ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011


Από τον Ξηρό στη γενιά των «Πυρήνων»
Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν αποδοθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση σε 57 άτομα. Από αυτά μέχρι στιγμής έχουν αθωωθεί 9 για τις υποθέσεις «17Ν» και «Ε.Λ.Α.», ενώ έχουν καταδικαστεί 15


Στον πρωτοφανή αριθμό (για τα ελληνικά δεδομένα) των 57 φτάνουν τα άτομα στα οποία αποδόθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια κατηγορίες για συμμετοχή σε τέσσερις τρομοκρατικές οργανώσεις («17Ν», «Ε.Λ.Α.», «Επαναστατικός Αγώνας» και «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»).



Σε αυτόν τον «απολογισμό» συμπεριλαμβάνονται και οι τελευταίες έξι συλλήψεις κατηγορουμένων για τρομοκρατικές πράξεις, αν και μέχρι στιγμής δεν αποσαφηνίζεται από τις Αρχές η τρομοκρατική οργάνωση με την οποία συνδέονται.
Από τον Ξηρό στη γενιά των «Πυρήνων»

Από τους 57, που βρέθηκαν εμπλεκόμενοι, αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα εννέα άτομα (5 για την υπόθεση της «17Ν» και 4 για τον «Ε.Λ.Α.»).

Παράλληλα, άλλοι τέσσερις που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» απαλλάχτηκαν με πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι καταδίκες που έχουν επιβληθεί αυτά τα χρόνια συνολικά είναι 15. Ολες προερχόμενες από την υπόθεση της «17Ν».

Από αυτούς 9 παραμένουν έγκλειστοι εκτίοντας ποινές (πολλαπλές ισόβιες και πολυετείς καθείρξεις).

Για τις υπόλοιπες δύο οργανώσεις («Επαναστατικό Αγώνα» και «Πυρήνες της Φωτιάς»), συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων έξι συλλήψεων, βρίσκονται υπό κατηγορία σήμερα 28 άτομα, εκ των οποίων οι 17 είναι προφυλακιστέοι.

Μετά τη «17Ν» και τον «Ε.Λ.Α.», η πρώτη δίκη που θα γίνει -στις 17 Ιανουαρίου του 2011- αφορά τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Οι ανακρίσεις για τις υποθέσεις του «Επαναστατικό Αγώνα» και των πρόσφατων συλλήψεων των έξι παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

Τη διερεύνηση των υποθέσεων που εκκρεμούν έχουν αναλάβει εφέτες ανακριτές, ενώ η δικογραφία για τις τελευταίες συλλήψεις διερευνάται από τον 31ο τακτικό ανακριτή.

Νέου τύπου οργανώσεις
Σύμφωνα με τον ποινικολόγο κ. Γιάννη Μαντζουράνη, η συχνότητα των συλλήψεων τα τελευταία χρόνια για υποθέσεις αποκαλούμενης επαναστατικής βίας εξηγείται, καθώς:

«Από τον παλιό κλειστό τύπο συνωμοτικής οργάνωσης, παρατηρείται η μετάβαση σε άλλες μορφές οργανώσεων, οι οποίες είναι λιγότερο κλειστές. Αυτή η αλλαγή επιτρέπει στις διωκτικές αρχές να πλησιάσουν ευκολότερα τα μέλη των οργανώσεων αυτών».

Οταν -προσθέτει ο ίδιος- «οι υπηρεσίες ασφαλείας περιφερειακών κρατών, όπως η Ελλάδα, καθοδηγούνται και υποβοηθούνται από υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, που έχουν εν προκειμένω μεγάλη πείρα, τότε το αποτέλεσμα γίνεται εντυπωσιακότερο».

Κατά τη γνώμη του εγκληματολόγου κ. Αγγελο Τσιγκρή, «για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας θα πρέπει να εμπεδωθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στον δημόσιο βίο, να μειωθούν οι δείκτες της κοινωνικής παθογένειας και να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού».

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Europol, συνολικά η τρομοκρατία στις χώρες της ΕΕ ακολουθεί φθίνουσα πορεία, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  6 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Διώξεις χωρίς... να αναφέρονται ενέργειες και οργάνωση

Στις 5 Δεκεμβρίου 2010 η αστυνομία ανακοίνωσε συλλήψεις 6 ατόμων (και ακολούθησαν ποινικές διώξεις) για φερόμενη συμμετοχή τους σε τρομοκρατία (χωρίς να αναφέρονται ούτε οι ενέργειες που τους αποδίδονται ούτε η οργάνωση). Είχε προηγηθεί η επ΄ αυτοφώρω σύλληψη (επί της οδού Καισαρείας στη Ν. Σμύρνη) του Κων. Σακκά και του Αλεξ. Μητρούσια που φέρονται ότι μετέφεραν σάκο με οπλισμό. Στη συνέχεια συνελήφθησαν ο Γεώργιος Καραγιαννίδης, ο Χρήστος Πολίτης, η Στυλιανή Αντωνίου και ο Δημήτριος Μιχαήλ. Οι Μητρούσιας και Καραγιαννίδης ήταν καταζητούμενοι και έχουν παραπεμφθεί επίσης σε δίκη για την υπόθεση των «Πυρήνων».

Οι διωκτικές αρχές τους συνδέουν με οπλισμό που βρέθηκε και ο οποίος είναι «καθαρός» από προηγούμενες ενέργειες.

«ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Το σπίτι στο Χαλάνδρι και τα τρομο-δέματα

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009 έγιναν οι πρώτες συλλήψεις για τους «Πυρήνες της Φωτιάς» σε σπίτι του Χαλανδρίου («γιάφκα» κατά τις Αρχές).

Αρχικά κατηγορήθηκαν 17 άτομα.

Στις 9 Νοεμβρίου του 2010 εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη (στις 17 Ιανουαρίου του 2011) συνολικά 13 από τους εμπλεκόμενους.

Ανάμεσα στους παραπεμπόμενους συμπεριλαμβάνονται και οι καταζητούμενοι μέχρι στιγμής Γ. Νικολόπουλος, Μιχ. Νικολόπουλος και Νταμιάνο Μπολάνο και Χρήστος Τσάκαλος.

Επίσης στο ίδιο εδώλιο θα καθίσουν οι: Ο Παν. Αργυρού (σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα από καιρό για τους «Πυρήνες», αλλά συνελήφθη με αφορμή την εμπλοκή στην αποστολή των δεμάτων-βομβών), καθώς -και οι Γ. Καραγιαννίδης και Αλεξ. Μητρούσιας, οι οποίοι ήταν καταζητούμενοι μέχρι πρότινος αλλά συνελήφθησαν με την ομάδα των «6» στις αρχές του μηνός.

Για τους υπόλοιπους 4 το ίδιο βούλευμα κατέληξε σε απαλλακτική κρίση.

Από τους 13 παραπεμπόμενους προφυλακισμένοι παραμένουν τέσσερις. Οι: Παναγιώτης Μασούρας, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και Παν. Αργυρού.

Οι δύο τελευταίοι με επιστολή τους στο διαδίκτυο έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή τους στους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Τα πακέτα
Για την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων-βομβών συνελήφθησαν στο Παγκράτι οι Παν. Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλος.

Στις 23/11/2010 οι δύο με επιστολή τους στο διαδίκτυο ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Παραμένουν και οι έξι προφυλακισμένοι

Αρχές Απριλίου του 2010 συνελήφθησαν 6 άτομα για τον «Επαναστατικό Αγώνα» που παραμένουν προφυλακιστέα. Πρόκειται για τον Νίκο Μαζιώτη, τη σύζυγό του Παναγιώτα Ρούπα, τον Κ. Γουρνά, τον Σαράντο Νικητόπουλο, τον Ευάγγελο Σταθόπουλο, και τον Χριστόφορο Κορτέση.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης στους 6 παραπάνω κατηγορούμενους προστέθηκαν άλλοι δύο. Πρόκειται για τη σύντροφο του Γουρνά και μητέρα των δίδυμων παιδιών τους καθώς και τον κουμπάρο τους. Και οι δύο στις 11/11/2010 αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους μετά την απολογία τους στην οποία έκαναν λόγο για «ποινικοποίηση των οικογενειακών, φιλικών και κοινωνικών σχέσεων».

Ο Νίκος Μαζιώτης, η σύντροφός του Παναγιώτα Ρούπα, και ο Κ. Γουρνάς έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη συμμετοχή τους στον «Επαναστατικό Αγώνα». Οταν κλήθηκαν να απολογηθούν δεν αναγνώρισαν τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι «τρομοκράτης είναι το καθεστώς στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα», ενώ πρόσφατα (στις 10/12) απηύθυναν κάλεσμα «για διεθνή αλληλεγγύη» και «ένοπλο αγώνα»...

Οι «παππούδες»
Οι 15 καταδίκες για τη 17Ν και οι τρεις δίκες για τον ΕΛΑ

Το κουβάρι των συλλήψεων για την 17 Ν άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιούνιο του 2002, όταν έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού ωρολογιακός μηχανισμός.

Συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα.

Αθωώθηκαν πέντε. Είναι οι: Ανέστης Παπαναστασίου, Θεολ. Ψαραδέλης, Αγγελική Σωτηροπούλου, Γιάννης Σερίφης, καθώς επίσης και ο Κ. Αβραμίδης ο οποίος συνελήφθη εκ των υστέρων και δικάστηκε σε ξεχωριστή δίκη.

Καταδικάστηκαν (και από το Εφετείο στις 3/5/2007) συνολικά 15.

Εγκλειστοι, εκτίοντας τις ποινές τους, παραμένουν σήμερα 9. Πρόκειται για τους Αλεξ. Γιωτόπουλο (17 φορές ισόβια), Δ. Κουφοντίνα (11 ισόβιες), Β. Τζωρτζάτο (4 ισόβιες), Σάββα Ξηρό (πέντε ισόβιες), Χριστόδουλο Ξηρό (έξι ισόβιες), Ηρακλή Κωστάρη (ισόβια και 23 χρόνια), Β. Ξηρό (25 χρόνια), Πάτροκλο Τσελέντη (25 χρόνια) και Κ. Τέλιο (22 χρόνια).

Για τους δύο τελευταίους ο Αρειος Πάγος δέχτηκε να ξαναδικαστούν από το Πενταμελές Εφετείο μόνο όσον αφορά την αιτούμενη μείωση της ποινής τους καθώς και την αναστολή, με το αιτιολογικό ότι βοήθησαν με τις καταθέσεις τους στην εξάρθρωση της οργάνωσης.

Μετά τη 17 Ν. ακολούθησαν οι συλλήψεις για την υπόθεση του Ε.Λ.Α. Κατηγορήθηκαν συνολικά έξι άτομα οι: Χρ. Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη, Μιχ. Κασίμης, Γιάννης Σερίφης και Κ. Αγαπίου (ο οποίος απεβίωσε διαρκούσης της δίκης στο Πενταμελές Εφετείο).

Εγιναν τρεις δίκες με αντικρουόμενες αποφάσεις.

Στη πρώτη καταδικάστηκαν οι τέσσερις σε κάθειρξη 25 ετών ο καθένας, ενώ οι Μ. Κασίμης και Γιάννης Σερίφης αθωώθηκαν.

Στη δεύτερη δίκη, που αφορούσε σε δέκα εκρήξεις του ΕΛΑ κατά δημοσίων κτιρίων, η απόφαση ήταν αθωωτική για όλους.

Στην τρίτη -που εκδόθηκε στις 4.12.2009 και ήταν... εφ΄όλης της ύλης για τον Ε.Λ.Α, αθωώθηκαν οριστικά και τελεσίδικα οι τρείς που είχαν απομείνει (οι Τσιγαρίδας, Αθανασάκη, και Κανάς), ενώ για τον Κ. Αγαπίου έπαυσε η δίωξη λόγω θανάτου.

Για τον Χρ. Τσιγαρίδα, που είχε δηλώσει ότι «υπερασπίστηκε την επαναστατική τιμή της οργάνωσής του», η τελεσίδικη απόφαση δέχτηκε ομόφωνα ότι συμμετείχε στον Ε.Λ.Α μέχρι το 1989 (και άρα έχει υπάρξει παραγραφή), ενώ τον κήρυξε αθώο για όλες τις υπόλοιπες μετέπειτα πράξεις( εκρήξεις κ.λπ.) που του είχαν αποδοθεί.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: