ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ντοκιμαντέρ του National Geographic για το Δίσκο της Φαιστού

Μερικά από τα μυστήρια του Δίσκου της Φαιστού αναδείχθηκαν στο πλαίσιο παρουσίασης σε πρώτη πανελλήνια προβολή του παγκόσμιου ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το αμερικανικό National Geographic.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βόρους, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού, όπου πολύς κόσμος παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ προκειμένου να γνωρίσει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές ενός εκ των μεγαλυτέρων μυστηρίων του αρχαίου Μινωικού Πολιτισμού.


Οι βάσεις για την έναρξη διαδικασιών αποκρυπτογράφησης του δίσκου τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για μία ακόμα φορά, από το γλωσσολόγο δρα Gareth Owens, που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο του National Geographic με την Κρήτη.
Σε εισήγησή του, ο δρ. Owens διατύπωσε την άποψη πως οι θεωρίες για τη "Μεγάλη Μητέρα" και τη σύνδεσή της με το δίσκο είναι πολύ πιθανό να είναι πραγματικές. Σύμφωνα με τον καθηγητή μάλιστα, θεωρείται πιθανό το σύμβολο του κεφαλιού που συναντάται στο δίσκο να είναι η "Μεγάλη Μητέρα". Ο καθηγητής επιπρόσθετα ανέφερε πως ανάλογα σύμβολα απαντώνται σε ινδοευρωπαϊκή γραφή, γεγονός που φαίνεται να ενισχύει τον ισχυρισμό του.
 Στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης παραγωγής αναφέρθηκε η δήμαρχος Φαιστού, Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, η οποία τόνισε επίσης τη μεγάλη και παγκόσμια προβολή της περιοχής, μέσα από το ντοκιμαντέρ.
 "Μέσα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκαν για μία ακόμα φορά το μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού, αλλά και η εφευρετικότητα των προγόνων μας", ανέφερε η κ. Πετρακογιώργη και πρόσθεσε:
 "Αναδείχθηκε ο τόπος που γέννησε την ιστορία, αλλά και το σημείο απ' όπου φαίνεται πως υπήρξε απαρχή για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να είμαστε υπερήφανοι. Με υπερηφάνεια μας γεμίζει ακόμα το γεγονός πως σ' αυτή την παραγωγή συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι του τόπου μας, συνέβαλαν με τις γνώσεις τους, με προσφορά και με θέληση μεγάλη".
Αναφορές έκανε επίσης η δήμαρχος Φαιστού στη σπουδαιότητα προώθησης του πολιτισμικού αποθέματος όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Κρήτης.
"Ο Δήμος Φαιστού στέκεται από την πρώτη στιγμή αρωγός σε κάθε αναπτυξιακή ενέργεια του τόπου μας και απλώνει χέρι συνεργασίας σε όλους", δήλωσε η κ. Πετρακογιώργη και τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας που προβλέπεται να αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Φαιστού, του δρα Owens και πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο πλαίσιο έναρξης διαδικασιών αποκρυπτογράφησης του δίσκου.
"Μέσα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε μια συνεργασία του δήμου με φορείς, ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά μας και η νέα γενιά γενικά, να προχωρήσουν δράσεις και να συνεχίσουμε αναπτυξιακά. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε αυτά που μπορούμε, αλλά και για να υποδεχτούμε όσους έρχονται με θέληση να συμβάλουν σ' ένα δύσκολο έργο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: