Η κύρια χερσαία οδός εισόδου στην Ελλάδα και επομένως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι η διάσχιση του ποταμού Έβρου από την Τουρκία. Το 2012, ωστόσο, ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που αφίχθηκαν από αυτήν την οδό μειώθηκε πολύ, ενώ οι θερινές αφίξεις μέσω θαλάσσης αυξήθηκαν σημαντικά σύμφωνα με Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Πολλοί από όσους αφίχθηκαν το 2012 μέσω θαλάσσης, σε νησιά όπως η Λέρος, η Λέσβος, η Σύμη, η Σάμος και το Φαρμακονήσι, προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία. Ανάμεσά τους ήταν πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Παρά το γεγονός αυτό, οι νεοαφιχθέντες κρατήθηκαν –και εξακολουθούν να τίθενται υπό κράτηση – σε αστυνομικά τμήματα σε συνωστισμένες, συχνά ανθυγιεινές συνθήκες ή δεν τους παρασχέθηκε απολύτως κανένα κατάλυμα.
Οι ιστορίες του Φ. και του Χ.
Μερικοί άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι ελληνικές αρχές τους είχαν απωθήσει πίσω στην Τουρκία.
Τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με αναφορές, μια βάρκα που μετέφερε επτά Σύρους βυθίστηκε από σκάφος της ελληνικής αστυνομίας. Ο Ν., από το Χαλέπι της Συρίας, περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία τον Οκτώβριο του 2012 πώς η βάρκα τους έφτασε μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου υποτίθεται πως αρχίζουν τα ελληνικά σύνορα, και τότε ήρθε η ελληνική αστυνομία με ένα περιπολικό σκάφος και άρχισε να σπρώχνει τη φουσκωτή βάρκα τους πίσω προς την Τουρκία. Μετά ένας αστυνομικός τρύπησε με μαχαίρι το πλαστικό κέλυφος της βάρκας, η οποία στη συνέχεια βούλιαξε, αφήνοντας τους επιβαίνοντες να κολυμπήσουν μέχρι την τουρκική όχθη.
Ο Φ., ένας άλλος Σύρος, 31 ετών, είπε ότι τον Αύγουστο μια ομάδα 11 ανθρώπων από τη Συρία, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, διέσχισε τον Έβρο και εισήλθε στην Ελλάδα. Είπε ότι περπάτησαν μέχρι ένα κοντινό χωριό όπου, γύρω στις 7 π.μ., η αστυνομία τους συνέλαβε και τους κράτησε στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος μαζί με άλλους ανθρώπους, περίπου 40 συνολικά. Τα μεσάνυχτα, οι αστυνομικοί τους μετέφεραν όλους με λεωφορεία πίσω στο ποτάμι και τους φόρτωσαν σε δύο βάρκες. Οι αστυνομικοί κατεύθυναν τις βάρκες στη μέση του ποταμού, και υποστήριξε ότι δύο ένοπλοι αστυνομικοί τους πέταξαν όλους στο ποτάμι, χωρίς σωσίβια. Όταν κατάφεραν να βγουν απέναντι στην τουρκική όχθη, μπόρεσε να μετρήσει μόνο 25 από τους 40 ανθρώπους που είχαν φέρει στο ποτάμι οι αστυνομικοί.
Ο Φ. έκανε άλλη μία απόπειρα να εισέλθει στην Ελλάδα, αυτή τη φορά από τα νησιά. Μοιράστηκε την ίδια βάρκα από την Τουρκία με τον Χ., επίσης αιτούντα άσυλο από τη Συρία, 21 ετών, ο οποίος εξήγησε πώς έφυγε από τη Συρία για να αποφύγει να σκοτώσει ή να σκοτωθεί. «Θα σκότωνες ένα μωρό;» ρώτησε. «Το είδα αυτό να συμβαίνει όταν ήμουν στρατιώτης και έφυγα όταν με κάλεσαν ξανά».
Ο Χ. περιέγραψε ως εξής πώς έφτασαν στο απομακρυσμένο Φαρμακονήσι: «Ήμαστε 27 άνθρωποι στη βάρκα, ανάμεσά μας τρεις οικογένειες, με τρία μωρά… Μας πήγαν στο Φαρμακονήσι τούρκοι διακινητές, που μας πέταξαν στη θάλασσα χωρίς τίποτα, μόνο με τα σωσίβιά μας.»
Ο Φ. περιέγραψε τις συνθήκες στο Φαρμακονήσι, όπου δεν υπάρχει τίποτε, παρά μόνο ένα στρατιωτικό φυλάκιο: «Ήμαστε 100 άνθρωποι, αναγκαστήκαμε να κοιμόμαστε στο έδαφος χωρίς κρεβάτια ή έστω ένα στρώμα… δεν υπήρχαν τουαλέτες». Μια μέρα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για την κακή, ακατάλληλη τροφή και τις συνθήκες διαβίωσής τους. «Αρχίσαμε απεργία πείνας. Σε απάντηση, οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν για να μας τρομάξουν και να μας εκφοβίσουν. Έριξαν με τα όπλα τους τρεις φορές στο έδαφος και δύο στον αέρα, δυο μέτρα μακριά μας. Τα μωρά έκλαιγαν, είμαστε τρομαγμένοι, φοβόμαστε για τη ζωή μας, ιδίως καθώς ερχόμαστε και οι ίδιοι από εμπόλεμη ζώνη.»
Πηγή:alterthess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου