ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αναγνώριση για τον φωτογράφο ρατσιστικής επίθεσης στην Κόρινθο


Στον Ιταλό φωτορεπόρτερ Αλεσάντρο Πένσο απονεμήθηκε την περασμένη εβδομάδα το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Terry O' Neillγια τη σοκαριστική και αποκαλυπτική φωτογραφία που απαθανάτισε την ρατσιστική επίθεση με αυτοκίνητο που δέχτηκε νεαρός μετανάστης.Το θέμα είχε αναδείξει αποκλειστικά το tvxs.gr.
Ο Ιταλός φωτογράφος είχε απαθανατίσει στις αρχές του 2012 σκηνές από τη ζωή μεταναστών και προσφύγων στην Κόρινθο. H φωτογραφία που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν ο εσκεμμένος τραυματισμός του νεαρού μετανάστη. Ο Πένσο είχε απαθανατίσει τη στιγμή που το όχημα χτύπησε τον νεαρό ρίχνοντάς τον αιμόφυρτο στο... οδόστρωμα. 

Η κριτική επιτροπή των βραβείων σημείωσε ότι η σειρά φωτογραφιών του Πένσο από την Κόρινθο με τίτλο «Αρνηθείσα εφηβεία» απεικονίζει «το μετέωρο της ζωής των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία που αναζητούν ασφάλεια και ένα μέλλον.

»Ελπίζουμε ότι αυτή η δουλειά θα συμβάλλει στην ενημέρωση των επόμενων γενεών για το βάθος της κρίσης», πρόσθεσε η επιτροπή που απένειμε το βραβείο.
Αυτόπτες μάρτυρες μίας δολοφονικής ρατσιστικής επίθεσης έγιναν τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στην Κόρινθο, στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του παλιού σταθμού του ΟΣΕ, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Ένας εξ αυτών ήταν ο φωτορεπόρτερ, Γιώργος Μουτάφης, που μίλησε στο tvxs.gr για όσα έζησε. 
Το απόγευμα της 18ης Φεβρουαρίου, περίπου στις 15.30, ο Γιώργος Μουτάφης, δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι, μόνιμοι ανταποκριτές στην Ελλάδα, και ένας Ιταλός φωτογράφος, ο Alessandro Penso, ο οποίος πρόλαβε να τραβήξει και τις σοκαριστικές φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν  τη δολοφονική επίθεση, βρισκόντουσαν στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του σταθμού του ΟΣΕ στην Κόρινθο.

Εκεί έχουν βρει καταφύγιο περίπου 50 μετανάστες και οι τέσσερείς τους είχαν πάει για να καταγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης. «Καθόμασταν με τον Ιταλό στο αυτοκίνητο, όταν ακούσαμε μία φασαρία πίσω μας. Γυρίσαμε το κεφάλι μας και είδαμε πέντε έξι άτομα, με δύο αυτοκίνητα. Δύο-τρεις από αυτούς ήταν στο βάθος και έδερναν κάτι μετανάστες», καταγγέλλει στο tvxs.gr ο Γιώργος Μουτάφης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορμή για την επίθεση ήταν μία κλοπή κάποιων χρημάτων, που είχε γίνει το πρωί, της ίδια μέρας, σε μία λαϊκή αγορά, για την οποία κατηγορήθηκαν κάποιοι μετανάστες.  «Με τις φωνές και τη φασαρία, οι υπόλοιποι μετανάστες που βρισκόντουσαν μέσα στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια πετάχτηκαν έξω και κυνήγησαν τους δράστες», αναφέρει ο Γιώργος Μουτάφης και συνεχίζει τη συγκλονιστική μαρτυρία:

«Οι δράστες υποχώρησαν. Οι περισσότεροι έφυγαν με το ένα αυτοκίνητο. Ο ένας έμεινε μόνος του στο αυτοκίνητό του. Οι μετανάστες τον κυκλώσανε. Αυτός έβαλε πρώτη, έστριψε απότομα το τιμόνι και πάτησε έναν μετανάστη, τον Said. Όπως έφευγε κάποιοι από τους μετανάστες του πέταξαν δύο τρία ξύλα. Ενώ είχε απομακρυνθεί, περίπου 30 με 40 μέτρα μακριά, ξαφνικά πάτησε φρένο. Έβαλε απότομα όπισθεν, ανέπτυξε ταχύτητα και με σλάλομ ερχόταν πάνω στους μετανάστες που ήταν μαζεμένοι. Ανάμεσά στο μπουλούκι ήμασταν και εμείς», τονίζει.


«Πηδήξαμε πάνω σε ένα παρτέρι. Οι περισσότεροι πρόλαβαν να φύγουν, όμως ο Nabi δεν πρόλαβε. Από το χτύπημα πετάχτηκε στον αέρα και έπεσε άσχημα». Στη συνέχεια ο οδηγός έφυγε, αφήνοντας τον Nabi στο έδαφος.

Συνολικά τρεις μετανάστες τραυματίστηκαν, με τον Nabi να είναι σοβαρότερα από όλους. Ο 35χρονος Αλγερινός νοσηλεύεται με  κατάγματα στα πλευρά, ενώ έχει και κάποια χτυπήματα, εκδορές, στο κεφάλι. Ο Said, που τραυματίστηκε στο πόδι και επίσης νοσηλεύθηκε, πήρε εξιτήριο. «Υπήρχε ένας ακόμη τραυματίας που ξυλοκοπήθηκε άσχημα στην αρχή», σημειώνει ο Γιώργος Μουτάφης.

Ανάλογη ήταν και η μαρτυρία του ισπανού δημοσιογράφου, Andrés Mourenza, μόνιμου ανταποκριτή στην Ελλάδα. «Χτύπησαν τον πρώτο μετανάστη που βρήκαν μπροστά τους», υποστηρίζοντας πως κάποιος μετανάστης είχε κλέψει χρήματα το πρωί του Σαββάτου, στη λαϊκή αγορά, γράφει στο noticiasdesdegrecia.wordpress.com.
«Οι μετανάστες επιχείρησαν να σταματήσουν το μαύρο Renault Megane, ωστόσο ο οδηγός στρίβει απότομα το τιμόνι και  χτυπάει έναν 35χρονο Αλγερινό. Πολλοί από εμάς προλάβαμε να κάνουμε στην άκρη, για να μην χτυπηθούμε από το αυτοκίνητο, αλλά ο Nabi δεν πρόλαβε», αναφέρει. «Πετάχτηκε μερικά μέτρα, ενώ εμείς κοιτάζαμε έκπληκτοι. Ο τρελός οδηγός δραπετεύει αφήνοντας τον Nabi χτυπημένο στο έδαφος», σημειώνει.

Αργότερα στο σημείο εμφανίζεται η αστυνομία, αλλά  και ένα περιπολικό. Ο Andrés Mourenza σημειώνει πως η αστυνομία προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό. Αποκαλυπτικός είναι και ο διάλογος μεταξύ του Mourenza και ενός αστυνομικού, ο οποίος αρχικά είπε στον Ισπανό δημοσιογράφο, πως αν οι μετανάστες πάνε στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλουν τέτοιες επιθέσεις θα πρέπει να τους συλλάβει γιατί δεν είναι νόμιμοι. «Αυτός είναι ο νόμος», φέρεται να είπε.

«Ξέρεις ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει κάποια ψυχολογικά προβλήματα. ΄Έχει εισαχθεί στο παρελθόν και σε νοσοκομείο», υποστήριξε ο αστυνομικός. «Ίσως, αλλά και οι φίλοι του έχουν τα ίδια προβλήματα;», ρώτησε ο Mourenza. «Σήμερα το πρωί οι μετανάστες έκλεψαν χρήματα στην αγορά», ήταν η απάντηση του αστυνομικού. «Ακόμα και αν αυτό έχει συμβεί δεν τους δίνει το δικαίωμα να σκοτώσουν μετανάστες», τονίζει ο Mourenza. «Αυτή είναι η γνώμη σας», λέει ο αστυνομικός. «Όχι, αυτό δεν είναι η γνώμη μου. Αυτό είναι ο νόμος», απαντά ο Mourenza.

Σύμφωνα με τον Ισπανό δημοσιογράφο, ένας 30χρονος Τυνήσιος, ο οποίος φοβόταν να πει το όνομά του, κατήγγειλε πως «αυτοί οι άνθρωποι έρχονται πολύ συχνά, με ρόπαλα και ξύλα. Αν βρούνε κάποιον μόνο του τον χτυπούν σχεδόν μέχρι να πεθάνει», ενώ ένας άλλος μετανάστης, ο Αλγερινός Ahmed, αναφέρει πως «πριν από δέκα ημέρες του επιτέθηκαν με πλαστικές σφαίρες». «Οδηγούσαν ένα λευκό τζιπάκι Toyota», ανέφερε.

Αρχικά, οι μετανάστες, όπως ήταν ταραγμένοι, κατήγγειλαν πως δύο τους φίλοι είχαν απαχθεί από τους δράστες. Τελικά, όπως αναφέρει ο Γιώργος Μουτάφης, κάνουν λόγο για έναν και όχι για δύο. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι μετανάστες, λίγο πριν οι δράστες φτάσουν στον σταθμό του ΟΣΕ, άρπαξαν έναν μετανάστη από τον δρόμο, τον έβαλαν μέσα στο αμάξι, τον έδεσαν και τον παρέδωσαν στο αστυνομικό τμήμα.

Στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ, οι περίπου 50 μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Αλγερία, την Τυνησία,το Μαρόκο και την Υεμένη προσπαθούν να επιβιώσουν, διατηρώντας παράλληλα ζωντανό το όνειρο για μία καλύτερη ζωή. «Οι συνθήκες είναι άθλιες. Κάποιοι προσπαθούν να φύγουν με ένα καράβι που πάει για Ιταλία, ωστόσο αρκετοί από αυτούς είναι μετανάστες που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης και βρήκαν καταφύγιο στα τρένα, γιατί δεν έχουν που να μείνουν», λέει στο tvxs.gr ο Γιώργος Μουτάφης.

«Περιμένουν εκείνη την ημέρα, που θα επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για την Ιταλία. Κρυμμένοι ανάμεσα στο φορτίο που κουβαλάν τα φορτηγά, θα πάνε βορειότερα, αναζητώντας μία δουλειά, ένα μέλλον, μία ασφαλή και φυσιολογική ζωή. Η Ελλάδα έχει γίνει ένας εφιάλτης για αυτούς. Δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα για εργασία σε μία χώρα με τόσο υψηλή ανεργία. Οι Έλληνες δεν τους θέλουν, αλλά ούτε αυτοί θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά έχουν κολλήσει εδώ λόγω των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε η πύλη της Ευρώπης για το 90% των μεταναστών», γράφει ο Mourenza, στο noticiasdesdegrecia.wordpress.com.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: