ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γιατί μια μπλόγγερ από το Κάιρο ανεβάζει γυμνές της φωτογραφίες;


Τη στιγμή που οι νεκροί από τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο έχουν φτάσει τις μερικές δεκάδες, η Αιγυπτιακή κοινωνία διχάζεται (ίσως το διχάζεται είναι ευφημισμός, γιατί μάλλον υπάρχει σαφής πλειοψηφία) και από τις γυμνές φωτογραφίες μιας μπλόγγερ. Το θέμα της Αλία (το όνομα της μπλόγγερ) έχει μάλιστα πάρει διεθνείς προεκτάσεις. Και οι νεκροί, είναι δυνατόν να έχουν μικρότερη αξία ή και ίση;
Η γνώμη μου είναι ότι οι αντιπαραθέσεις (λεκτικές για την ώρα) με αφορμή τις γυμνές φωτογραφίες, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος των συγκρούσεων στη μαρτυρική πλατεία Ταχρίρ. Μόνο, που αναρωτιέμαι αν οι περισσότεροι από τους εξεγερμένους το κατανοούν…
Διαβάστε το σχετικό κείμενο:
Πάρτε τη γνωστή ιστορία με την όμορφη κοπέλα που γδύνεται κάθε βράδυ μπροστά στο παράθυρό της, ενώ οι ένοικοι της πολυκατοικίας συνωστίζονται στο απέναντι δωμάτιο και την παρακολουθούν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την προκλητικότητα και την ξεδιαντροπιά της. Μεταφέρετε τώρα αυτή την ιστορία, παραλλαγμένη φυσικά, στον αραβικό κόσμο. Το αποτέλεσμα που θα έχετε είναι εκρηκτικό, εμπρηστικό και ασφαλώς εξίσου υποκριτικό.
Η κοπέλα λέγεται Αλία Μάγκντα Ελμάχντι και είναι μια 20χρονη ακτιβίστρια από το Κάιρο. Ο φίλος της, ο Καρίμ Αμέρ, έμεινε στο παρελθόν για τέσσερα χρόνια στη φυλακή για κάποια κείμενά του που κρίθηκαν προσβλητικά για τον Μωάμεθ και τον Χόσνι Μουμπάρακ. Οταν η ίδια ανέβασε σ’ ένα μπλογκ γυμνές φωτογραφίες της, ο στόχος της ήταν να καταγγείλει τη συντηρητική κουλτούρα και τα σεξουαλικά κόμπλεξ της Αιγύπτου. «Δικάστε τα γυμνά μοντέλα που εργάστηκαν στη Σχολή Καλών Τεχνών στις αρχές της δεκαετίας του ’70, κρύψτε όλα τα βιβλία για την τέχνη, σπάστε τα γυμνά αγάλματα», έγραψε σ’ ένα κείμενο που συνόδευσε τις φωτογραφίες, αναφερόμενη σε πρόσφατες διαδηλώσεις υπερσυντηρητικών ισλαμιστών. «Υστερα γδυθείτε και κοιταχθείτε στον καθρέφτη, ύστερα κάψτε το σώμα που τόσο περιφρονείτε για να απαλλαγείτε για πάντα από τα σεξουαλικά σας κόμπλεξ, προτού εκτοξεύσετε εναντίον μου τις φανατικές σας ύβρεις ή αρνηθείτε το δικαίωμά μου να εκφράζομαι ελεύθερα».
Η πρωτοβουλία της είχε τεράστια απήχηση, σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Από την περασμένη Κυριακή που αναρτήθηκαν οι γυμνές φωτογραφίες, πάνω από 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν το μπλογκ.Οπως και οι ένοικοι της πολυκατοικίας, όμως, πολλοί έκριναν σκόπιμο να καταγγείλουν τη νεαρή συμπατριώτισσά τους. «Ελευθερία δεν σημαίνει εξαχρείωση και πορνεία», έγραψε κάποιος. Η Αλία ήλπιζε τουλάχιστον να βρει υποστήριξη από τους προοδευτικούς. Αλλά δεν συνέβη ούτε αυτό: μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι τελευταίοι φοβούνται ότι τυχόν σύνδεσή τους με την κοπέλα θα τους στοιχίσει σε ψήφους. Οταν γράφτηκε λοιπόν κάπου (ψευδώς) ότι η Αλία είναι μέλος της Νεολαίας 6 Απριλίου – που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του περασμένου Ιανουαρίου – ο εκπρόσωπος της οργάνωσης έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του. «Το κίνημά μας δεν έχει μέλη που συμπεριφέρονται μ’ αυτόν τον τρόπο», είπε ο Ταρέκ αλ-Χόλι. «Είμαστε συντηρητικοί νέοι και ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να αποτελούν πρότυπα ήθους».
Δεν έλειψαν ασφαλώς κι εκείνοι που εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το θάρρος της Αλία. Μια φεμινίστρια μάλιστα ανήρτησε σε ένδειξη αλληλεγγύης στο twitter και δική της γυμνή φωτογραφία. Το πιθανότερο είναι πάντως ότι η νεαρή μπλόγκερ δεν θα έχει ρόδινο μέλλον σε μια χώρα όπου οι περισσότερες γυναίκες κυκλοφορούν με καλυμμένο το κεφάλι και στους δρόμους βλέπεις σπανίως ένα ζευγάρι να φιλιέται. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει. Εκτός αν αναλάβουν νωρίτερα δράση οι φανατικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: