της Μαριάννας Τζάννε
Ένα τούνελ 500 μέτρων μέσα στο δάσος και ένας ανισόπεδος κόμβος στην διαδρομή προς τις Σέρρες που κατασκευάστηκαν από την Τέρνα και την ΑΕΓΕΚ στην Εγνατία Οδό, κινδυνεύει να αφανίσει την πανίδα δύο πολύ σημαντικών οροσειρών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δύο χρόνια τώρα φορείς της τοπικής κοινωνίας και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ προσπαθούν με υπομνήματά τους να προστατεύσουν το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής αλλά οι τοπικές αρχές συναντούν πλήρη αδιαφορία από την πολιτεία. Ο κόμβος Ριζανών, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό του έργου και έγινε κατόπιν τοπικών πιέσεων, με αποτέλεσμα να κατασκευαστεί χωρίς περιβαλλοντική μελέτη!
Πρόκειται για τη σήραγγα που βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Κρούσια και Βερτίσκος στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Θεσσαλονίκη-Σέρρες –Προμαχώνας» που ακόμη....
και στελέχη της Εγνατίας ΑΕ, που έχει την ευθύνη του έργου απορούσαν σε αυτοψία που έγινε στην περιοχή για το σχεδιασμό του έργου.
Όπως αναφέρει στο Newmoney.gr o Ιάκωβος Γεωργιάδης, Πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Ριζανών, θα φανταζόταν κανείς ότι το τούνελ, στην καρδιά μιας δασικής και ορεινής περιοχής θα αποτελούσε ένα πράσινο πέρασμα που θα ένωνε τους χωρισμένους από τον αυτοκινητόδρομο βιοτόπους. «Το παράλογο όμως σε αυτή την χώρα αποτελεί πλέον κανόνα. Ενώ ο κόμβος Ριζανών βρίσκεται μετά το τούνελ (κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Σέρρες) η έξοδος του κόμβου βρίσκεται πριν από το τούνελ και αφού παρακάμπτει από τη δεξιά πλευρά ενώνεται σε κάτω διάβαση με τον επαρχιακό δρόμο Λαχανά-Ριζανών-Ισώματος.
Η έξοδος του κόμβου είναι άσφαλτος με κολώνες φωτισμού, σιδερένιες μπάρες και κίνηση οχημάτων αποτελώντας εμπόδιο και ένα τσιμεντένιο διαχωριστικό μεταξύ των δύο ορεινών όγκων, ισάξιο του αυτοκινητοδρόμου. Αυτό όμως όπως σημειώνουν οι φορείς της περιοχής απαγορεύει κάθε επικοινωνία μεταξύ των βιοτόπων στους κόλπους των οποίων ζουν μερικά από τα πιο σπάνια είδη λύκου, ζαρκαδιού και αγριογούρουνου.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ενώ υπάρχει δημόσια έκταση για να εγκατασταθεί η έξοδος Ριζανών μετά το τούνελ, προτιμήθηκε μια λύση η οποία δημιουργεί σοβαρό οικολογικό πρόβλημα και πολλά τροχαία ατυχήματα, καθώς η έξοδοσ του κόμβου περνά κάτω από το κρημνώδες πρανές.
Οι φορείς της περιοχής θεωρούν ότι η λύση του προβλήματος είναι ο ανασχεδιασμός του κόμβου ώστε η έξοδος να γίνει μετά το τούνελ. Ζητούν επίσης να φύγουν οι τσιμεντένιες επιστρώσεις που είναι ξένες προς το δάσος ώστε η περιοχή να είναι βατή στην πανίδα της περιοχής.
Η Εγνατία ΑΕ στις συνεχείς κρούσεις της κοινωνίας απαντά με αόριστα «θα», ενώ οι τοπικές αρχές προγραμματίζουν συνάντηση για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Σταύρο Καλογιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου