ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΒΟΛΟΣ-Στο εδώλιο την Πέμπτη μαθητές για τις περσινές καταλήψεις...



Του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Βόλου

Την Πέμπτη μαθητές του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Βόλου δικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο ύστερα από προσφυγές γονέων μεταξύ των οποίων κάποιοι με θεσμικό ρόλο στις σχολικές κοινότητες.
Σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας είναι το αποτέλεσμα όσων διαδραματίστηκαν πέρσι κατά τη διάρκεια κατάληψης του σχολείου ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης των μαθητών.
Η ΕΛΜΕ σημειώνει ότι θα επισέρθει στις λεπτομέρειες των κατηγοριών με τις οποίες παραπέμπονται οι μαθητές, καθώς άλλωστε με τις ίδιες ή παραπλήσιες κατηγορίες κρίθηκαν στο παρελθόν από αναρίθμητα δικαστήρια σε όλη τη χώρα και άλλοι μαθητές ο οποίοι τελικά αθωώθηκαν.
Το μόνο που έμεινε και μένει είναι η μακρόχρονη ταλαιπωρία των μαθητών και των γονιών τους, η ψυχολογική πίεσή τους και κυρίως, η απορία για τις διαδικασίες με τις οποίες αυτοί οι μαθητές επιλέχθηκαν από κάποιους ως «εξιλαστήρια θύματα» μέσα από το σύνολο των μαθητών το οποίο δημοκρατικά και συλλογικά αποφάσισε για την κατάληψη.
Επισημαίνουν ότι οι μαθητές ως κομμάτι της σχολικής κοινότητας έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν μέτρα που αφορούν στη σχολική καθημερινότητά τους αλλά και γενικότερα μέτρα για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η ΕΛΜΕ προσθέτει ότι οι μαθητές δεν έχουν απλά το δικαίωμα, αλλά επιπλέον έχουν και υποχρέωση να διεκδικήσουν ένα καλύτερο σήμερα κι ένα ακόμη πιο καλό αύριο.
Το μαθητικό κίνημα επιλέγει τις μορφές του αγώνα του μέσα από τις δικές του διαδικασίες.
Η ΕΛΜΕ παραδέχεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλές καταλήψεις έχουν χαρακτηριστικά και ευτελισμού και εκφυλισμού της συγκεκριμένης μορφής αγώνα. Αυτό αξιοποιείται κατάλληλα από πολλούς «καθοδηγητές» ώστε τελικά να περνούν στην κοινωνία ένα μήνυμα αντίθετο από αυτό που θέλουν και επιδιώκουν οι μαθητές. Είναι κάτι που πρέπει να το εκτιμήσει και να το λάβει σοβαρά υπόψη το μαθητικό κίνημα.
Ωστόσο όμως το ζήτημα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον εύκολο δρόμο της ποινικοποίησης των αγώνων των μαθητών, τη δράση των πάσης φύσεως «αγανακτισμένων» ή τις απειλές που φέρνουν κατά κανόνα αντίθετα αποτελέσματα.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, έχει άμεση γνώση της κατάστασης στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα. Η κατάσταση πυροδοτήθηκε, εκτραχύνθηκε και μεγαλοποιήθηκε από τη συμπεριφορά μιας μικρής μερίδας γονέων. ’λλωστε μετά από συζήτηση που έγινε στο σχολείο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ η κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα εξομαλύνθηκε άμεσα.
Η ΕΛΜΕ εκφράζει την άποψη ότι επίσης άμεσα θα κλείσει ο κύκλος της ταλαιπωρίας και της ψυχολογικής πίεσης των μαθητών. Σημειώνεται ότι ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στην τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων και είναι υποψήφιοι σχολών τις οποίες δεν μπορούν να διεκδικήσουν ως «υπόδικοι». «Εξάλλου σε μια κοινωνία που βιώνει μια βαθιά πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση, μια κοινωνία που έχει υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον των παιδιών της με κύρια ευθύνη των ενηλίκων της, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να στέλνει τα παιδιά της στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να τα «τιμωρήσει» για την «παραβατικότητά τους», όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται κανείς…» καταλήγει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.
Αυξάνονται οι αποχές μαθητών
Σε όλο και περισσότερα σχολεία οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις που αποφάσισε να υλοποιήσει από τη νέα σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα χθες δεν έγινε μάθημα στο Δ.Σ. Κερασιάς, στο Δ.Σ. Γλαφυρών και στο Δ.Σ. Κροκίου, ενώ για ακόμη μια μέρα οι γονείς έκαναν κατάληψη στο Δ.Σ. Μικροθηβών εκφράζοντας την αντίθεση τους στη συγχώνευση με το 1ο Δ.Σ. Νέας Αγχιάλου.
Παράλληλα συνεχίστηκε και χθες η κατάληψη από τους μαθητές των Λυκειακών Τάξεων Πτελεού και Ευξεινούπολης τα οποία συγχωνεύονται με τη Σούρπη και τον Αλμυρό αντίστοιχα, με την κατάσταση να δείχνει ότι δεν θα εξομαλυνθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: