ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στην Αμερική κατέχει η Κούβα


GranmaΝικόλαος Μόττας

Άλλη μιά απόδειξη ότι το κράτος πρόνοιας και το εθνικό σύστημα υγείας λειτουργούν σωστά στην σοσιαλιστική Κούβα είναι το γεγονός ότι η χώρα κατέχει - μαζί με τον Καναδά - το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, σχετική έκθεση της UNICEF γιά την παιδική θνησιμότητα αναφέρει ότι το 99.4% των παιδιών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Κούβα φτάνουν στην ηλικία των πέντε χρόνων. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η παιδική θνησιμότητα στο νησί ανέρχεται σε 4.9% που αποτελεί από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την αμερικανική ήπειρο.
Όπως αναφέρει σε κεντρικό άρθρο της η εφημερίδα Granma, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η βρεφική - παιδική θνησιμότητα έχει περιοριστεί στα 5 περιστατικά ανα 1.000 γεννήσεις, κάτι που αποδίδεται στην πολύ καλή λειτουργία των ιατρικών υπηρεσιών του εθνικού συστήματος υγείας.
Η έρευνα που διεχήχθη στις 15 επαρχίες της χώρας έδειξε ότι επτά επαρχίες βρίσκονται κάτω απ' τον εθνικό μέσο όρο (βρεφικής θνησιμότητας) ενώ 17 δήμοι του νησιού παρουσιάζουν μηδενικά ποσοστά τέτοιου είδους θνησιμότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν λάβουμε υπ' όψιν το εγκληματικό οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα και το οποίο αποτέλεσε, και αποτελεί, εμπόδιο γιά τον απρόσκοπτο ιατροφαρμακευτικό εφοδιασμό του κουβανικού ΕΣΥ.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες η βρεφική θνησιμότητα βρίσκεται στο 7%, ποσοστό που ανα περιοχές αυξάνεται ανησυχητικά εάν λάβει κανείς υπ' όψη την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και το συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και μη προνομιούχων στην αμερικανική κοινωνία.

Τα ποσοστά της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, τα οποία μετρούν τις πιθανότητες θανάτου των βρεφών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη γιά την ποιότητα ζωής που κάθε χώρα παρέχει στους πολίτες της. Ιδιαίτερα δε της φροντίδας που το εκάστοτε εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας προσφέρει στις μητέρες και τα παιδιά, ανεξαρτήτως ταξικής, φυλετικής η θρησκευτικής καταγωγής. Στην Κούβα η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας, που προσφέρει δωρεάν περίθαλψη γιά όλους τους πολίτες, επαρκές πρόγραμμα εμβολιασμού που καλύπτει το σύνολο του παιδικού πληθυσμού και ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού αναδεικνύουν τη χώρα πρωταθλήτρια στους τομείς της κοινωνικής ισότητας και της παροχής ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: