ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ-Ευδοκία


Η ταινία "Ευδοκία" γνωστή και ως: "Το Κορίτσι του Στρατιώτη" είναι μια ταινία του Αλέξη Δαμιανού, που κέρδισε βραβείο α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971 και έγινε γνωστή για το μουσικό θέμα, ένα ζεϊμπέκικο που έγραψε ο Μάνος Λοΐζος.


Η Ευδοκία είναι μια πόρνη. Θέλει να είναι ελεύθερη, θέλει να παντρευτεί, θέλει οι δικοί της να μην ντρέπονται γι' αυτή. Όμως αφήνεται να την εκμεταλλευτούν, μαθαίνει στα εύκολα. Βολεύεται. Ο χαρακτήρας της σμιλεύτηκε εξαιτίας των κοινωνικών συνιστωσών, της φτώχειας, της αμάθειας αλλά και του φόβου (ο φόβος της φυλάκισης φαίνεται έντονα σε κάποια σημεία). Η πορεία της προς τη χειραφέτηση είναι ένα αδιέξοδο, δε χάνει όμως τίποτα αν προσπαθήσει.

Ρεαλισμός, σκληρό φως, γυμνά τοπία. Ο Δαμιανός μας δείχνει την Ελλάδα του τότε, μια Ελλάδα μίζερη αλλά με διάθεση για ζωή. Η ποιότητα ζωής ως όρος δεν έχει εφευρεθεί ακόμη. Οι ήρωες κινούνται ανάμεσα στην πόλη και τη φύση. Όμως η πόλη της Ευδοκίας έχει φτωχογειτονιές, άδεια σοκάκια, χωράφια. Φαίνεται φτωχή, αθεράπευτα φτωχή, ταιριάζει γάντι στους ήρωές της.

Περίληψη: Ένας λοχίας γνωρίζεται με την Ευδοκία, μια πόρνη, την οποία και παντρεύεται. Δεμένοι με μια κοινή μοίρα που τους ορίζει, οι δυο εραστές εξεγείρονται ενάντια σε ένα πιο ισχυρό από αυτούς κοινωνικό σύστημα και συντρίβονται, όπως στην κλασική τραγωδία. Ρεαλισμός, σκληρό φως, γυμνά τοπία. Η πόλη της Ευδοκίας έχει φτωχογειτονιές, άδεια σοκάκια, χωράφια. Μια πόρνη που θέλει να ζήσει, να είναι ελεύθερη. Να αγαπήσει και να αγαπηθεί πάνω από όλα σαν άνθρωπος. Οι ήρωες της Ευδοκίας ζουν στα όρια ενός σουρεαλιστικού κόσμου, τυπικά ελληνικού, όπου το παράλογο αποτελεί καθημερινό στοιχείο της πραγματικότητας.
Ταινία γνωστή για το μουσικό θέμα, το ζεϊμπέκικο του Μάνου Λοϊζου, απέσπασε το βραβείο α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Αλέξης Δαμιανός.
Μουσική: Μάνος Λοΐζος.

Ηθοποιοί: Μαρία Βασιλείου: (Ευδοκία), Γιώργος Κουτούζης: (Γιώργος Πάσχος), Κούλα Αγαγιώτου: (Μαρία Κουτρουμπή), Χρήστος Ζορμπάς: (νταβατζής), Μαρία Κουτοκάκη, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Παύλος Ρούσσος, Σ. Δουλιγεράκης, Σπύρος Κυριακόπουλος, Νάσος Κατακουζηνός, Γιάννης Σαββατιανός, Κώστας Ρίμπας.

Σημειώσεις: Τη Μαρία Βασιλείου ντουμπλάρει (ως φωνή) η Ελένη Ροδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: