ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Καµπάνα €6.000 σε ανυπότακτους

Ακριβαίνει στις 6.000 ευρώ, παραπέµπεται στην Εφορία για είσπραξη και δεν... διαγράφεται δικαστικά, όπως µέχρι τώρα, το χρηµατικό πρόστιµο για τους ανυπότακτους στρατεύσιµους.

Το νέο µέτρο που αυστηροποιεί δραστικά τις σχετικές ρυθµίσεις µε χρηµατική καµπάνα αποσκοπεί στον περιορισµό του αριθµού των ανυπότακτων, οι οποίοι σήµερα είναι περίπου 34.000. Περιλαµβάνεται σε σειρά αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ε.Βενιζέλος για στρατολογικά ζητήµατα που αφορούν επίσης λιποτάκτες, εφέδρους, ενδιαφερόµενους για απόκτηση διδακτορικού διπλώµατος, ενώ για τους αντιρρησίες συνείδησης προβλέπεται µείωσηαπό 17 σε 15 µήνες της διάρκειας της κοινωνικής εναλλακτικής θητείας.

Με το προηγούµενο νοµικό καθεστώς οι ανυπότακτοι χρεώνονταν µε επιπλέον θητεία έως 6 µήνες, την οποία µπορούσαν να εξαγοράσουν µε 1.000 ευρώ µηνιαίως.Ταυτόχρονα όµως παραπέµπονταν σε ποινικόδικαστήριο το οποίο σχεδόν στο 80% των περιπτώσεων τους αθώωνε, οπότε και η πρόσθετη θητεία διαγραφόταν και χρήµατα δεν εισπράττονταν. Τώρα µόλις κάποιος εντοπίζεται ως ανυπότακτος µηνύεται και ταυτόχρονα στέλνεται στην Εφορία του απόφαση καταβολής 6.000 ευρώ, τα οποία µπορεί να πληρώσει στο ∆ηµόσιο Ταµείο είτε πριν είτε µετά τη θητεία. 

Ο ποινικός έλεγχοςδεν έχει πλέον πολύ µεγάλη σηµασία καθώς η ανυποταξία είναι πληµµέληµα και οι ποινές είναι µικρές και πολλές φορές µε αναστολή. Πάντως,από ορισµένες πλευρές υποστηρίζεταιότι το µέτρο προκαλεί προβλήµατα σε κάποιους από τους νυν ανυπότακτους που είχαν κάνει το πρόγραµµά τουςµε την (βάσιµη, ενπολλοίς) προσδοκία ότι όταν γυρίσουν θα στρατευθούν χωρίς ουσιαστικά να κάνουν πρόσθετη θητεία, δηλαδή χωρίς κόστος. Ετσι, υποστηρίζουν ότι τώρα ίσως κάποιοι να αναβάλουν την επιστροφή τους αφού θα είναι δύσκολο να βρουν µαζεµένα 6.000 ευρώ.

Αντιρρησίες συνείδησης
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης ως εξής:
Σε 15 µήνες (από 17 που ισχύει µέχρι τώρα για τον Στρατό Ξηράς και 23 για την Πολεµική Αεροπορία και το Πολεµικό Ναυτικό) για τους πλήρους θητείας και αντιστοίχως για τις άλλες κατηγορίες.

Επίσης, πρώτη φορά προβλέπεται εξαγορά και για τους αντιρρησίες συνείδησης. Συγκεκριµένα, όσοι έχουν συµπληρώσει το 35ο έτος ηλικίας και αφού υπηρετήσουν πρώτα 3 µήνες κοινωνική θητεία (σε κοινωφελή ιδρύµατα κ.λπ.) µπορούν να εξαγοράσουν µε 810 ευρώ ανά µήνα το υπόλοιπο. Χρήση αυτού του µέτρου για τη θητεία κάνουν περίπου 100-150 νέοι κάθε χρόνο.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τη λιποταξία υπηρετούντων στρατευµένων, το πρόστιµο καθορίζεται σε 1.000 ευρώ για κάθε µήνα λιποταξίας και συνολικά µέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό κάθε µέρα λιποταξίας θα κοστίζει 33 ευρώ – πέραν όλων των άλλων συνεπειών, πειθαρχικών και ποινικών.

Κατάργηση άοπλης
ΜΕ ΑΛΛΕΣ αποφάσεις, µεταξύ των άλλων, καταργείται ο θεσµός της άοπλης θητείας σε στρατόπεδο επειδή εδώ και χρόνια δεν υπήρξε ανταπόκριση, απαλλάσσονται της θητείας οι µοναχοί του Αγίου Ορους και διευκολύνονται όσοι φοιτητές θέλουν να κάνουν διδακτορικό καθώς η τριετής αναβολή θα αρχίζει πλέον µόλις οριστεί η επιτροπή που θα τους εποπτεύει.  

Απουσία εφέδρων
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΣΟΥΧΤΕΡΗ γίνεται επίσης η ανυποταξία εφέδρων, όσων δηλαδή µετά τη θητεία τους καλούνται περιοδικά να λάβουν µέρος σε άσκηση των Ενόπλων ∆υνάµεων.Τώρα η µη ανταπόκριση στην πρόσκληση θα επιφέρει πρόστιµο 1.000 ευρώ, απαιτητό από την Εφορία και όχι ως αποτέλεσµα δικαστικής διαδικασίας που ουσιαστικά ποτέ δεν ολοκληρωνόταν. Επίσης, προβλέπεται χρηµατική ποινή 90 ευρώ (απαιτητά από την Εφορία) κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι έφεδροι δεν τηρούν υποχρεώσεις όπως π.χ. η µη ενηµέρωση για αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: