ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

"Ψαλίδι" στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το «ψαλίδι» στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και τις επικουρικές συντάξεις, με τις πρώτες να αφήνουν εκτός 250.000 εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα δώσει το πράσινο φως στην επιτροπή που θα κάνει φύλλο και φτερό τα βαρέα και ανθυγιεινά, με τις τελικές αποφάσεις να μπαίνουν σε ισχύ τον Ιούλιο, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο.

Στη νέα λίστα θα περιλαμβάνονται σαφώς λιγότερα επαγγέλματα, που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού. Εκτός από το «ψαλίδισμα», οι αλλαγές θα επιφέρουν και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια για τους εργαζόμενους που θα μείνουν εκτός.

Σταδιακά, τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ο έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη).

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέο καθεστώς για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και «λίφτινγκ» στην 37ετία.

Στο μεταξύ, προ των πυλών βρίσκεται και η μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς το υπουργείο ενέκρινε την διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τον ανάδοχο που θα εκπονήσει τις αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι όποιες αλλαγές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011 ύστερα από διαβούλευση με την τρόικα και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: