ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Απόβλητα Ιταλίας στο Βόλο


Απόβλητα Ιταλίας στο Βόλο
Σε απέραντη «χαβούζα» κινδυνεύει να μετατραπεί ο Βόλος, εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος δώσει το πράσινο φως στην είσοδο εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών από τη Νάπολη της Ιταλίας για να λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Β’ ΒΙΠΕ. Το θέμα που είχε αναδείξει με ένταση ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και ορισμένα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην περιοχή, φιλοξενήθηκε χθες με πηχυαίους τίτλους σε πρωτοσέλιδο στην κυριακάτικη αθηναϊκή εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με επισημάνσεις και στοιχεία που αφενός αφορούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αφετέρου στην ίδια την επένδυση.
Σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία τα οποία αφορούν στις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει καταθέσει η ίδια η εταιρία, αλλά και το κέρδος που θα προκύπτει από την «αξιοποίηση» των σκουπιδιών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 7 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έγγραφο της ENGAL προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι σκοποί της εταιρίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 13155 (Νοέμβριος 2009) καταχωρήθηκε το Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών της τροποποίησης του καταστατικού Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Γεώργιος Αλεξάκης - Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία» και δ.τ ENGAL. Σκοπός της εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού είναι: « Η έρευνα, κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμών και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από διαχείριση Αστικών, Βιομηχανικών, Νοσοκομειακών αποβλήτων, Α.Π.Ε, Βιοκαυσίμων και Βιομάζας, όπως ορίζεται από το άρθρο 2 της Οδηγίας 2003/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Μαΐου 2003».

Επτά εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών ετησίως στο Βόλο;
Σε ισολογισμό εξάλλου που κατέθεσε η εταιρεία «Γιώργος Αλεξάκης Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία» της 31ης Δεκεμβρίου 2009 για την δεύτερη εταιρική χρήση, καταγράφεται η αγορά οικοπέδων – γηπέδων με το ποσό των 20.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί εάν στην περίπτωση της Β’ ΒΙΠΕ έχει αγοραστεί ήδη ή όχι η έκταση, καθώς οι πληροφορίες διίστανται.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι σε πλήρη λειτουργία της η συγκεκριμένη μονάδα θα εκμεταλλεύεται 1 εκ. τόνους σκουπιδιών. Σε καταγγελία ωστόσο που έκανε η ENGAL ENERGY A.E κατά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Στις 4 Φεβρουαρίου 2008 υπογράψαμε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε με το υπ. Αριθμ. 23025/2008 Συμβόλαιο με τα παραρτήματα α) περί τοπογραφικής οριοθέτησης παραχώρησης χώρου στην ENGAL Α.Ε 15.000 μ2 στο Θριάσιο Πεδίο β) περί αδειοδοτήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε για μεταφορικό έργο και αποθήκευση του RDF διάρκειας 5+5 ετών, συνολικού κόστους 75.000.000 +75.000.000 ευρώ (για 1.000.000 τόνους RDF αρχικά) με δυνατότητα επέκτασης από την εταιρεία μας στα 7.000.000 τόνους το έτος, με όλες τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες».
Οι προβλέψεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)
Τέλος στην απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθμό 1317/2010 για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιομάζας ισχύος 100MW στα Ο.Τ 9 και 10 της Β΄ΒΙΠΕ Βόλου στο Δήμο Φερών στην εταιρεία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ «ENGAL A.E» και στην παράγραφο «Ειδικοί Όροι Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» αναφέρει: «Ο κάτοχος της παρούσας άδειας οφείλει να λειτουργεί τη μονάδα βιομάζας με καύσιμη πρώτη ύλη, η οποία πρέπει να είναι 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων που πληρούν τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως εκάστοτε αυτές ισχύουν».
Η ΡΑΕ μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα εξασφαλίζει και εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ότι στη συγκεκριμένη μονάδα η πρώτη ύλη θα είναι 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων.
Είναι πολλά  τα λεφτά…
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά εξάλλου είναι όσα καταγράφονται στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Η ιταλική κυβέρνηση επιδοτεί με 80 ευρώ τον τόνο για να τα ξεφορτωθεί εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, τα οποία βαπτίζονται βιομάζα, προκειμένου να λειτουργήσει η συγκεκριμένη Μονάδα που σύμφωνα με το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή θα επιδοτείται ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας με 87 ευρώ ανά μεγαβατόρα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι σε πλήρη λειτουργία της η συγκεκριμένη μονάδα με παραγωγή 800.000 μεγαβατώρες ετησίως θα επιδοτείται με 69,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, όταν το κόστος της μονάδας έχει εκτιμηθεί περίπου στα 153 εκ. ευρώ.
Υποψήφιος επενδυτής εμφανίζεται να είναι ο κ. Γιώργος Αλεξάκης, ως εκπρόσωπος της εταιρείας ENGAL. Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εάν η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη υπογράψει την περιβαλλοντική μελέτη που έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανέγερση και λειτουργία της Μονάδας.
Μάλιστα η αθηναϊκή εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επενδυτή, ο οποίος επαναλαμβάνει τις απαξιωτικές εκφράσεις προς τους τοπικούς φορείς, λέγοντας σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Δεν έχω βάλει κανέναν Δήμαρχο συνέταιρο και η επένδυση θα γίνει ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι κινείται με βάση τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες.
Όπως συνεχίζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ «η ENGAL φέρεται να πήρε πρόσφατα όρους σύνδεσης με την ΔΕΣΜΗΕ, ενώ βασική προϋπόθεση για να δοθεί η άδεια από την ΡΑΕ ήταν να προσκομιστούν από τον επενδυτή πλήρη στοιχεία για την προέλευση και την ποσότητα των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσει, κάτι που φαίνεται να είναι και το μυστικό της εισαγόμενης πρώτης ύλης. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Ιταλία, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει τις απαιτούμενες ποσότητες βιομάζας που χρειάζεται η Μονάδα για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. «Με τίποτα δεν θα μπορούσα να βρω την ποσότητα των 772.000 τόνων βιομάζας το χρόνο που χρειάζεται η μονάδα. Ακόμα και να την είχα εξασφαλίσει, θα με είχαν σταυρώσει για να κάνω το έργο» επισημαίνει στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο κ. Αλεξάκης. Τέλος χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας στην πρώτη της σελίδα: « Αντί για επενδύσεις, φέρνουν 7 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια από την Ιταλία για να τα καίνε στο Βόλο!».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω νά είμαστε λίγο ανοιχτόμυαλοι και να μην καταδικάζουμε κάτι πρίν ενημερωθούμε. Σύμφωνα με το σάιτ της εταιρείας το υλικό τους είναι χαρτί, χαρτόνι υπολλείματα υφασμάτων άρα η επαναλαμβανόμενη αναφορά σε σκουπίδια δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις καί αποσκοπεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα ΧΥΤΑ , όλοι γνωρίζουμε ποιοί κρύβονται πίσω από αυτά.

adespotos είπε...

Εγω αντιπροτεινω κυριε ανοιχτομυαλε, που μπηκες στον κοπο να μας ψεξεις για την αναρτηση, να μας ενημερωσεις εσυ περι του θεματος...Μιας και γνωριζεις...Και μαλιστα λεω να ξεκινησεις την αναφορα σου...Στο γιατι η εταιριες αυτου του ειδους δεν αποκαλυπτουν τον τροπο τον οποιο κανουν την κατεργασια.

ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.