ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Το µπεστ σέλερ της οργής

Ο ήρωας της Αντίστασης Στεφάν Χέσελ καλεί τους Γάλλους να ξεσηκωθούν
Αντιστασιακός επί ναζιστικής κατοχής,  ο Στέφαν Χέσελ βρίσκει στα 93 του  πολλούς λόγους για  να είναι οργισµένος
Αποδεικνύοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί εµπόδιο προς την εκδοτική επιτυχία, ένας 93χρονος ήρωας της Αντίστασης υπέγραψε το µπεστ σέλερ των Χριστουγέννων στη Γαλλία µε ένα πολιτικό «κάλεσµα στα όπλα».

Στις30σελίδες του δοκιµίου που φέρει τονχαρακτηριστικότίτλο «Εξοργιστείτε!»(«Indignez vous!» εκδ. Indigène), ο 93χρονος αντιστασιακός Στεφάν Χέσελ καλείτους αναγνώστες να θυµώσουν µετην κατάσταση που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία. Τοκάλεσµά του βρίσκει θερµή ανταπόκριση. Τις τελευταίες πέντε εβδοµάδες όµως το «Εξοργιστείτε!» βρίσκεταιστην κορυφή τωνευπώλητων, εκτοπίζοντας από τις πρώτες θέσεις το τελευταίο µυθιστόρηµα του σταρ των γαλλικών γραµµάτων ΜισέλΟυελµπέκ αλλά κι ένα πλήθοςχριστουγεννιάτικων βιβλίων. Εως σήµερα έχουν πουληθεί 600.00

0 αντίτυπα καιο εκδότηςέχει πλέονκάθε λόγο να πιστεύει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν το ένα εκατοµµύριο. Σύντοµα, το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς εξηγείται η επιτυχία; Ασφαλώς έναν ρόλο έπαιξε το ταλέντο του συγγραφέα. Αλλά και η ίδια η ιστορία του: Ο Στεφάν Χέσελ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917 και µετανάστευσε στη Γαλλία στην ηλικία των 7 ετών. Η φιλελεύθερη µητέρατου ΕλενΓρουντ - Χέσελ ήταντο πραγµατικό πρόσωποπου κρυβόταν πίσω απότην ηρωίδα της νουβέλας «Ζιλκαι Τζιµ»,η οποία µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο από τον Φρανσουά Τριφό καιµιλά γιαµια γυναίκα που ερωτεύεται δυο φίλους. Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ο Χέσελ πήρε µέρος στην αντίσταση. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά τον πόλεµο συµµετείχε στη σύνταξη της οικουµενικής διακήρυξης των δικαιωµάτων του ανθρώπου. Αργότερα έγινε διπλωµάτης.

Ο Χέσελ γράφει στο βιβλίο του ότι οι γάλλοι πολίτες πρέπει να ενστερνιστούν και πάλι τις αξίες της γαλλικής αντίστασης. «Αυτή είναι µια έκκληση στους πολίτες, νέουςκαι γέρους,να αναλάβουντην ευθύνη για τα πράγµατα που δεν λειτουργούν σωστά στην κοινωνία µας», γράφει. Οι αιτίες που κάνουν τον Χέσελ να θυµώνει είναι το χάσµα ανάµεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, η µεταχείριση που επιφυλάσσου ν οιγαλλικές αρχές στους λαθροµετανάστες, η µόλυνση του περιβάλλοντος,η φίµωση του Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: