ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

τι είναι το μποζόνιο του Higgs ;


Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο καιρό για τα καινούργια πειράματα στο CERN και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εύρεση του σωματίδιου Higgs(μποζόνιο Higgs). Επειδή -δυστυχώς- κυκλοφορούν διάφορες απόψεις στο ανταγωνιστικό κίνημα περί της χρησιμότητας ή όχι τέτοιας έκτασης πειραμάτων (με επιχειρήματα του στυλ ”τα παιδιά πεινάνε και αυτοί κάνουν πειράματα” ) αποφάσισα να κάνω μια σειρά αναρτήσεων με πληροφορίες για τα πειράματα που διεξάγονται όσο και για τη χρηματοδότηση του CERN,  η οποία είναι αστεία μπροστά στα λεφτά που δίνονται στους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας, ασφάλειας και επιτήρησης και στους εξοπλισμούς γενικότερα. Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν με την ίδια “λογική οδό” ακούγονται ενστάσεις από την θρησκευτική λαϊκιστική ακροδεξιά-και όχι μόνο- σε όλο τον κόσμο, οι οποίες φυσικά αναπαράγονται από τα διεθνή ΜΜΕ, όπως ακριβώς προβάλλονται οι ακροδεξιές απόψεις περί μετανάστευσης, εκτρώσεων κτλ. . Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ακροδεξιοί και οι Χριστιανοί ποντάρουν στο φόβο(κλασικά) μιας “μεγάλης καταστροφής” δηλαδή στο φόβο του άγνωστου, του απόξενου. Έτσι έχουμε ακούσει επανειλημμένα για την καταστροφή του πλανήτη από μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί από το πείραμα και άλλα τέτοια φαιδρά.  Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων(LHC) έχει στοιχίσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που απλά είναι γελοίο μπροστά στα ποσά που βγάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες π.χ., από την εκμετάλλευση πατεντών για φάρμακα του AIDS ή απλές αντιβιώσεις-ακόμα και σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου- ή είναι ίσο με τα κέρδη των βιομηχανιών ασφάλειας και επιτήρησης του λόμπυ των ιδιωτικών φυλακών στην Αμερική. Οι φόβοι που εξέφρασε ο Μπακούνιν, ήδη από τον 19ο αιώνα, για την επιστήμη ως πεδίο αναπαραγωγής και εργαλείο ενίσχυσης της εξουσίας, είναι πιο επίκαιροι από ποτέ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουμε ελαφρά την καρδιά σε αντιλήψεις αντιεπιστημονικές που αρμόζουν μάλλον σε  ακροδεξιούς αρνητές των εμβολίων, συνωμοσιολόγους και οπαδούς της Κούφιας Γης.
Προς το παρόν αυτή είναι μια αρκετά απλή γραφική αναπαράσταση που βρήκα στο εξαιρετικά ενδιαφέρον site   livescience.com  , η οποία εξηγεί τι είναι το Σωματίδιο του Higgs  και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την επαλήθευση της επικρατούσας θεωρίας στη Φυσική που ονομάζουμε Στάνταρ Κοσμολογικό Μοντέλο .
Μετάφραση της γραφικής αναπαράστασης: ….
Μετάφραση του κειμένου πάνω αριστερά : 

“Το μυστηριώδες μποζόνιο του Higgs, αν βρεθεί, θα συμπληρώσει το Στάνταρ Κοσμολογικό Μοντέλο της Φυσικής.  Θεωρείται ότι η ύλη αποκτά μάζα αλληλεπιδρώντας με το πεδίο Higgs. Αν το πεδίο Higgs δεν υπήρχε, σύμφωνα με το μοντέλο, τα πάντα στο σύμπαν θα ήταν δίχως μάζα.
Επικεφαλίδα:
Η αναλογία (παράδειγμα) του κοκτέιλ πάρτι.
Μετάφραση του κειμένου της αριστερής εικόνας:
Φανταστείτε ένα πάρτι όπου οι καλεσμένοι είναι ομοιόμορφα διεσπαρμένοι στο δωμάτιο. Το δωμάτιο των καλεσμένων αντιπροσωπεύει το πεδίο Higgs, το οποίο βρίσκεται παντού στο Σύμπαν. Ξαφνικά ένας “διάσημος-η” μπαίνει στο δωμάτιο του πάρτι. Οι καλεσμένοι προσέχουν τον “διάσημο-η”  και τρέχουν κοντά της σχηματίζοντας μια σφιχτή θηλιά γύρω του-της.
Μετάφραση του κειμένου της δεξιάς εικόνας:
Όπως η διασημότητα διασχίζει το δωμάτιο, η συγκεντρωμένη συστάδα των καλεσμένων που τη περιβάλει, δίνει στην ομάδα επιπρόσθετη ορμή. Η συστάδα αυτή  είναι δυσκολότερο να τη σταματήσει κάποιος από ότι αν ήταν μόνο ένας καλεσμένος και έτσι μπορούμε να πούμε ότι η συστάδα απέκτησε μάζα.
Πηγή: CERN

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά το παράδειγμα τους είναι για τον μπούτσο, όπως θα έλεγε και ο Καραισκάκης ! Μας δουλεύουν ψιλό γαζή ! Αυτά ΟΛΑ που λέγουν και γράφουν είναι κοινός ... ΜΑΛΘΑΚΙΕΣ, όπως λέγουν και οι "Αρχαίοι" !