ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Κουκουλοφόροι και Βία: ένα άγνωστο περιστατικό στο REX


Γράφει ο Παύλος 
Αλιεύσαμε τρία σχόλια που έγιναν σε κείμενο της «Κατάληψης Σινιάλο» (αναρχική συλλογικότητα) με θέμα τη σύγκρουση της 20ης Οκτώβρη. Ωστόσο αυτά τα σχόλια αναφέρονται βασικά σε ένα άλλο παραλειπόμενο, στις γνωστές αφηγήσεις, περιστατικό που έλαβε χώρα την 19η Οκτωβρίου. Σκιαγραφώντας το περιστατικό αυτό μεταφέρουμε, με βάση τα σχόλια, την εξής εικόνα:
Στην Πανεπιστημίου (στο ύψος του REX), βρίσκεται το μπλοκ των δασκάλων που περιμένει να ανηφορίσει προς Σύνταγμα. Ενώ λοιπόν βρίσκονται σε στάση, δίπλα τους περνά μια ομάδα κουκουλοφόρων, που, σύμφωνα με το έναν από τους δύο σχολιαστές, πρόκειται για «χούλιγκαν συγκεκριμένης ομάδας». Τότε οι δάσκαλοι αρχίζουν να φωνάζουν στους κουκουλοφόρους και να τους αποκαλούν «μπάτσοι – μπάτσοι – ασφαλίτες». Οι νεαροί κουκουλοφόροι εξαγριώνονται και μετά από λεκτική ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές δασκάλους και κουκουλοφόρους, οι τελευταίοι δέρνουν τους δασκάλους. Στα σχόλια αφήνεται να εννοηθεί ότι το ξύλο το άρχισαν οι κουκουλοφόροι: π.χ. «Το γεγονός ότι τα παιδιά προκλήθηκαν χωρίς λόγο δεν σημαίνει ότι έπρεπε να αρχίσουν να τις παίζουν».
Αν δεχθούμε σαν σωστή αυτή την εκδοχή (ότι το ξύλο το άρχισαν οι κουκουλοφόροι) έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
1. Το «μπάτσοι – μπάτσοι – ασφαλίτες», περιέχει μεν βαριά λεκτική βιαιότητα, παίρνοντας υπόψη σε ποιους απευθύνεται, αλλά από την άλλη αποτελεί και πολιτική κριτική ενός χώρου. Κριτική έστω και με ακραίο – λεκτικά βίαιο τρόπο.
2. Το να αντιδράσει, αυτός που δέχεται αυτή τη βίαιη λεκτική κριτική, με σωματική βία, αποτελεί μια «αναβαθμισμένη – αυξημένη» βίαιη ανταπόδοση, για να θυμηθούμε και το σχετικό Νατοϊκό δόγμα της Ψυχρής εποχής.

3. Στην πραγματικότητα αυτή η αντίδραση φαίνεται να δικαιώνει τους υπερασπιστές των ΜΑΤ που ισχυρίζονται ότι το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» εξαγριώνει με παρόμοιο τρόπο τούς Ματατζήδες που στη συνέχεια αντιδρούν με αναβαθμισμένη – αυξημένη βιαιότητα. Πρέπει δηλ. να παρατηρήσουμε ότι όταν η μία ανθρώπινη ομάδα επειδή δέχεται βίαιη λεκτική κριτική αντιδρά με σωματική βία, μετά δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι άλλη ανθρώπινη ομάδα δεχόμενη παρόμοια λεκτική βία δεν δικαιούται να αντιδράσει το ίδιο ή με παρόμοιο αναβαθμισμένο τρόπο. Εκτός αν ισχυρισθεί ότι εξ ορισμού έχει πολιτικό και αξιακό δίκιο, κάτι που παραπέμπει σε μεταφυσική, που όμως η συγκεκριμένη ομάδα απορρίπτει.
4. Παρόμοια οι πολιτικοί του καθεστώτος επειδή δέχονται βιαιότατες λεκτικές επιθέσεις (κλέφτες, προδότες κλπ.), θα εδικαιούντο να διατάξουν την αστυνομική συνοδεία τους να πνίξει τις πολιτικές διαμαρτυρίες στη βία. Και εδώ το κλειδί είναι η αναγνώριση ότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος εξ ορισμού έχει δίκιο και είναι σωστός στην πολιτική του δράση.
Τώρα, αν ισχυρισθεί κανείς ότι στο συγκεκριμένο συμβάν δεν άρχισαν το ξύλο οι κουκουλοφόροι, ωστόσο ο ένας σχολιαστής φαίνεται να επικροτεί μια τέτοια αντίδραση (πράγμα που κάνει πιθανό ένα τέτοιο περιστατικό) λέγοντας: «οι δασκαλοι απο τη στιγμη που επελεξαν αυτου του ειδους την αντιδραση καλα παθανε και τις μαζεψανε. Επιλογη τους ηταν

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα τρία σχόλια τα οποία έχουν ενδιαφέρον από πολλές απόψεις :
1.Καποιος αλλος says:
Συμφωνω απολυτα με τον κω. Φανταστειτε την εικονα ενος συγκροτημενου αναρχικου μπλοκ, με πανο, σημαιες και συνθηματα να στεκεται μπροστα στις αλυσιδες του ΠΑΜΕ χωρις να προκαλει και χωρις να απανταει στις προκλησεις τους. Θα χαιρομουν παρα πολυ αν το εβλεπα! Ενα μπλοκ που ακομα και σε περιπτωση που το ΠΑΜΕ εκανε επιθετικη κινηση δεν θα απαντουσε. Ενα μπλοκ που μονο αν κινδυνευαν αμμεσα συντροφοι θα τσακιζε τους σταλινες!
Δεν μπορει η πρωτη μας επιλογη να ειναι η βια. Εκτος αν ειμαστε του κωλου αναρχικοι. Επισης κατι αλλο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι καποιοι κουκουλονονται πριν αρχισει η πορεια (ουτε καν οι συγκρουσεις). Εχει μετατραπει η κουκουλα πλεον σε ενα ειδος lifestyle. Η εικονα κουκουλομενων που περιφερονται στα πεζοδρομια διπλα απο την πορεια ειναι κατι που δεν μπορω να κατανοησω και την Τεταρτη δυστυχως οδηγησε σε συγκρουση και τραυματισμους με εκπαιδευτικους χαμηλα στην Πανεπιστημιου (REX)!
  1. Δάσκαλος says:
<> 
Καλό θα ήταν αμα δεν έχεις ιδέα για το πως έγινε κάποιο σκηνικό να μην αναπαράγεις οτι μαλακια σου λένε κάποιοι που λογικά δεν ήταν εκεί και να μην συνεχίζεις το χαλασμένο τηλέφωνο !!
Πολλοί κουκουλόνοντε στις πορείες αυτό δεν τους κάνει το ίδιο .
Το οτι δεν μπορείς να το κατανοήσεις εσύ και ίσως αρκετοί άλλοι το γιατί πορεύετε κόσμος στο πεζοδρόμιο και όχι στον δρόμο μαζί με την πορεία, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ο καθένας ντύνεται περπατάει και πορεύετε όπως γουστάρει. Αν υπάρχει dress code καλό θα ήταν στα καλέσματα να αναφέρεται !!
Και όσο για το περιστατικό που ανέφερες … Όταν μια ομάδα νεαρών (χούλιγκαν οπαδοί μιας συγκεκριμένης ομάδα) κινούντε χωρίς να κάνουν τίποτα απλά όπως ανέφερες εσύ κάπως “κουκουλομένοι” και απλά περπατάνε ( !!!) -ούτε σπάνε ούτε τίποτα- και γυρνάει ένα τσούρμο δασκάλων και φωνάζει (μπάτσοι, μπάτσοι, ασφαλίτες) … Και να το φωνάζουν αυτό οι μπάτσοι των αιθουσών διδασκαλίας σε παιδιά ακόμα και στον δρόμο είναι κάπως ειρωνικό !! Χωρίς να επικροτώ και να υπερασπίζομε το οτι τους τσακίσανε.
Απλά ο δαρμένος δεν έχει πάντα δίκιο !!
  1. καποιος αλλος says:
“Δασκαλε” ημουν μπροστα και φυσικα δεν διαφωνω μαζι σου. Ουτε ειπα οτι τα παιδια δεν προκληθηκαν αδικως (μιας και δεν γινοταν τιποτα). Το θεμα ειναι οτι δεν εκαναν τιποτα για να αποτρεψουν τη συγκρουση!
Εγω σε φαση που εχω προκληθει κατα τον ιδιο τροπο εβγαλα την κουκουλα και ειπα αυτος ειμαι. Μαλιστα με μεγαλη μου εκπληξη ειδα να μπαινει μπροστα καποιος μεσηλικας και να τους λεει οτι “καλα κανουν τα παιδια και φορανε κουκουλες, γιατι τα κυνηγανε οι μπατσοι και τους φορτωνουν ακομα και σκηνικα με τα οποια δεν εχουν σχεση” (πιασαμε την κουβεντα μετα και αν πω σε αυτο το ποστ τι ηταν ο συγκεκριμενος κυριος θα νομιζεται τρολλαρω).
Θεωρω οτι παντα υπαρχουν τροποι να αποφυγεις μια συγκρουση αλλα και να μην τα καταφερεις θα ξερεις οτι προσπαθησες. Το γεγονος οτι τα παιδια προκληθηκαν χωρις λογο δεν σημαινει οτι επρεπε να αρχιζουν να τις παιζουν! Δεν εδειξε ιχνος αυτοσυγκρατησης καμια απο τις δυο πλευρες!
Αλλοι συντροφοι που βρεθηκαμε μπροστα, ματαια προσπαθουσαμε να εξηγησουμε στους δασκαλους οτι ειχαν αδικο αλλα ειχαν ηδη οξυνθει πολυ τα πνευματα. Ετσι λοιπον καποιοι επελεξαν να τη συκρουση και καποιοι να προσπαθουσαμε να ηρεμησουμε την κατασταση.
Βεβαια και οι δασκαλοι απο τη στιγμη που επελεξαν αυτου του ειδους την αντιδραση καλα παθανε και τις μαζεψανε. Επιλογη τους ηταν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: