ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Λάρισα: Στοχοποίηση, λόγω συμμετοχής σε πορείες



Τέσσερις φερόμενοι ως «Ρομπέν των Φτωχών» από τη Λάρισα κατηγορούνται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για κακουργηματικές ενέργειες από το Φεβρουάριο του 2009.


Το λειτούργημα που έγινε κακούργημα

Το Φεβρουάριο του 2009 αφαιρέθηκαν προϊόντα πρώτης ανάγκης από τα ράφια της αλυσίδας σουπερμάρκετ "Γαλαξίας" από τους λεγόμενους "Ρομπέν των Φτωχών", που στη συνέχεια μοιράστηκαν σε λαϊκή αγορά του κέντρου της Λάρισας. Η αστυνομία εξαπέλυσε κυνηγητό στα γύρω στενά και προχώρησε στη σύλληψη δύο φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας που βρίσκονταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και σε μεγάλη απόσταση από τον "τόπο του εγκλήματος", καθώς και δύο φοιτητριών που περίμεναν το λεωφορείο για να πάνε στο ΤΕΙ.

Οι συλλήψεις έγιναν αυθαίρετα, καθώς οι δράστες που εισέβαλαν και λήστεψαν το σουπερμάρκετ είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, οπότε ήταν και πρακτικά αδύνατο να αναγνωριστούν τόσο από τους εργαζόμενους του καταστήματος όσο και από τις δυνάμεις καταστολής. Αποδεικτικό στοιχείο των παραπάνω είναι και κατάθεση αστυνομικού που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και υποστηρίζει ότι η σύλληψη έγινε με βάση τα εμπειρικά του κριτήρια και όχι με αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων. «Από την εμπειρία μου ως αστυνομικός γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά κινούνται στον ευρύτερο αναρχικό, αντιεξουσιαστικό χώρο, αφού τους είδα αρκετές φορές σε διάφορες εκδηλώσεις και πορείες».

Εκτός από την αρχική δίωξη για κλοπή που ασκήθηκε σε βάρος των τεσσάρων φοιτητών, ο εισαγγελέας επιμήκυνε το κατηγορητήριο, προσθέτοντας την κακουργηματική πράξη της ληστρικής κλοπής κατά συναυτουργία, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη από 5 μέχρι 20 χρόνια, μετά από κατάθεση μαρτυρίας της προϊσταμένης του καταστήματος. Η τελευταία δήλωσε ότι κατά την προσπάθειά της να σταματήσει του δράστες, την απείλησαν ότι θα την σκοτώσουν. Στον αντίποδα, οι δικηγόροι των τεσσάρων νέων, κ. Σκουνάκη και κ. Τζαμαδάκης, μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, αποδίδουν σαθρό και κατασκευασμένο χαρακτήρα στις παραπάνω κατηγορίες, ενώ τονίζουν ότι η δίωξη τους είναι πολιτικά στοχοποιημένη και βασίζεται στην έντονη κοινωνικοπολιτική δράση των φοιτητών. «Το κατηγορητήριο είναι εξαρθρωμένο. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι υπάρχει στόχευση συγκεκριμένων χώρων. Των κοινωνικών αγωνιστών. Ο στόχος είναι να τεθούν σε ομηρία. Να πληγεί το νεολαιίστικο κίνημα και να καμφθούν οι κοινωνικές και αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητών, των νέων, των εργαζομένων», δηλώνει ο κ. Τζαμαδάκης στην "Ε". «Εάν αυτά τα παιδιά δεν αθωωθούν», συνεχίζει, «θα είναι ένα τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο. Αν καταδικαστούν, φιμώνονται όλοι όσοι ζητούν και διεκδικούν το αυτονόητο. Αυτά που προβλέπονται από το Σύνταγμα για την προστασία των ατομικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

Διώκονται γιατί αγωνίζονται

Υπό τον τίτλο "Διωκόμαστε γιατί αγωνιζόμαστε", οι σπουδαστές έγραψαν επιστολή κάνοντας λόγω για "κυνήγι μαγισσών" και ποινικοποίηση ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου. «Σε μια πόλη όπως η Λάρισα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ελληνικές μητροπόλεις στην αλλοτρίωση των κοινωνικών σχέσεων και των ταξικών διαχωρισμών, η στοχοποίηση και η ποινικοποίηση όσων προσπαθούν να διαταράξουν την κανονικότητα του κάμπου δημιουργώντας νησίδες αυτοοργάνωσης και ελευθερίας, ήταν θέμα χρόνου.

Το χώρο και το χρόνο δε τον επιλέξαμε εμείς. Αυτό που επιλέξαμε όμως και που αποτελεί συνειδητή επιλογή μας είναι να αγωνιζόμαστε όπου και αν βρεθούμε. Το ότι γνωρίζουμε πως σε μια κλειστή κοινωνία η στοχοποίηση μας ήταν αναπόφευκτη, δε μας εμπόδισε να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Εδώ και 4 χρόνια έχουμε συμμετάσχει σε καταλήψεις-πορείες-απεργίες στη Λάρισα και σε οποιοδήποτε άλλο κινηματικό γεγονός, με αποκορύφωμα της κινηματικής μας δράσης την κατάληψη του κτιρίου του Ι.Κ.Α και μετά την κατεδάφιση του, τη δημιουργία του στεκιού στο χώρο της Ιατρικής σχολής.

Καθώς η φωνή της αντεξουσίας, της αναρχίας και της ελευθερίας αρχίζουν να δυναμώνουν στη πόλη και κυρίως μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, η καταστολή εντάθηκε. Από αναίτιες προσαγωγές συντρόφων, πεσίματα σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, έξω από τα δικαστήρια η παρέμβαση της ασφάλειας όπως χώρους εργασίας πολλών συντρόφων, με αποτέλεσμα την απόλυση τους, έως φασιστικές επιθέσεις με μαχαίρια συνθέτουν το σκηνικό τρομοκρατίας».

Η αναβολή της δίκης

Η δίκη των τεσσάρων φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας, είχε οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου, όμως αναβλήθηκε τελικά για την 1η Ιουνίου του 2011.

Οι τέσσερις φοιτητές, που κατηγορούνται για κακούργημα, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, όπου και αποφάσισε την αναβολή της δίκης για την προαναφερόμενη ημερομηνία. Μέχρι τη γνωστοποίηση της απόφασης για αναβολή της δίκης, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, αλληλέγγυοι, υπό την στενή επίβλεψη ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους τέσσερις και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους. Με την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λάρισας από την «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες» με την παρουσία 1.500 περίπου ατόμων από όλη την Ελλάδα.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: