ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Μαζικές προσφυγές ετοιμάζουν οι Ενώσεις Καταναλωτών

Δεδομένου του ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν προς το παρόν να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία, για τη ρύθμιση των οφειλών τους... μετά την έναρξη της προθεσμίας στις 4 Ιανουαρίου, οι καταναλωτικές ενώσεις “υποδέχονται” τις αιτήσεις τους, τις οποίες θα συγκεντρώσουν και θα προχωρήσουν σε μαζικές προσφυγές.


Μέχρι το βράδυ της Τρίτης (11/01) στο Ειρηνοδικείο Αθήνας είχαν υποβληθεί μόνο τρεις αιτήσεις, ενώ αντίστοιχα αραιή είναι και η κίνηση στα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όπου δεν έχει γίνει ακόμη κάποια προσφυγή.
 Οι πολίτες που προσέφυγαν στην Αθήνα, έλαβαν δικάσιμο για την εκδίκαση των αιτήσεών τους τον Μάιο, ώστε να δοθεί το περιθώριο των δυόμιση μηνών για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Εκ μέρους της Ένωσης Καταναλωτή «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), η κα Μαρία Βασιλειάδου, δήλωσε ότι περίπου 680 - 700 μέλη της έχουν καταθέσει φακέλους στις τράπεζες για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους και διευκρίνισε ότι αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3.000 αιτήσεις πολιτών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Ωστόσο, ουδείς εκ των μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει προσφύγει μέχρι σήμερα στα Ειρηνοδικεία, καθώς η οργάνωση μελετάει, με τη συμβολή δικηγόρων, τις ρυθμίσεις του νόμου. 
Η ρύθμιση αφορά τμήμα του χρέους, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη, διαρκεί τέσσερα χρόνια και εφόσον οι οφειλέτες ανταποκριθούν σε αυτή, απαλλάσσονται από το υπόλοιπο των χρεών τους. Σε ρύθμιση υπάγονται, τόσο οι οφειλές, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όσο και αυτές που ακόμη εξυπηρετούνται. 
Οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών μπορούν να κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο του τόπου, όπου κατοικεί ο υπερχρεωμένος πολίτης. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στο δικαστήριο είναι να έχει πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές και αυτή να έχει αποτύχει. 
Η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης ενώπιον του Ειρηνοδικείου πρέπει να περιέχει: 
α) έκθεση της μόνιμης αδυναμίας του οφειλέτη να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές,
β) κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του, 
γ) κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και 
δ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και σε συσχέτιση τα συμφέροντα των πιστωτών και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. 
Με την αίτηση ή το αργότερο σε ένα μήνα από την υποβολή της, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του.

24wro.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: