ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

«Έφυγε» ο συνταξιδιώτης του Τσε, Αλμπέρτο Γκρανάδο


 Kαλό ταξίδι Alberto... 

   
ΑΠΟ ''sibilla''


Αβάνα
«Έφυγε» σε ηλικία 88 ετών ο Αλμπέρτο Γκρανάδο, ο άνθρωπος ο οποίος συντρόφεψε τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα στις νεανικές περιηγήσεις του με μια μοτοσικλέτα στις οροσειρές αλλά και τις πόλεις των Ανδεων.
Ο Αλμπέρτο Γκρανάδο έζησε αρκετά για να δει τη ζωή του με τον Τσε να απαθανατίζεται σε φιλμ με τον τίτλο «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας». Όπως ανακοίνωσε το κρατικό κανάλι στην Αβάνα, η στάχτη του θα διασκορπιστεί στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα και φυσικά στην Κούβα.
Το περίφημο ταξίδι τους στη φτωχή και καταπιεσμένη Λατινική Αμερική ξεκίνησε το 1951 με μία γερασμένη βρετανική μοτοσικλέτα Ενφιλντ. Το ταξίδι αυτό ήταν κατά πολλούς η αιτία που αφύπνισε το επαναστατικό ένστικτο αλλά και τη συμπόνια για τους κατατρεγμένους τού Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.
Αν και από τους πρωταγωνιστές της...  
   εξέγερσης ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς του δικτάτορα Μπατίστα και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης Κάστρο και λαϊκός ήρωας, ο Γκεβάρα, που είχε σπουδάσει γιατρός, προτίμησε να συνεχίσει την επανάσταση στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, μέχρι που εκτελέστηκε από μισθοφόρους σε ενέδρα στα βουνά της Βολιβίας, το 1967.Η ταινία «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας»του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες βασίστηκε στη νουβέλα του Γκρανάδο «Ταξιδεύοντας με τον 'Τσε' Γκεβάρα: η δημιουργία μιας επανάστασης» και περιείχε αυθεντικά στοιχεία από το προσωπικό ημερολόγιο του Λατίνου επαναστάτη.
Ο Γκρανάδο, που ήταν βιοχημικός, εγκαταστάθηκε στην Κούβα το 1961, μετά από πρόσκληση του παιδικού του φίλου και έμεινε εκεί για πάντα.
ΑΠΕ/Reuters μέσω "in.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια: