ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με ισχύ από το νέο έτος...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΌΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΨΗΦΙΣΕΙ‏

Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με ισχύ από το νέο έτοςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαιτήσει την εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής στους ιδιώτες και σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό το ποσοστό θα επιτευχθεί, σε συνδυασμό ενδεχομένως και με την ανταλλαγή λιγνιτικής ισχύος ανάμεσα στη ΔΕΗ και άλλους ενεργειακούς «παίκτες».


«Πακέτο» θα πάνε οι πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν από το νέο έτος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, έκανε γνωστό ότι «την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τελειώσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ». Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Κομισιόν έχει υποχρεώσει την Ελλάδα να δώσει πρόσβαση στους ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαιτήσει την εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής στους ιδιώτες και σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό το ποσοστό θα επιτευχθεί, σε συνδυασμό ενδεχομένως και με την ανταλλαγή λιγνιτικής ισχύος ανάμεσα στη ΔΕΗ και άλλους ενεργειακούς «παίκτες».


Εκθεση τρόικας
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, επίσης, άσκησε κριτική στην έκθεση της τρόικας που μιλά για καθυστερήσεις στον ενεργειακό τομέα. Είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ήταν δύσκολες, ενώ υπάρχει και συμφωνία για παράταση. Τόνισε δε, με νόημα, και την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης, καθώς έβαλε στο... τραπέζι την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η λύση που θα επιλεγεί για την αποκρατικοποίηση θα συνδυαστεί με την πώληση λιγνιτικών μονάδων, που απαιτεί η Ευρ. Επιτροπή. Τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ παραμένουν τα γνωστά, αλλά εκείνο της δημιουργίας μιας «μικρής» ΔΕΗ, δηλαδή τη διάθεση προς τους ιδιώτες ενός «καλαθιού» από μονάδες διαφόρων τύπου καυσίμου, να είναι το επικρατέστερο.
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή σύνδεση των τιμολογίων με τις τιμές χονδρικής που ξεκίνησε πέρυσι. Δηλαδή οι τιμές λιανικής να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ρεύματος. Με απλά λόγια, οι αυξήσεις θα είναι αναπόφευκτες, και να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει να είναι της τάξης του 19%.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: