ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"Θρίλερ" με την εξίσωση του φόρου πετρελαίου


Ένα μέτρο τόσο μεγάλης επιβάρυνσης, όπως η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, σε περίοδο σκληρής λιτότητας θα είναι δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά αλλά θα έχει και μεγάλο πολιτικό κόστος, έτσι η κυβέρνηση επανεξετάζει την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, αν και όλα δείχνουν ότι δεν προχωρήσει τελικά στην εξίσωση...



Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επιβολή του μέτρου της εξίσωσης από τον Οκτώβριο του 2011, λόγω και των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως “όλα τα εξετάζουμε”, χωρίς, πάντως, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι μια ενδεχόμενη εξίσωση θα εκτόξευε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη.



Θα εξεταστούν και εναλλακτικές λύσεις, όπως η σύνδεση του φόρου με την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ.

Γεγονός που σημαίνει ότι όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, ο φόρος στα καύσιμα θα υποχωρεί και αντιστρόφως, ώστε να διατηρείται σταθερή η τιμή που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Μια άλλη λύση είναι η οριστική ακύρωση της εξαγγελθείσας εξίσωσης.

Να υπενθυμιστεί όμως, ότι το υπουργείο υπολόγιζε έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, από τα οποία περίπου 400 εκατ. ευρώ θα παρέχονταν στις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, κατά την ολιγοήμερη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, το κλιμάκιο των ελεγκτών θα καταφτάσει στις 4 Απριλίου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: