Την ευθύνη που φέρουν οι γονείς για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και του κινητού από τα παιδιά τους... σε μια εποχή αυξανόμενης χρήσης των νέων τεχνολογιών από ολοένα και νεότερους ανθρώπους, τόνισε ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind Ελλάς, κ. Γιώργος Τσαπρούνης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας «Kids@Safety, Internet, Κινητό & Παιδί» για την «Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου και του Κινητού από Παιδιά».
Η Wind υλοποιεί τη συγκεκριμένη εκστρατεία στο πλαίσιο της στρατηγικής κοινωνικής ευθύνης «Στην Πράξη». Στο πλαίσιο της συνέντευξης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της εταιρίας Mindsearch.
Ο κ. Γ. Τσαπρούνης δήλωσε ότι η εταιρία προσφέρει στους γονείς εργαλεία, όπως το λογισμικό γονικού ελέγχου για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν με τα προϊόντα Double Play.
Όσον αφορά την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του κινητού, ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα φραγής συγκεκριμένων υπηρεσιών και αριθμοσειρών, όπως 901 ή χρεώσιμα πενταψήφια, καθώς και καθολικής φραγής πλοήγησης στο ίντερνετ.
Το 87% των παιδιών κάθε μέρα στο διαδίκτυο
Την αυξημένη χρήση του ίντερνετ και του κινητού από νέους επιβεβαιώνει και έρευνα, που πραγματοποίησε σε πανελλαδικό επίπεδο η Μ.Κ.Ο. «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί» (ΝΕΟΙ), σε σύνολο 2.176 παιδιών, από 13 ετών και πάνω.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το 87% των παιδιών μπαίνουν κάθε μέρα στο διαδίκτυο, ενώ πρώτο σε συχνότητα μέσο επικοινωνίας με φίλους είναι το κινητό, δεύτερο τα msn, τρίτο το e-mail και τέταρτο το sms. Επίσης, το 34% συνάντησε από κοντά άτομο, που γνώρισε στο διαδίκτυο και στο 36% των περιπτώσεων, ο υπολογιστής βρίσκεται στο δωμάτιο του παιδιού, ενώ στο 43% βρίσκεται στο σαλόνι.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Mindsearch, κ. Αγνή Μαριακάκη, διέκρινε 4 τύπους παιδιών: τα επιδεικτικά, τα συμμετοχικά, τους γκατζετάκηδες και τα αργοπορημένα, καθώς και 4 τύπους γονιών, που είναι οι συμμετοχικοί, οι προσεκτικοί, οι αδιάφοροι και οι ελεγκτικοί με βάση τη σχέση που έχουν με την τεχνολογία. Σύμφωνα με την κ. Μαριακάκη, ιδιαίτερα σημαντικό είναι η καθοδήγηση των γονιών να είναι διαφορετική για κάθε τύπο παιδιού, υπογραμμίζοντας ότι η εξοικείωση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες είναι τέτοια που μπορούμε να μιλήσουμε για "ψηφιακό χάσμα γενεών".
Αναγκαία η σχέση εμπιστοσύνης γονιών και παιδιών
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι και η επιστημονική επίβλεψη του Ιωάννη Τσιάντη, MD, DPM, FRC Phych. Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και η συνεργασία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
Ο κ. Ι. Τσιάντης ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να καλλιεργήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, καθώς η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όταν οι γονείς δεν είναι σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν το πώς επικοινωνεί το παιδί τους, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα.
Η ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr παρέχει, μεταξύ άλλων, αναλυτικές συμβουλές προς τους γονείς για την ορθή χρήση του κινητού και του ίντερνετ, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου