ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Καμπάνες-χάδι λόγω κρίσης στο καρτέλ της ιχθυοκαλλιέργειας


Πρόστιμα συνολικού ύψους 677.885 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στους πέντε μεγάλους ομίλους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, με την κατηγορία της σύστασης καρτέλ στην αγορά για τον έλεγχο των τιμών των ψαριών το 2008.

 Το πρόστιμο είναι χαμηλό συγκριτικά με αυτό που αναμενόταν, ωστόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στον κλάδο (ζημιογόνες δραστηριότητες, υπέρογκα χρέη κ.ά.), αλλά και τον περιορισμένο χρόνο της παράβασης, που κατά δήλωση των εταιρειών δεν ξεπερνούσε τους έξι μήνες. Η Επιτροπή απείλησε, ωστόσο, ότι αν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση να παύσουν άμεσα κάθε μεταξύ τους σύμπραξη, θα τους επιβάλει πρόστιμα ίσα με το 10% του τζίρου κάθε μίας, ήτοι άνω των 45 εκατ. ευρώ συνολικά.
 
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους:
 
- 273.582 ευρώ στην εταιρεία «Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες»,
 
- 146.339 ευρώ στη «Σελόντα»,
 
- 119.015 ευρώ στη «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες»,
 
- 96.044 ευρώ στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» και
 
- 42.905 ευρώ στις «Καλλιέργειες Υδρόβιων Οργανισμών» (Ανδρομέδα).
 
Στην απόφαση επισημαίνεται ρητά ότι, και κατά πάγια ευρωπαϊκή νομολογία και πρακτική, οι τυχόν οικονομικές κρίσεις δεν δικαιολογούν συμπράξεις οι οποίες περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Οι επιχειρήσεις, επομένως, οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις αυτές, ανεξάρτητα η μία προς την άλλη και με μέσα που δεν στρεβλώνουν και δεν νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
 
Οι πέντε εταιρείες, που σήμερα ουσιαστικά μονοπωλούν τον κλάδο των συνολικά 110 εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, είχαν συμφωνήσει με μνημόνιο συνεργασίας στις 6 Νοεμβρίου 2008 να συνδιαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων τους και παράλληλα να περιορίσουν ελεγχόμενα την παραγωγή και τις ποσότητες πώλησης ψαριών, προκειμένου να ελέγξουν την προσφορά και να ανεβάσουν τις τιμές.
 
Οι εταιρείες είχαν επικαλεστεί ως δικαιολογία την οικονομική κρίση και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετώπιζαν λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών -κυρίως στην τσιπούρα και το λαβράκι-, την οποία πάντως είχαν προκαλέσει οι ίδιες στο παρελθόν, λόγω του ανηλεούς πολέμου ανταγωνισμού στον οποίο είχε επιδοθεί ο κλάδος, με πωλήσεις κάτω του κόστους.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: