ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΜΑΤΑΛΑ: Χιλιάδες βετεράνοι χίπις θα βρεθούν ξανα στην περιοχή ''θρύλο'' για το κίνημα.


Πρώην χίπις από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και εκατοντάδες Ελληνες σπεύδουν να κλείσουν εισιτήρια συμμετοχής στο... τριήμερο πάρτι, που θα στηθεί με φόντο τις σπηλιές-σφραγίδα πλέον των Ματάλων, εκεί όπου κάποτε ζούσαν τα «παιδιά των λουλουδιών».
Τουλάχιστον έξι ΜΜΕ από τη Γερμανία και την Αυστρία θα βρεθούν με πολλή χαρά σταΜάταλα της Κρήτης στις 11-13 Ιουνίου. Σκοπός τους δεν θα είναι να προτείνουν τον γραφικότατο τόπο της Κρήτης ως δελεαστικό φιλέτο προς πώληση από το ελληνικό κράτος (ίσως δελεαστικότερο από την Ακρόπολη, καθότι διαθέτει ωραιότατη θάλασσα και φρέσκα ψάρια). Θα φτάσουν εκεί για να καλύψουν το παγκόσμιο φεστιβάλ επανένωσης των χίπις, που έζησαν αξέχαστες στιγμές ελευθερίας στις ασκητικές βραχοσπηλιές της μοναδικής παραλίας τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70. Αν μάλιστα οι ανταποκριτές των γερμανικών μέσων ρωτήσουν τους ντόπιους, θα μάθουν ότι, σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας κολύμπησε ως την ξηρά αυτού του κόλπου με την – απαξιωτική σήμερα προς τους Έλληνες – Ευρώπη στην πλάτη του.

Γερμανός o εμπνευστής της ιδέας
Εμπνευστής της ιδέας, ο Γερμανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Arn Strhmeyer, με σπουδές στη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία, γεννημένος το 1942 στο Βερολίνο. Ο Νίκος Καζαντζάκης ανήκει στους αγαπημένους του συγγραφείς και η αγάπη του για την Ελλάδα, που έχει γίνει το δεύτερο σπίτι του και στην οποία έχει αφιερώσει πολλά βιβλία του, οφείλεται, όπως αναφέρει ο ίδιος στον προσωπικό του ιστότοπο, «στην ομορφιά των τοπίων της, τη ζεστασιά των ανθρώπων της, το μέγεθος της ιστορίας της και τη μοναδικότητα της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Νοσταλγικός τουρισμός
Όπως εξήγησε ο ίδιος στο visitmatala.com, είχε ζήσει και ο ίδιος την άνοιξη του 1967 στο μικρό ψαροχώρι. Η αναζήτησή του για βετεράνους πρώην χίπις από όλο τον κόσμο του απέδωσε πλούσιο φωτογραφικό και 12 μοναδικές προσωπικές ιστορίες των άλλοτε παιδιών των λουλουδιών, τις οποίες συγκέντρωσε σε ένα λεύκωμα που θα παρουσιαστεί από τους ίδιους στο φεστιβάλ. Εκεί όλοι μαζί θα ξαναζήσουν «τον έναστρο θόλο της νύχτας, με το γρατζούνισμα του ροκ εντ ρολ κάτω από το φεγγάρι των Ματάλων», όπως τον τραγουδούσε τότε η Joni Mitchell στο τραγούδι της «Carey». Μόνο που για όσους έχουν παραπάνω βλέψεις, διευκρινίζεται ότι ο κρητικός έναστρος ουρανός είναι ελληνικός και δεν πωλείται.
Τα Μάταλα… έθρεψαν επιστήμονες και ακαδημαϊκούς
Θέλοντας να δώσει μια απάντηση σε όσους πίστευαν ότι οι χίπις ήταν φρικιά που δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα στη ζωή, τόνισε ότι οι νέοι της εποχής ήταν «άνθρωποι με αναζητήσεις που ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τα Μάταλα. Ήταν κάτι σαν ιερό χρέος της νεολαίας να βρεθεί εκεί. Σήμερα, οι περισσότεροι είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή ακόμα και καθηγητές».
*Από τις 10 ως τις 17 Ιουνίου το κάμπινγκ των Ματάλων θα είναι ανοικτό και δωρεάν προς όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: