Κακόβουλες εφαρμογές στο Facebook. Εξάπλωση και με κινητά! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ http://sotostips.blogspot.com
24% όλων των "επιθέσεων" με μολυσμένες(με κακόβουλα λογισμικά) εφαρμογές στο Facebook πραγματοποιούνται σε άτομα που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να συνδεθούν. Μια κακόβουλη εφαρμογή, μπορεί να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις του τύπου "Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το status update(ενημέρωση κατάστασης) που οδήγησε στην αποβολή ενός κοριτσιού από το σχολείο" ή "Σοκ!!! κλικ για να δείτε το βίντεο τάδε της δείνα" ή να σας οδηγήσει να κάνετε "like" παρά τη θέληση σας. Αυτά όμως μπορεί να οδηγήσουν τρια τουλάχιστον άμεσα αποτελέσματα:
1) Αποφέρει μεγάλα κέρδη σε μερικές ώρες στους εμπνευστές της, διότι σε ένα βήμα, όταν κάνετε κλικ στο "δείτε", σας ζητείται άμεσα να ξανακάνετε κλικ για διάφορους δήθεν λόγους: να συμμετέχετε σε κλήρωση, να συμπληρώσετε ένα κοίζ, κλπ. Αυτό λοιπόν το κλικ ουσιαστικά γίνεται σε μια ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ. Οπότε είναι σαν να τους χαρίζετε κάποια σεντς ή δολάρια. Δεν πληρώνετε εσείς αλλά τα παίρνει ο άλλος.
2) Εγκαθιστά μια κακόβουλη εφαρμογή του Facebook στο λογαριασμό σας, που αποκτά και με τη δική σας επιβεβαίωση πρόσβαση στις πληροφορίες δικές σας και των φίλων σας. Την οποία πρόσβαση εκμεταλλεύονται καταλλήλως οι κύριοι ώστε να στείλουν πχ το μήνυμα που μόλις σας ανέφερα και στους τοίχους των φίλων. Μπορεί ακόμη να δημιουργήσει ένα ψεύτικο δήθεν event και να προσκαλέσει όλους τους φίλους σας. Οπότε, ουσιαστικά μιλάμε για εξάπλωση ενός κακόβουλου worm(σκουλικιού), κάτι σαν ιός. Τον κολλάτε και στους φίλους σας κι αυτοί σε άλλους. Ασταμάτητη ροή χρημάτων για τους κακοποιούς μέχρι να εντοπιστούν και αποκλειστούν από το Facebook!
3) Πάει περίπατο το απόρρητο σας. Τώρα οι πληροφορίες σας μπορούν ίσως να πουληθούν σε τρίτους για να συνεχιστεί η εκμετάλλευση από άλλα κανάλια...
Τι είναι τα σκουλήκια(worms)
Τα σκουλήκια(worm) είναι παρόμοια με τους ιούς, αλλά διαφέρουν ως προς ένα σημαντικό σημείο.Τα σκουλήκια είναι αυτόνομα προγράμματα - δεν χρειάζεται να μολύνει άλλες εφαρμογές στο pc σας. Αλλά αυτό-αναπαράγονται (όπως οι ιοί) με αντιγραφή σε άλλους υπολογιστές και μπορούν να φέρουν ένα "φορτίο" που μπορεί να είναι "καλοήθεις" ή καταστροφικό, ακριβώς όπως οι ιοί.
Κάποια Facebook εφαρμογή κακόβουλη μπορεί επίσης, αφού κάνετε το γνωστό κλικ, να σας οδηγήσει πχ σε ψεύτικο δήθεν γνωστό site όπου δήθεν για να δείτε ένα βίντεο πρέπει να κατεβάσετε ψεύτικο Flash. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού εγκαταστήσετε αυτο που κατεβάσατε, το worm ή ιός περνά στον υπολογιστή σας πλέον και από εκεί και πέρα μπορεί να τον καταλάβει χωρίς να το πάρετε είδηση. Μπορεί να κλέψει πληροφορίες, passwords κλπ. Μπορεί πράγματι να κάνει τον υπολογιστή άχρηστο.
Προσέξτε που κάνετε κλικ!! Κανείς δεν μπορεί να σας βοηθήσει καλύτερα από τον εαυτό σας.
Όλα αυτά επειδή κάνατε κλικ!! Προσέξτε που κάνετε κλικ. Αν υποπτεύεστε μην κάνετε. Ρωτήστε το φίλο αν αυτός σας το έστειλε ή δημοσίευσε. Βλέπετε, το Facebook δεν τα προλαβαίνει αυτά. έγραψα για το antivirus AVG free που συμπεριλαμβάνει και προστασία κακόβουλων συνδέσμων και στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά, μην βασίζεστε, η μεγαλύτερη προστασία είστε εσείς. Τα μάτια 14, εγρήγορση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου