ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σε καιρους κρίσης... αυξήθηκαν οι Κροίσοι

Περισσότεροι και πλουσιότεροι είναι φέτος οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη: έφτασαν τους 1.210, με τη συνολική περιουσία τους να ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 4,5 τρισ. δολαρίων!
Στην κορυφή της λίστας, που δημοσιοποίησε το περιοδικό Forbes, δεσπόζει το 2011 για δεύτερη συνεχή χρονιά με 74 δισ. δολάρια ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Ελού.

Το περιοδικό αποκαλεί την Ασία «εργοστάσιο παραγωγής δισεκατομμυριούχων», καθώς εκεί ζουν 332 άτομα με περιουσία άνω των δέκα ψηφίων? Στις ΗΠΑ υπάρχουν 413, στην Ευρώπη 300, στη Μέση Ανατολή / Αφρική 89 και στην υπόλοιπη αμερικανική ήπειρο 76.


Στη Ρωσία, οι ολιγάρχες επέστρεψαν με? πάταγο, καθώς η Μόσχα κατέστη, με 79 Κροίσους, η «πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων»! Ο πλουσιότερος Ρώσος είναι ο Βλαντίμιρ Λίσιν, με εκτιμώμενη προσωπική περιουσία 24 δισ. δολάρια.
Τον Κάρλος Σλιμ Ελού ακολουθούν ο Μπιλ Γκέιτς με 56 δισ. δολάρια και ο Γουόρεν Μπάφετ με 50 δισ. δολάρια. Το «τοπ 10» συμπληρώνουν ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό της LVMH (41 δισ.), ο Αμερικανός ιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον (39,5 δισ.), ο Ινδός «βασιλιάς» του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ (31,1 δισ.), ο Ισπανός επικεφαλής του ομίλου Zara Αμάνσιο Ορτέγκα (31 δισ.), ο Βραζιλιάνος Εϊκε Μπατίστα (ορυχεία, πετρέλαιο, 30 δισ. δολάρια), ο Ινδός Μάκες Αμπάνι (πετροχημικά, αέριο, 27 δισ.) και ο Αμερικανός επικεφαλής του ομίλου Wal-Mart Κρίστι Ουόλτον (λιανική, 26,5 δισ. δολάρια).
Οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν από 1.011 το 2010 σε 1.210 φέτος. Οι γυναίκες είναι 102 από 89 πέρυσι. Ντεμπούτο στη λίστα έκαναν 50 άτομα.
Η Κίνα έχει 115 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία 55, το Χονγκ Κονγκ 36 και η Ιαπωνία 26. Ο πιο πλούσιος Κινέζος είναι ο Ρόμπιν Λι, ο άνθρωπος πίσω από τη μηχανή αναζήτησης Baidu με περιουσία 9,4 δισ. δολαρίων.
Το... χρηματιστήριο του πλούτου
Οι παλιοί, οι νέοι και ο... χαμένος
ΛΙΛΙΑΝ ΜΠΕΤΑΝΚΟΥΡ
Η πλουσιότερη γυναίκα
Πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι σήμερα η πανίσχυρη «Μαντάμ L'Oreal». Η 88χρονη Λιλιάν Μπετανκούρ δεσπόζει στη 15η θέση της λίστας του περιοδικού «Forbes», με περιουσία που φτάνει τα 23,5 δισ. δολάρια. Η κ. Μπετανκούρ βρέθηκε πρόσφατα στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς ενεπλάκη σε σκάνδαλο που αφορούσε τη χρηματοδότηση του κόμματος του Γάλλου προέδρου. Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας, Ερίκ Βερτ, κατηγορήθηκε ότι πήρε κάτω από το τραπέζι 150.000 από την επιχειρηματία, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη με τα μέσα ενημέρωσης για να υποβαθμίσει την υπόθεση. Κληρονόμησε την τεράστια σήμερα περιουσία της από τον πατέρα της που ανακάλυψε τη συνθετική βαφή μαλλιών.
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ
Ο νεότερος Κροίσος
Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το τελευταίο έτος αύξησε την περιουσία του κατά 238% με αποτέλεσμα να φτάσει τα 13,5 δισ. δολάρια. Ο 26χρονος Ζούκερμπεργκ, που είδε τη ζωή του να γίνεται ταινία, γεννήθηκε σ' ένα πλούσιο προάστιο της Νέας Υόρκης. Ηταν από μικρός πολύ καλός στους υπολογιστές κι ενώ πήγαινε ακόμη σχολείο τού προσφέρθηκαν δουλειές στη Microsoft και την AOL. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, όμως έγινε πλουσιότερος απ' όλους τους συμφοιτητές του μαζί!
ΙΝΓΚΒΑΡ ΚΑΜΠΡΑΝΤ
Εχασε 17 δισ. δολάρια
Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγεται φέτος ο ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας επίπλων Ikea Ινγκβαρ Κάμπραντ, αφού είδε την περιουσία να συρρικνώνεται κατά 17 δισ. στα 6 δισ. δολάρια λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων. Μικρός πωλούσε σπίρτα, ψάρια, στυλό και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Το 1947 ξεκίνησε να πωλεί έπιπλα. Η εταιρεία του, που έχει παρουσία σε 34 χώρες και επεκτείνεται διαρκώς σε νέες αγορές (π.χ. Κίνα), είναι από τους πιο δημοφιλείς προμηθευτές επίπλων λιανικής.
ΡΑΪΝΟΛΝΤ ΓΚΑΪΓΚΕΡ
Εκανε ντεμπούτο
Ντεμπούτο στη λίστα έκαναν φέτος 50 άτομα μεταξύ των οποίων ο Ράινολντ Γκάιγκερ της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών L'Occitane. Η περιουσία του 63χρονου υπολογίζεται στο 1,4 δισ. δολάρια. Επένδυσε για πρώτη φορά στην εταιρεία του το 1994 και έως το 1996 είχε καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Εκτοτε έχτισε μία αυτοκρατορία με 1.500 καταστήματα διάσπαρτα ανά την υφήλιο.
ΣΠ. ΛΑΤΣΗΣ - Φ. ΝΙΑΡΧΟΣ
Οι μοναδικοί Ελληνες της λίστας
Ο 64χρονος Σπύρος Λάτσης (219η θέση) και ο 57χρονος Φίλιππος Νιάρχος (459η θέση) είναι οι μοναδικοί Ελληνες που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Η περιουσία του κ. Λάτση εκτιμάται στα 4,8 δισ. έναντι 5,3 δισ. δολαρίων πέρυσι, ενώ τη διετία 2007-2008 ανερχόταν σε 11 δισ. δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο ο Ελληνας Κροίσος δέχθηκε πιέσεις από τη μείωση της κεφαλαιοποίησης μιας σειράς επιχειρήσεων που ελέγχει, όπως οι EFG International, EFG Eurobank, Lamda Development και Hellenic Petroleum. Ο μεγαλύτερος γιος του ιδρυτή της δυναστείας Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος, κληρονόμησε τη συλλογή έργων Τέχνης του πατέρα του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πανάκριβα έργα, όπως η «Αυτοπροσωπογραφία με δεμένο αυτί» του Βαν Γκογκ. Η περιουσία του αυξήθηκε από τα 2 στα 2,5 δισ. δολάρια.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: