτης ανθοπωλείου.
 
«Δεν είμαστε Ερμού»
«Η δουλειά μας εμάς εδώ είναι οι περαστικοί. Με τη γειτονιά μόνο δεν μπορείς να δουλέψεις. Θα έρθουν πέντε κυρίες και θα πάρουν πέντε αναψυκτικά. Σε μία γιορτή όμως θα περάσει ο περαστικός. Και αν εδώ γίνει πεζόδρομος εγώ μετά πού να πουλήσω; Στο παρελθόν είχαμε ξεσηκωθεί όλοι οι καταστηματάρχες, το ίδιο πράγμα θα γίνει και χειρότερο πάλι, γιατί πλέον είναι πολύ πιο δύσκολες οι εποχές. Πλέον αυτό που διεκδικούμε είναι η επιβίωσή μας. Δεν είναι μαγαζιά που μπορείς να κάνεις βόλτα όπως η Ερμού. Τα μαγαζιά μας δεν μπορούν να υποστηρίξουν πεζόδρομο», λέει αγανακτισμένος ο Δημήτρης Κολοβός, ιδιοκτήτης κάβας.
 
«Είναι κρίμα για όλους μας»
Η Σοφία Διμηκόλα, ιδιοκτήτρια του καταστήματος ρούχων Elegant, είναι σίγουρη πως με την πεζοδρόμηση όλοι θα βάλουν λουκέτα. «Θα κλείσουμε όλοι αν μας πεζοδρομήσουν, είναι δεδομένο αυτό. Κρίμα για τα μαγαζιά όλα, για όλους μας. Θα μας δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα».
 
«Είμαστε κατεστραμμένοι, μας κλοτσάνε κι άλλο»
Ο Καϊκλής Κώστας διατηρεί κατάστημα με είδη φανοποιίας και όπως τονίζει χαρακτηριστικά «να μην μας πειράξουν τίποτα. Ούτε το δρόμο μας ούτε και την Ευαγγελίστρια. Εμείς εδώ δουλεύουμε με τον κόσμο που σταματάει με τα αμάξια, είμαστε που είμαστε κατεστραμμένοι, άμα μας κάνουν και πεζόδρομο δεν θα υπάρχει τίποτα. Βέβαια τώρα έχουμε καινούργιο Δήμαρχο και αυτός φαίνεται είναι πιο αυστηρός, γιατί δεν αφήνει ούτε τα αυτοκίνητα να σταματάνε. Μας έχει στείλει τη δημοτική αστυνομία να γράφει συνέχεια τον κόσμο».
 
«Εμείς δουλεύουμε με τους περαστικούς»
«Η πεζοδρόμηση θα μας δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα», αναφέρει ο Παναγιώτης Καρακάνας, ιδιοκτήτης του καταστήματος Τυροκομικά Διά Τυρός και προσθέτει: «Θα μειωθεί η κίνηση στο μισό, η οποία είναι ήδη μειωμένη. Εμείς εδώ δουλεύουμε ως επί το πλείστον με κόσμο περαστικό. Με αυτούς που ανεβοκατεβαίνουν με τα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχει γειτονιά να υποστηρίξει τα μαγαζιά μας».
 
Απόλυτα σύμφωνη η Μητρόπολη με την
ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελίστριας
Με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο συναντήθηκε χθες ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου Ηλίας Ξηρακιάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Γ. Γίδαρη,  προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τη μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον κ. Ιγνάτιο για τις παρεμβάσεις αναβάθμισης που θα γίνουν τόσο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, όσο και στον ευρύτερο χώρο της ομώνυμης πλατείας, αλλά και για τις σκέψεις που θα τεθούν στο άμεσο μέλλον σε δημόσιο διάλογο για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.
 
Ο κ. Ιγνάτιος συμφώνησε απολύτως με τις προβλέψεις της μελέτης, ενώ είχε την ευκαιρία να κάνει και επιμέρους παρατηρήσεις για το θέμα. «Προχωρούμε άμεσα», τόνισε ο κ. Ξηρακιάς, «στην υλοποίηση της ανάπλασης των τριών πλατειών της Ν. Ιωνίας για να τις αποδώσουμε το συντομότερο δυνατό στη χρήση και την αναψυχή των κατοίκων του ενιαίου Δήμου Βόλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: