ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

900% ΠΑΝΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΗΝΥΣΗΣ.ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;


Ακριβαίνει, και μάλιστα κατά πολύ, η Δικαιοσύνη στη χώρα μας. Τα παράβολα για κατάθεση μήνυσης αυξάνονται από τις 30 Ιανουαρίου 2011 κατά 900%, ενώ τα δικαστικά έξοδα σε μια σειρά από δικαστήρια τριπλασιάζονται!

Με κοινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, αυξάνονται τα παράβολα για κατάθεση μηνύσεων από 10 σε 100 ευρώ (αύξηση 900%) και τα παράβολα για τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από 10 σε 50 ευρώ (αύξηση 400%).

Και όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η ελληνική Δικαιοσύνη είναι μία από τις πλέον «αργές» στην Ευρώπη, ταλαιπωρώντας τους διαδίκους με εκκρεμότητες αρκετών χρόνων και φτάνοντας την απονομή δικαίου στα όρια της αρνησιδικίας.


Ετσι, όποιος καταθέτει μήνυση μετά τις 30 Ιανουαρίου για οποιοδήποτε αδίκημα, θα πρέπει να καταβάλει συνολικά το ποσό των 150 ευρώ, έναντι 20 ευρώ που απαιτούνται τώρα. Η αύξηση αυτή, αν και σημαντική, κρίθηκε αναγκαία από τους παράγοντες της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποτραπούν οι αθρόες καταθέσεις μηνύσεων για ασήμαντη αφορμή, που ευνοεί τη σημερινή δικομανία των Ελλήνων και φορτώνει με υπερβολική ύλη τα ποινικά δικαστήρια.

Οι αυξήσεις αυτές, πάντως, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί από καιρό, καθώς υπουργείο Δικαιοσύνης και παράγοντες του δικαστικού χώρου θεωρούσαν αναγκαία τη αναπροσαρμογή, δεν αφορούν μόνο τις μηνύσεις. Τσουχτερά θα είναι και τα δικαστικά έξοδα που καλείται να πληρώσει ο κατηγορούμενος, καθώς αυτά αυξάνονται από 100-200%, ανάλογα με το είδος της δίκης. Για παράδειγμα, τα δικαστικά έξοδα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων που δικάζει τα βαριά κακουργήματα ανεβαίνουν από τα 120 στα 360 ευρώ, ενώ στο Πταισματοδικείο και το Μονομελές Πλημμελειοδικείο διπλασιάζονται από 25 στα 50 ευρώ και από τα 40 στα 80 ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, στην εποχή της κρίσης, οι αυξήσεις αυτές θα δυσκολέψουν πολλούς πολίτες, κυρίως αυτούς που προέρχονται από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις να ζητήσουν δικαστική προστασία. Μάλιστα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Μαυρομούστακος, σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τα μέτρα «αποκλεισμούς, χαράτσια και εισπρακτικά παιχνίδια, που εμποδίζουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη και προσβάλλουν το κράτος δικαίου».
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: