ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ- ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ..



Τα επιστημονικά κριτήρια με βάση τα οποία επαγγέλματα, εργασίες και ειδικότητες θα ενταχθούν στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως αυτά περιλαμβάνονται στην εισήγηση του προέδρου της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αναθεώρηση της λίστας, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής του ΔΠΘ, Θεόδωρου Κωνσταντινίδη.



Η εισήγηση του Θ. Κωνσταντινίδη έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, το πρώτο πόρισμα της οποίας θα παραδοθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, και περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια:


    Επαγγέλματα στα οποία οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με χημικές ουσίες, ακτινοβολίες, παράγοντες καρκινογενέσεων, λοιμώδεις παράγοντες κτλ.
    Εργασίες που γίνονται σε ύψος ή βάθος (όπως οι εναερίτες της ΔΕΗ, όσοι εργάζονται σε υπόγειες στοές κτλ.)
    Εργασίες που γίνονται εκτός στεγασμένων χώρων, στην ύπαιθρο.
    Κυλιόμενα ωράρια. Θα δοθεί έμφαση στα νυχτερινά, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
    Επαγγέλματα που εκτελούνται σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.
    Επαγγέλματα που θα αξιολογηθούν με βάση επιστημονικές εκθέσεις ειδικών τεχνικών ασφαλείας και ιατρών εργασίας.
    Επαγγέλματα που θα αναδειχθούν μέσα από δείκτες νοσηρότητας, θνησιμότητας και προσδόκιμου επιβίωσης.


Λίστα χωρίς... μοντέλα
Βάσει του μνημονίου, οι εργαζόμενοι που θα υπάγονται στη νέα λίστα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού. Όπως έχει δηλώσει στη “Μ” ο κ. Κωνσταντινίδης απαντώντας στις επικρίσεις ότι η νέα λίστα θα γίνει με κριτήριο το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που θα υπάγονται σε αυτή, “η επιτροπή δεν θα ασχοληθεί καθόλου με το λογιστικό μέρος. Θα χρησιμοποιήσουμε επιστημονικά κριτήρια για να καθορίσουμε ποια επαγγέλματα πρέπει να αφαιρεθούν και ποια να ενταχθούν στη λίστα”.
Την ίδια δέσμευση, ότι η επιτροπή δεν δεσμεύεται από αριθμητικά δεδομένα, ούτε αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που θα ενταχθούν τελικά στη λίστα, έχει αναλάβει και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός, καθώς δεν είναι δυνατόν να παραμένουν εντός λίστας εργαζόμενοι, λόγου χάρη, που απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις. "Αν κάποιοι έχουν καταφέρει να είναι ενταγμένοι και η δουλειά που κάνουν δεν είναι βαριά και ανθυγιεινή, μου φαίνεται ότι με προσβάλλει επιστημονικά αυτό. Και η απάντηση πρέπει να είναι μονοσήμαντη εδώ. Προφανώς δεν πρέπει να βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα", δήλωσε χθες ο κ. Κωνσταντινίδης.
Γίνεται ευκόλως αντιληπτό, με βάση τα κριτήρια της επιτροπής, ότι η νέα λίστα δεν θα περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως... τα μοντέλα ή τους πωλητές, που όμως είναι ενταγμένα στα βαρέα και ανθυγιεινά σήμερα. Παρότι η επιτροπή δεν έχει θέσει αριθμητικούς στόχους, αλλά θα καταλήξει στις εισηγήσεις της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, υπολογίζεται ότι ο εξορθολογισμός της λίστας θα αποχαρακτηρίσει επαγγέλματα στα οποία εργάζονται περίπου 150.000 εργαζόμενοι. Παράλληλα όμως θα επιτρέψει την ένταξη 50.000 εργαζομένων σε αυτή.

100 αιτήματα
Στην επιτροπή έχουν κατατεθεί 100 αιτήματα σωματείων και εργοδοτών που ζητούν την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων από τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, με απόφαση του υπουργού Εργασίας θα καταρτιστεί η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ο νέος Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών θα ισχύσει από τη 1 Ιανουαρίου 2012.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα στο ειδικό αυτό καθεστώς είναι ενταγμένοι 538.234 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης, ακόμη και αν το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τη λίστα, εφόσον μέχρι τις 31/12/2015 έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, δηλαδή έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε ΒΑΕ και από αυτές 1.000 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τον πίνακα πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Τα παλαιοτέρα πορίσματα
Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, θα λάβει υπόψη της όλα τα προηγούμενα πορίσματα των επιτροπών Μπεχράκη, Λινού και Ανδρέου Ζάμαλη. Από την άποψη της μεθοδολογίας, βρίσκεται πιο κοντά στην επιτροπή Λινού, η οποία ήταν η πρώτη που ζήτησε την ένταξη νέων επαγγελμάτων στη λίστα ύστερα από πολλές δεκαετίες.
Η επιτροπή Μπεχράκη το 2008 είχε προτείνει τον αποχαρακτηρισμό 61 από τις 124 επαγγελματικές ομάδες, δηλαδή το 50% των ειδικοτήτων, και είχε δεχθεί κριτική από τα συνδικάτα ότι δεν συνέδεσε την κρίση της με συγκεκριμένα κριτήρια και πάντως αγνόησε τα κριτήρια του επαγγελματικού κινδύνου.
Στη νομοθετική ρύθμιση που θα διαμορφώσει το υπουργείο Εργασίας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής θα τεθούν ενιαία κριτήρια για κάθε περίπτωση κρινόμενης ειδικότητας ή επαγγέλματος και δεν θα υπάρξει διαχωρισμός στο θέμα της προστασίας των εργαζομένων ή διαφορετικά κριτήρια ανάμεσα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους δημόσιους υπαλλήλους του ίδιου κλάδου, κάτι το οποίο έχει τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ποιοι είναι στη σημερινή λίστα

    Οικοδόμοι (104.423)
    Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές (107.542)
    Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (38.056)
    Εργαζόμενοι στο χονδρεμπόριο (30.690)
    Εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (25.436)
    Εργαζόμενοι στις κατασκευές (24.290), τεχνίτες ανέγερσης κτιρίων και δομικών έργων (20.333)
    Υπάλληλοι γραφείου (16.464)
    Φυσικοί και μαθηματικοί (1.129)
    Αρχιτέκτονες τεχνολόγοι (3.886)
    Μοντέλα και πωλητές (2.328)
    Απασχολούμενοι σε ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες (2.569)
    Απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών (1.134)
    Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (303)

Του Γιώργου Χρηστίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: