ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

FACEBOOK:ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Homage_to_Fry_by_johnstrieder...τα ΜΜΕ λειτουργούν τις περισσότερες φορές ως εργαλεία προπαγάνδας και κατεύθυνσης των απόψεων του πλήθους, ακόμη και όταν δεν το κάνουν συνειδητά. Μέσα από αυτά δεν προωθείται πάντοτε η πιο σωστή ή η πιο επικερδής για όλους άποψη, αλλά συνήθως αυτή που «παγιδεύει» διανοητικά τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή δηλαδή που έχει το πιο δυνατό μήνυμα, που ικανοποιεί ένστικτα και υπόσχεται τη μεγαλύτερη ικανοποίηση του αποδέκτη, ακόμη και όταν είναι τελείως παράλογο και ανεδαφικό το περιεχόμενό της.
Όταν δημιουργήθηκε το Internet, διαφημίστηκε σαν το ΜΜΕ που θα άλλαζε την προηγούμενη κατάσταση, και θα πρόσφερε πραγματική «Δημοκρατία» και ελευθερία γνώμης και έκφρασης. Σύντομα όμως, όπως βλέπουμε καθημερινά, αποδείχτηκε ότι και σ’ αυτό επιβάλλονται και επικρατούν τελικά οι απόψεις εκείνων που διαχειρίζονται τα Μέσα και μπορούν να προωθήσουν πιο έντονα τα δικά τους μηνύματα. Για κάθε φωνή που προωθεί μια λογική δράση, δημιουργούνται έντεχνα πολλές άλλες που την ακυρώνουν, ενώ τελικά ως πιο δημοφιλείς αποδεικνύονται εκείνες οι τάσεις που απλά διαφημίζονται πιο πολύ. Τίποτα δηλαδή διαφορετικό από ό,τι συνέβαινε πάντοτε στα ΜΜΕ.

Η ψευδαίσθηση της «μαζικότητας» στα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» είναι που κάνει τη διαφορά. Στα παλιότερα μέσα ο θεατής γνώριζε πάντοτε ότι το «θέαμα» είχε δημιουργό και πολιτική, κοινωνική ή εμπορική πρόθεση. Στα νέα Μέσα όπως το Facebook, είναι εύκολο να επιβληθεί μια άποψη ως «η άποψη όλων» και ο δημιουργός της και η πρόθεσή της να παραμείνουν τελείως αόρατοι. Το μοναδικό ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια αρχική «κρίσιμη μάζα» μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων «χρηστών» -που μπορεί να αντιστοιχούν σε μερικά άτομα που εργάζονται στα κεντρικά γραφεία του Μέσου- και μετά η «ιδέα» θα πάρει το δρόμο της...
Στο παρακάτω βίντεο αναλύεται η λειτουργία του Facebook....

Δεν υπάρχουν σχόλια: