ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ανοιξε η όρεξη εργοδοτών και στο Βόλο

Ανοιξε η όρεξη εργοδοτών και στο Βόλο
Αρνητικά μηνύματα λαμβάνει καθημερινά το Εργατικό Κέντρο Βόλου από εργοδότες διαφόρων επιχειρήσεων που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να επιβάλλουν την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων ή τη μείωση μισθών μέχρι και 20%, αντιπαραβάλλοντας την οικονομική κρίση ως άλλοθι για την συρρίκνωση των αποδοχών.

Ήδη σε επιχειρήσεις μπετόν, σε εμπορικά καταστήματα αλλά και ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, οι εργοδότες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ έχουν κάνει τις πρώτες κρούσεις στο προσωπικό τους προκειμένου να περάσουν την εφαρμογή του νέου νόμου που επιτρέπει περικοπές αμοιβών. Επίσημα ωστόσο μέχρι στιγμής στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα, αφού όπως εκτιμά το ΕΚΒ οι κρούσεις είναι σε επίπεδο διερευνητικό προκειμένου να αποφευχθούν τριβές μεταξύ προσωπικού και εργοδοσίας.
Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για τους εργαζόμενους, που όπως τονίζεται από το Εργατικό Κέντρο αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το όλο θέμα και θα πρέπει να αντιδράσουν σθεναρά, καθώς εάν υπάρξει συναίνεση αυτό θα δημιουργήσει «καραμπόλες» και σε άλλους χώρους δουλειάς.
Η εν λόγω ρύθμιση οδηγεί στον κατακερματισμό των μισθών και τη σαλαμοποίηση των εργαζόμενων, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος που βρίσκεται στην Αθήνα, στο βαθμό που η επιχειρησιακή θα υπερισχύει, ακόμη και εάν προβλέπει δυσμενέστερους όρους εργασίας. Παράλληλα όμως ο ίδιος προβλέπει ότι αναμένεται να προκαλέσει και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τη νεότερη πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου περί μη επέκτασης (εφαρμογής) των συμβάσεων στις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς που δεν είναι μέλη του οικείου συλλόγου-συνδέσμου εργαζομένων ή εργοδοτών, που συνήψε τη σύμβαση), δεν αποκλείεται εξάλλου να προκαλέσει ακόμη και σε διάσπαση των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Σημειώνεται ότι η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 20%. Αν μάλιστα η αμοιβή είναι υψηλή, πάνω από την κλαδική σύμβαση, τότε η περικοπή που γίνεται με τη γραπτή συναίνεση του μισθωτού μπορεί να ξεπεράσει το 40%. Ανάχωμα αποτελεί μόνο η αμοιβή που προβλέπει για το συγκεκριμένο εργαζόμενο η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Προηγουμένως όμως πρέπει να υποβληθεί κοινή αιτιολογική έκθεση των δύο πλευρών προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, που θα εξηγεί τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή της ειδικής σύμβασης. Το συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να γνωμοδοτήσει μέσα σε 20 μέρες, αλλά μόνο για τη σκοπιμότητα κατάρτισης της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: