ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ψάχνουν λύση για την Λαυρεωτική..


Σε καλό κλίμα εξελίχθηκε η συνάντηση της Μπιρμπίλη με την δημοτικής αρχής Λαυρεωτικής. Στην συνάντηση συζητήθηκαν. Η Τίνα Μπιρμπίλη, κάλεσε τον Δήμο Λαυρεωτικής να καταθέσει την ολοκληρωμένη του πρόταση, τεκμηριωμένη ως προς τα κόστη και τα περιβαλλοντικά οφέλη, η οποία θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση την...


ερχόμενη Τετάρτη. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Για την κυβέρνηση είναι σαφής η επιλογή να περάσουμε ως χώρα και κοινωνία από την απαράδεκτη και προσβλητική για τον πολιτισμό μας κατάσταση της απόρριψης των απορριμμάτων στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε μια κοινωνία ανακύκλωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.

"Στο πλαίσιο της συνολικής αυτής προσπάθειας, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην Αττική παράγονται σήμερα ετησίως περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και εκτιμάται ότι το 2020 η ποσότητα αυτή θα προσεγγίζει τους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται, όπως γίνεται ήδη στις πιο εξελιγμένες στον τομέα ευρωπαϊκές χώρες, με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων και να υπερκαλύπτονται οι στόχοι για την ανακύκλωση υλικών και την εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (οργανικά κουζίνας, χαρτί κλπ.) από την ταφή, με ορίζοντα το 2020.


Το σχέδιο για τις μονάδες επεξεργασίας συναρτάται με το συνολικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι έχει διαμορφωθεί σε συνάρτηση με τους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών με διαλογή στην πηγή, καθώς και με την προοπτική προώθησης προγραμμάτων διαλογής στην πηγή οργανικών απορριμμάτων (ιδίως στους περιφερειακούς ΟΤΑ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής).


Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συμπόρευση όλων των αρμοδίων φορέων (Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμοι κλπ.). Αφορά ιδιαίτερα τους Δήμους όπου έχουν χωροθετηθεί οι εγκαταστάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων".

Στην συνάντηση συζητήθηκαν: 
- Η λειτουργία, στην περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής, σύγχρονης μονάδας που θα βασίζεται σε δόκιμη και εφαρμοσμένη τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων η οποία να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για ανάλογα απόβλητα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή στις ΗΠΑ και τον Καναδά για εύλογο χρονικό διάστημα.

- Στον χώρο υγειονομικής ταφής θα οδηγούνται μόνο τα υπολείμματα της επεξεργασίας. Ο χώρος θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τα προγράμματα ανακύκλωσης και το εργοστάσιο επεξεργασίας.

- Ο Δήμος Λαυρεωτικής θα συμμετέχει, στο πλαίσιο των προβλέψεων και των δυνατοτήτων της εθνικής νομοθεσίας, στην κατασκευή και λειτουργία των έργων που θα γίνουν στην περιοχή.

- Στη Νοτιοανατολική Αττική θα υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα απόβλητα).

http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: