ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

"Με το ευρώ καλύτερα" - αλλά για ποιον; Πλέον πάντως το ευρώ έφτασε στα 1.44`


ΑΠΟ 

*Αυτό είναι το σημερινό διάγραμμα του ευρώ έναντι του δολαρίου, με τη μεταξύ τους ισοτιμία να έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,44 (και πάνω) την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο.

Είχαμε δει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ότι η Γερμανία είναι η μόνη ουσιαστικά χώρα της ευρωζώνης που "αντέχει" αυτές τις ισοτιμίες. Τα προιόντα της άλλωστε ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα φτηνά, αλλά ήταν ποιοτικότερα, οπότε πάντοτε έβρισκαν αγοραστές που να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το "κάτι παραπάνω" για να τα αγοράσουν.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες υποφέρουν, διότι αδυνατούν να κάνουν εξαγωγές με αυτές τις ισοτιμίες του ευρώ, που κάνουν τα προιόντα τους "υπερβολικά ακριβά" σε σχέση με τον ανταγωνισμό, και άρα διαρκώς η παραγωγή τους συρρικνώνεται. Γι' αυτό άλλωστε και η παραγωγική τους βάση έχει εξαρθρωθεί, και πλέον η Γερμανία τους έχει "τους χεριού της", επιβάλλοντας ότι μέτρα γουστάρει στις συσκέψεις της ευρωζώνης.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, είχαμε εμπειρικά διαπιστώσει (αν και η εμπειρική παρατήρηση δεν είναι και εντελώς αξιόπιστη) ότι η Γερμανία επέμβαινε, προκειμένου να ελέγξει (όσο μπορεί) το ευρώ, όταν η ισοτιμία του έφτανε στο 1,40.

Όχι πως ελέγχει πλήρως τις διεθνείς αγορές (αυτό κανένας δε μπορεί να το πετύχει άλλωστε), αλλά πάντως χρησιμοποιούσε τα προβλήματα των χωρών της λεγόμενης "περιφέρειας" προκειμένου να ρίξει το ευρώ κάτω από αυτό το επίπεδο, που προφανώς το θεωρούσε ως το ανώτερο δυνατό επίπεδο που μπορούσε να αντέξει χωρίς να γίνουν και δικά της προιόντα "υπερβολικά ακριβά". Κάπως σαν την Κίνα δηλαδή, που κρατά τεχνητά το νόμισμα της χαμηλά, έτσι και η Γερμανία το κρατούσε κάτω από αυτό το επίπεδο, που βέβαια ήταν "υπερβολικά υψηλό" για τους υπόλοιπους και τους καταστρέφει, αλλά είναι "ανεκτό" για τη Γερμανία, που αν είχε το μάρκο, τότε το μάρκο θα ήταν πολύ υψηλά αν δεν το μανιπιουλάριζε όπως η Κίνα.

Με το που είδε όμως η Γερμανία ότι το πετρέλαιο ανεβαίνει, κυρίως λόγω της διαρκούς υποτίμησης του δολαρίου, το οποίο οι ΗΠΑ το πληθωρίζουν σαν τρελές, τυπώνοντας διαρκώς φρέσκο (πληθωριστικό) χρήμα, βλέπουμε να αλλάζει τακτική, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει: Έτσι, πλέον αφήνει το ευρώ να ανέβει ακόμα περισσότερο έναντι του δολαρίου (πλέον είναι πάνω και από το 1,44). Εννοείται ότι οι "περιφερειακές" χώρες, αν όχι όλες πλην της Γερμανίας, υποφέρουν. Όμως η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή, άρα και τη μεγαλύτερη ανάγκη για πετρέλαιο (ενέργεια).. Άρα, είναι και η περισσότερο ωφελημένη από το -σχετικά -φτηνότερο πετρέλαιο που μπορεί να εισάγει, λόγω του ακριβού ευρώ (εννοείται βέβαια ότι το πετρέλαιο ακριβαίνει και για την Ευρώπη, απλά ακριβαίνει λιγότερο σε σχέση πχ με τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, το ακριβό πετρέλαιο θα δώσει ένα ακόμα "χτύπημα" στην παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως και η Ιαπωνία)

Έτσι, οι υπόλοιποι απλά θα συνεχίσουν να εξοντώνονται, με τη Γερμανία να ισχυροποιεί ολοένα και περισσότερο τη θέση της, ως η μοναδική ευνοημένη του "ισχυρού ευρώ" (αυτό για το οποίο κάναμε ένα σωρό θυσίες, προκειμένου μετά να "φάμε με χρυσά κουτάλια και να γίνουμε Ευρωπαίοι" αν θυμάστε).

Την ίδια ώρα, όπως είχε προαναγγείλει βέβαια, η ΕΚΤ αύξησε και τα επιτόκια δανεισμού, από το 1% στο 1,25%. Αυτό τελικά σημαίνει να έχεις πολύ δύναμη και εξουσία: Μια τόση δα αυξησούλα σε έναν ψιλοάγνωστο οικονομικό δείκτη, και ρημάζεις ένα σωρό λαούς πολύ περισσότερο από 100 "σκάνδαλα" μαζί (και μάλιστα περνάς και σχετικά "απαρατήρητος" από τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού, κάτι που αυξάνει το μέγεθος του "κατορθώματός" σου αυτού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: