ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μετά τα «πράσινα» έρχονται τα «αντισεισμικά» χαράτσια...


Ακόμη και την αδήριτη ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας - της χώρας με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα της Ευρώπης - η κυβέρνηση σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει, προσφέροντας ένα νέο πεδίο κερδοφορίας στο κεφάλαιο, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τη λαϊκή οικογένεια και με νέα χαράτσια για το πιστοποιητικό «αντισεισμικής επάρκειας», αντίστοιχα με αυτά «πράσινης κατοικίας και κατασκευής». 
Κι όλα αυτά αντί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για την αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αποκλειστικά δημόσιους πόρους.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή ενός Προγράμματος Ενίσχυσης Αντισεισμικότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, με επιχορήγηση του Δημοσίου. Το πρόγραμμα αυτό σταδιακά θα ξεκινήσει από κατασκευές προ του 1959, χρονιά που θεσπίστηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός και θα κλιμακωθεί στις κατασκευές προ του 1985, χρονιά της πρώτης αναβάθμισης του αντισεισμικού κανονισμού.
Επίσης δήλωσε ότι σταδιακά, «με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου, θα καθιερώσουμε πιστοποιητικό "αντισεισμικής επάρκειας", σε αντιστοιχία με το πιστοποιητικό "πράσινης κατοικίας και κατασκευής"», που όπως είναι γνωστό επιφέρουν «χαράτσια» στη λαϊκή οικογένεια για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και σημαντικές επιβαρύνσεις για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Κι αυτό καθώς κυρίως λαϊκές οικογένειες διαμένουν στο 75% των κτιρίων της χώρας που έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς και ανεπαρκείς αντισεισμικούς κανονισμούς. Αυτές οι οικογένειες, μέσα στη δίνη των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, τώρα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα σεβαστό ποσό για να θωρακίσουν αντισεισμικά τα σπίτια τους, αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα με δημόσια αποκλειστικά κονδύλια.
Η κυβέρνηση υπόσχεται επίσης, μεταξύ των άλλων, ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε ένα χρόνο τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων, που όπως είναι γνωστό καρκινοβατεί από το 2001, αφού από τα 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί μόλις τα 6.000!
Το ΚΚΕ, στον αντίποδα όλων αυτών, αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ως ένα μεγάλο έργο υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματός του για τη λαϊκή οικονομία. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, όπου η γη, η λαϊκή στέγη, τα δημόσια έργα δε θα αποτελούν εμπορεύματα, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο σχεδιασμός αυτός θα αξιοποιήσει τους Ενιαίους αποκλειστικά Κρατικούς Φορείς στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, οι κατασκευές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες.
Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, καλεί το λαό άμεσα να παλέψει για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται, επίσης, η συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: