ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΑΓΓΛΙΑ: ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ ΣΠΑΣΙΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Η Τζόσι Λονγκ είναι μια 29χρονη βρετανίδα κωμικός που μετείχε στη μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο πριν από λίγες μέρες. Μαζί με άλλους 200 κατέληξε για 24 ώρες σ' ένα από τα δεκάδες αστυνομικά κελιά σε ολόκληρο το Λονδίνο, που συμπτωματικά βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να «φιλοξενήσουν» πιθανούς «ταραξίες».


Μετά την αποφυλάκισή της περιέγραψε την περιπέτειά της στη βρετανική «Guardian», μια από τις δεκάδες που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα και ανάγκασαν ακόμη και βρετανούς βουλευτές να ζητήσουν εξηγήσεις για τη στάση της αστυνομίας και τις δεκάδες άνευ λόγου συλλήψεις.

«Μας κλείδωσαν σε ένα κελί για 24 ώρες και μας απαγόρευσαν να επικοινωνήσουμε με δικηγόρο έως το επόμενο πρωί. Τα χαράματα της επόμενης μέρας μας ξύπνησαν και μας ζήτησαν να βγάλουμε όλα μας τα ρούχα. Οταν ρωτήσαμε γιατί, μας απάντησαν ότι η αστυνομία επιθυμούσε να τα κατάσχει, όπως και έκανε. Μας πήραν τα κινητά τηλέφωνα, δείγμα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα παρά το γεγονός ότι σε κανέναν από μας δεν ασκήθηκαν κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά ή καταστροφή ξένης περιουσίας».

Στο ίδιο κελί με τη Λονγκ ήταν και ένα 15χρονο κορίτσι, που κάτω από την έντονη ψυχολογική πίεση βρέθηκε σε τέτοια κατάσταση πανικού, ώστε μετά την απελευθέρωσή της η αστυνομία την ανάγκασε να υπογράψει «ότι σε περίπτωση αυτοκτονίας της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δεν φέρει καμία ευθύνη».

Ημέρες μετά τη μαζικότερη διαδήλωση στη Βρετανία έπειτα από την αντίστοιχη του 2003 ενάντια στην συμμετοχή της χώρας στην εισβολή στο Ιράκ, το μεγάλο αναπάντητο ακόμη ερώτημα είναι εάν πράγματι αυτοί που έκαναν γυαλιά καρφιά το Λονδίνο εκείνο Σάββατο ήταν οι διαδηλωτές.

Ερωτήματα που θέτουν τόσο ο βρετανικός τύπος όσο και μέλη του Κοινοβουλίου, όπως ο Εργατικός Ντέιβιντ Γουίνικ και η βουλευτής των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας, που αναρωτήθηκαν γιατί η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές, αλλά όχι αυτούς που πραγματικά προκάλεσαν τα επεισόδια. Για την ακρίβεια, μόλις σε 11 από τους 201 συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά.

Με άλλοθι την οικονομική κρίση, η συντηρητική κυβέρνηση Κάμερον - Κλεγκ έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια σειρά αντικοινωνικών μέτρων, όπως η αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των νέων. Σειρά έχουν τώρα οι περικοπές επιδομάτων και η απόλυση σχεδόν ενός εκατομμυρίου δημόσιων υπαλλήλων, την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν τεράστιες φοροαπαλλαγές.

Στη λίστα αυτών, συγκαταλέγεται και το πολυτελές εμπορικό κέντρο «Fortnum & Mason» στο κέντρο του Λονδίνου, στο οποίο συνελήφθησαν οι 138 από τους 201 διαδηλωτές.

Μέλη της ομάδας UK Uncut («Βρετανοί κατά των περικοπών») υποστηρίζουν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία τους στο κατάστημα αφορούσε την φοροαπαλλαγή 40 εκατομμυρίων λιρών που έδωσε η κυβέρνηση στην εταιρεία Associated British Food, που διαθέτει το 54% των μετοχών του.

Μια διαμαρτυρία που κατέληξε στη σύλληψη και των 138 διαδηλωτών που κατηγορούν την αστυνομία ότι τους παγίδεψε και προχώρησε σε «στημένη» μαζική σύλληψη χωρίς λόγο.

Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από ομάδα εθελοντών δικηγόρων που παρακολουθούσαν τη διαδήλωση, εμφανίζεται αστυνομικός να ζητά από τους διαδηλωτές να παραμείνουν στο εσωτερικό του καταστήματος γιατί έξω βρισκόταν μια ομάδα ταραξιών.

Οταν το πλήθος απομακρύνθηκε, η αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε όλους και τους κατηγόρησε για κλοπές και καταστροφές στο κατάστημα.

Ο Ανταμ Ράμσεϊ, ένας από τους επικεφαλής της διαδήλωσης, που συνελήφθη και κρατήθηκε επί 20 ώρες, υποστήριξε ότι πίσω από τις μαζικές συλλήψεις κρύβονται πολιτικά κίνητρα. «Πιθανότατα ενοχλήσαμε με τις διαδηλώσεις μας κάποιους που είναι πλούσιοι ή πολιτικά δυνατοί» αναφέρει. «Ο,τι έγινε όμως εκείνο το Σάββατο αφορά τη δημοκρατία. Δεν έχει να κάνει με αριστερές ή δεξιές απόψεις, αλλά για την πολιτικά ορθή και πολιτικά λανθασμένη στάση».

Η ειρωνεία ωστόσο είναι ότι η αστυνομία, που όπως φαίνεται συναίνεσε στα παιχνίδια των πολιτικών, θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο του βρετανού υπουργού Οικονομικών, καθώς είναι από τους δημόσιους τομείς που θα δεχθεί μεγάλο αριθμό απολύσεων.

Μπορεί για τη συντηρητική κυβέρνηση του Κάμερον και του φιλελεύθερου συμμάχου του, Κλεγκ, οι διαδηλώσεις να μην είναι μια «αξιοπρεπής» ένδειξη δυσαρέσκειας, και μάλιστα έναν μόλις μήνα πριν από τον (πληρωμένο από τους φορολογούμενους) γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ, όμως, όπως ορθά υποστηρίζουν οι βρετανοί διαδηλωτές, «δεν είναι εύκολο, σε κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας ή κάθε στραβοπάτημα της κυβέρνησης να περιμένουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να διαμαρτυρηθούμε. Χρειάζεται μια πιο άμεση απάντηση».
 

Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ zahioti@enet.gr 

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: