ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Περί κράτους,μπάτσων ο λόγος- Εκφοβισμός


Τις προάλλες, αργά το βράδυ κάπου στην Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί τής ομάδας "Δίας" σταματούν για έλεγχο διερχόμενο όχημα. Αφού ολοκληρώνουν τον τυπικό έλεγχο ταυτοτήτων, επιχειρούν να κάνουν σωματικό έλεγχο στους νεαρούς επιβαίνοντες. Έλα, όμως, που δύο από τους νεαρούς γνωρίζουν τον νόμο και αρνούνται να υποστούν σωματικό έλεγχο χωρίς την παρουσία δικηγόρου! Οι αστυνομικοί αιφνιδιάζονται, γίνεται ένας μικροτσαμπουκάς και, τελικά, οι νεαροί οδηγούνται στο κρατητήριο με την κατηγορία τής...απείθειας. Εκεί επιμένουν να ζητούν δικηγόρο αλλά οι "φύλακες του νόμου" επιμένουν στην άρνησή τους.



Το επόμενο πρωί, δίχως να έχουν συναντηθεί με δικηγόρο, οι δυο κρατούμενοι οδηγούνται στο δικαστήριο και καταδικάζονται σε φυλάκιση 4 μηνών για απείθεια. Όμως, το ανατριχιαστικώτερο δεν είναι αυτή καθ' εαυτή η καταδίκη αλλά η πρόταση του εισαγγελέα: οι νεαροί πρέπει να τιμωρηθούν διότι η στάση τους συνιστά "έντονη αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας"!!

Φυσικά, οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, αφέθηκαν ελεύθεροι και, κατά πάσα πιθανότητα, θα αθωωθούν στο εφετείο αλλά το σίγουρο είναι ότι η πρόταση του εισαγγελέα εγείρει ορισμένα κεφαλαιώδη ερωτήματα, τα οποία δεν πρόκειται να απαντηθούν ποτέ:

α) Πώς νοείται εκείνο το "έντονη"; Θέλω να πω, δηλαδή, πότε μια αμφισβήτηση θεωρείται έντονη και πότε υποτονική; Ξέρω ότι για την μέτρηση των σεισμών υπάρχουν οι κλίμακες ρίχτερ και μερκάλλι, για την μέτρηση των ανέμων υπάρχει η κλίμακα μπωφόρ και για την μέτρηση των θορύβων υπάρχει το ντεσιμπελόμετρο, αλλά ποτέ δεν έχω ακούσει ο,τιδήποτε για...αμφισβητόμετρο. Εν τάξει, σχόλιο του τύπου "τα μέτρα τής κυβέρνησης μάλλον δεν είναι κοινωνικά δίκαια" θεωρείται σίγουρα άτονο αλλά αν πω "ρε δεν πα' να γαμηθείτε εσείς κι η κυβέρνησή σας" είμαι έντονος και πρέπει να με μπουζουριάσουν;

β) Βάσει ποίου νόμου απαγορεύεται η αμφισβήτηση (έντονη ή μη) της εξουσίας; Υποθέτω ότι τέτοιος νόμος δεν υπάρχει. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί, αν υπήρχε, θα έπρεπε να μπαίνουν φυλακή όλοι όσοι ασκούν κριτική π.χ. στις αποφάσεις τής βουλής. Για να μη πω ότι πέρυσι το καλοκαίρι θα έπρεπε να υπάρχουν δεκάδες κλούβες στο Σύνταγμα και να μπαγλαρώνουν όσους "αγαναχτισμένους" αμφισβητούσαν την κρατική εξουσία φασκελώνοντας την βουλή ή πετώντας αβγά και ντομάτες.

γ) Από πότε θεωρείται "κρατική εξουσία" όποιος παπάρας φοράει στολή και κάνει ό,τι γουστάρει; Μήπως από τότε που ο πρωθυπουργός Μητσοτάκουλας είχε πει στους αστυφύλακες "εσείς είσαστε το κράτος";
Εκτός αν θυμηθούμε το περίφημο "ιδιώνυμο" του Ελευθερίου Βενιζέλου (άλλος μέγας "δημοκράτης" κι αυτός!), σύμφωνα με το οποίο, αν ένας μπάτσος προσπαθούσε να σου σπάσει το χέρι κι εσύ το τράβαγες, πήγαινες κατηγορούμενος για αντίσταση κατά της αρχής.

Η ουσία είναι απλή. Το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι δυσκολεύεται πλέον να χειραγωγήσει τον κόσμο με τα παραμύθια ή με την πειθώ και αποφάσισε να μεταχειριστεί ένα ισχυρότερο όπλο: τον εκφοβισμό: κάνε την κοτούλα γιατί θα πας φυλακή, σκύψε το κεφάλι γιατί θα χάσεις την δουλειά σου, πλήρωνε τα χαράτσια σου γιατί θα σου πάρω το σπίτι.

Καθαρός εκφοβισμός είναι και η προστυχιά τής διεύθυνσης του 1ου Λυκείου Κιλκίς. Εκεί, 8 μέλη τού 15μελούς ψήφισαν υπέρ της κατάληψης του σχολείου. Αμέσως, η διεύθυνση του σχολείου έστειλε επιστολή στους γονείς αυτών των 8 μαθητών, με την οποία όχι μόνο τους καλούσε για να συζητήσουν την συμπεριφορά τού παιδιού τους αλλά και τους κατηγορούσε για "παραμέληση ανηλίκου", υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται περί αδικήματος που προκαλεί εισαγγελική παρέμβαση!

Καθαρός εκφοβισμός είναι και το μήνυμα Στουρνάρα προς την ΔΕΗ, μετά την απόφαση του τριμελούς ότι η είσπραξη του χαρατσιού μέσω του λογαριασμού ρεύματος είναι αντισυνταγματική. Τί είπε ο Στουρνάρας στην ΔΕΗ; Γράφτε στ' αρχίδια σας την δικαστική απόφαση, συνεχίστε να εισπράττετε τα χαράτσια κανονικά και θα φροντίσω να βγει άλλη δικαστική απόφαση που θα σας καλύπτει. Τόσο απλά και τόσο δημοκρατικά.

Καθαρός εκφοβισμός είναι και η καραμπινάτα παράνομη διαθεσιμότητα όλων των δυνάμει διαθεσίμων οι οποίοι εργάζονται σε φορείς και υπηρεσίες που δεν έστειλαν την λίστα των προς διαθεσιμότητα στο υπουργείο. Καθαρός εκφοβισμός είναι και οι απειλές για φυλάκιση (πάλι καλά που δεν είχαμε και απειλές για εξορία) όσων υπαλλήλων γραφείων μισθοδοσίας δεν περικόψουν τους μισθούς εκείνων που βγήκαν παράνομα σε διαθεσιμότητα. Καθαρός εκφοβισμός είναι και η άμεση απόλυση όσων κατηγορηθούν για διαφθορά κλπ δίχως να έχει προηγηθεί όχι δίκη και καταδίκη τους αλλά ούτε καν μια τυπική ΕΔΕ.

Προσωπικά, αφού έτσι γουστάρει το σύστημα, δεν με πειράζει καθόλου να παίξουμε το παιχνιδάκι. Πάμε λοιπόν: εσείς θα μας εκφοβίζετε, εμείς θα σας γράφουμε και θα δούμε πού θα βγει. Κάτι μου λέει ότι δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα φύγουν νύχτα. Βλέπετε, εμείς είμαστε πολλοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: