ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Βγήκαν στα χαρακώματα οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ




**ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ πηγή: Αγγελιοφόρος
Απλήρωτοι παραμένουν τον τελευταίο μήνα οι 480 εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, οι οποίοι χτες το πρωί πραγματοποίησαν «μηχανοκίνητη» πορεία από το εργοστάσιο της εταιρίας στη Σίνδο μέχρι τα διόδια των Μαλγάρων.

Παρέμειναν εκεί επί 2,5 ώρες -από τις 12 μέχρι τις 14.30-, άνοιξαν τις μπάρες για να περνούν τα αυτοκίνητα, άπλωσαν το πανό τους και μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους. Είναι η πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της ΕΛΒΟ ως ΔΕΚΟ που καταγράφεται οικονομική ασυνέπεια έναντι των εργαζομένων και το κακό είναι ότι σε αυτήν τη φάση κανείς από τη διοίκηση της εταιρίας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί το πότε ακριβώς θα πληρωθούν, καθώς τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα.

Τρεις κινήσεις

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι οποίοι από την επόμενη εβδομάδα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και πιθανότατα θα συντονιστούν με τους συναδέλφους τους των άλλων αμυντικών βιομηχανιών, για να λυθούν τα προβλήματα της εταιρίας, πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες τρεις κινήσεις:

Πρώτον, να αποδεχτεί το Δημόσιο την προσφορά των μετοχών του ομίλου Μυτιληναίου, που προσφέρει το 43% της ΕΛΒΟ έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ.

Δεύτερον, με τον έλεγχο του 94% των μετοχών, να προχωρήσει το Δημόσιο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, να κινητοποιηθεί το υπουργείο Αμυνας, ώστε να πάρει η ΕΛΒΟ το συντομότερο δυνατόν -ίσως και μέσα σε ένα μήνα!- τα προγράμματα τα οποία συζητούνται επί χρόνια. Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για ανακατασκευές, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και γέφυρες για το Μηχανικό.

800.000 ευρώ το μήνα

Σημειώνεται ότι σε μηνιαία βάση η μισθοδοσία στην ΕΛΒΟ είναι της τάξεως των 800.000 ευρώ, ενώ τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Το 2010 η εταιρία είχε τζίρο 29 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ. Πέρα, όμως, από την καταβολή των μισθών των εργαζομένων, η ταμειακή δυσχέρεια πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα προγράμματα που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Σίνδο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για φορτηγά οχήματα για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου, αλλά και ανακατασκευές οχημάτων για τον Ελληνικό Στρατό. Με αυτά τα προγράμματα το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ λειτουργεί μόνο κατά 40% - 45%, ενώ τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας επηρεάζουν και άλλες μικρότερες αλλά εξαρτώμενες επιχειρήσεις, που λειτουργούν δορυφορικά της ΕΛΒΟ ως υποκατασκευαστές και εξειδικευμένοι συνεργάτες.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: