ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Φορολογούν μηδενικά εισοδήματα


Οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας για τα τεκμήρια διαβίωσης κρύβουν φέτος παγίδες υπερφορολόγησης για περίπου 2.400.000 φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έστω και αν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν πενιχρά ή ακόμη και μηδενικά. Παράλληλα, οι ίδιοι φορολογούμενοι θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ή 5.000 ευρώ -εφόσον είναι άγαμοι ή έγγαμοι αντίστοιχα-, καθώς επίσης και με τα τεκμήρια διαβίωσης που αντιστοιχούν στις κατοικίες τις οποίες χρησιμοποιούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».


Παράδειγμα: Χαμηλοσυνταξιούχος χήρος με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το έτος 2012 διαμένει σε δική του μονοκατοικία 80 τ.μ., σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανά τ.μ.. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο διότι είναι χαμηλότερο του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, όμως, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα λάβουν υπόψη τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, καθώς και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας, το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ (40 ευρώ ανά τ.μ. επί 80 τ.μ.). Με βάση αυτά, θα υπολογίσουν το τεκμαρτό του εισόδημα στο ποσό των 6.200 ευρώ!

Επιπλέον, στον εν λόγω συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ, κατά το οποίο το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 ευρώ υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ οι οποίοι κατέχουν αυτοκίνητο: τα τεκμαρτά εισοδήματα θα πάρουν την ανιούσα, αφού στα ποσά των ελάχιστων τεκμηρίων και των τεκμηρίων για τις κατοικίες θα προστεθούν και εκείνα των τεκμηρίων των αυτοκινήτων.

Αποδείξεις: Το δεύτερο χτύπημα
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι πολίτες κινδυνεύουν ακόμη να χρεωθούν άδικα με υπέρογκους φόρους όχι μόνο επειδή θα αναγκαστούν να εμφανίσουν στην εφορία τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, αλλά και επειδή η συνολική αξία των αποδείξεων του 2012 που έχουν συγκεντρώσει είναι πιθανό να μην καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματός τους ή το 25% του πραγματικού, που είναι πολύ χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν φροντίσει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος, με συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: