ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Γεωτρήσεις στους ωκεανούς για τη μελέτη των τσουνάμι


Γεωτρήσεις σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος, στον επονομαζόμενο “κρατήρα των δεινοσαύρων”, αλλά και στη Μεσόγειο Θάλασσα, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια διεθνής επιστημονική ομάδα, ώστε να διεξάγει συμπεράσματα για τους θαλάσσιους σεισμούς και την ύπαρξη ζωής κάτω από το βυθό.


Περαιτέρω, οι επιστήμονες επιθυμούν να μελετήσουν το αρχαίο κλίμα και να αντλήσουν για πρώτη φορά δείγματα από τον μανδύα της Γης.

Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη, τονίστηκε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση η συγκέντρωση των αναγκαίων χρημάτων για τις σχεδιαζόμενες έρευνες.

Οι ερευνητές, προγραμματίζουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, να τρυπήσουν των ωκεάνιο φλοιό σε βάθος ενάμιση χιλιομέτρου, στον πυθμένα του κρατήρα Τσιξουλούμπ στο Μεξικό, όπου οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι προσέκρουσε ένα μεγάλο ουράνιο σώμα πριν από 65 εκατ. χρόνια, προκαλώντας στη συνέχεια τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Να σημειωθεί ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει μελετηθεί το τμήμα του κρατήρα που βρίσκεται κάτω από το νερό και το οποίο μπορεί να κρύβει ακόμα και ενδείξεις για άγνωστες μέχρι τώρα μικροσκοπικές μορφές ζωής.

Η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία IODP (Integrated Ocean Drilling Program), πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιάπωνας Κιγιόσι Σουγιεχίρο, ελπίζει να ρίξει περισσότερο φως στον κίνδυνο από σεισμούς και τσουνάμι που απειλούν τις παράκτιες περιοχές, μετά και την πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία της Ιαπωνίας.

Βασικός στόχος είναι, μέσω της γεώτρησης, να τοποθετηθούν επιστημονικά όργανα και αισθητήρες ανάμεσα στις υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες, ώστε να καταγράφεται έγκαιρα, σε πραγματικό χρόνο, η κίνησή τους και το σύρσιμο της μιας κάτω από την άλλη, με συνέπεια την πρόκληση σεισμών και τσουνάμι.

Δύο είναι οι βασικές περιοχές ενδιαφέροντος, η Αρκτική και η Μεσόγειος.

Ειδικότερα για τις γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, όπως δήλωσε η Γαλλίδα καθηγήτρια Κατρίν Μεβέλ, στόχος είναι να μελετηθεί ο βυθός που αποτελεί “αρχείο” της ευρωπαϊκής κλιματικής ιστορίας, αλλά και πιθανή πηγή νέων σπάνιων πρώτων υλών, όπως το λίθιο.

Από την άλλη, πρόσθεσε, η Μεσόγειος είναι η πιο ενεργή τεκτονική περιοχή της Ευρώπης, έχοντας μια μακρά παράδοση φυσικών καταστροφών και, γι’ αυτό, οι επιστήμονες θέλουν να εγκαταστήσουν όργανα ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες για να παρακολουθούν καλύτερα τις γεωλογικές διαδικασίες, καθώς αυτές βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη.



http://www.on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: