ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πολυεθνικές: Οι δυνάστες του πλανήτη


Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί υπάρχει τέτοια χαοτική διαφορά ανάμεσα στο βιωτικό επίπεδο των ανθρώπων της δύσης και των ανθρώπων της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.
Μα φυσικά για να πλουτίζουν οι πολυεθνικές!

Ας πάρουμε παράδειγμα την apple, την εταιρεία του μακαρίτη του Steve Jobs όπου όταν πέθανε οι απανταχού gadgetάκηδες του πλανήτη είχανε γεμίσει το ίντερνετ με εικόνες και ''σοφίες'' του. 

Φαντάζομαι όμως πως δεν γνώριζαν (και δεν φταίνε αυτοί βέβαια) πως το i-phone που κρατάνε έχει κατασκευαστεί στην Κομμουνιστική Κίνα (ναι είμαστε κατά του καπιταλισμού και των πολυεθνικών και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε) από καημένους Κινέζους (πολλές φορές και μικρά παιδιά) που δουλεύουνε υπό άθλιες συνθήκες για 31σέντς την ώρα, για 14-15 ώρες χωρίς διάλειμμα, δουλεύοντας αποκλειστικά με τα χέρια (καθώς οι μηχανές κοστίζουν), μένοντας έγκλειστοι στα εργοστάσια (μη τυχόν και αργήσουν ένα λεπτό και βγάλει η apple ένα λιγότερο i-phone) ενώ απαγορεύετε να μιλάνε μεταξύ τους την ώρα της παραγωγής! 

Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Μαζικές αυτοκτονίες των δούλων των ψυχανώμαλων και ματαιόδοξων ''επιχειρηματιών'' που στον βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν. 

Βέβαια δεν είναι μόνο το i-phone προϊόν τέτοιας εργασίας, αλλά και τα nike παπούτσια μας που τα έχουνε φτιάξει παιδάκια στο Πακιστάν, οι μπάλες τις addidas που είναι κατασκευασμένες από παιδιά 8-9 ετών (και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος τα παιδιά εξαφανίζονται μυστηριωδώς) ενώ υπάρχουνε αμέτρητα παραδείγματα άλλων τέτοιον προϊόντων.

Όσοι έχουνε ψάξει αυτό το θέμα τα παραπάνω τους είναι λίγο πολύ γνωστά γι' αυτό ας περάσουμε στο σήμερα. 
Πριν μερικούς μήνες ο Τέρι Γκου ο πρόεδρος της εταιρείας Foxconn δηλαδή της εταιρείας που αναλαμβάνει την κατασκευή των εξαρτημάτων της apple, της sony, της nokia και άλλων κολοσσών, αποφάσισε σταδιακά μέχρι το 2014 να αντικαταστήσει τους 500.000 εργάτες της εταιρείας του με ρομπότ, καθώς τα ρομπότ ούτε απεργούν, ούτε αυτοκτονούν. 

Το να σας πω τα κλασσικά, μην ξαναγοράσετε από αυτές τις εταιρείες κλπ θα ήτανε υποκριτικό εκ μέρους μου καθώς εγώ ο ίδιος δεν το κάνω και αυτό διότι λόγω των μονοπωλίων δεν υπάρχουνε και πολλές ''εναλλακτικές'' και αν υπάρχουν χάνουνε λόγω ποιότητας ή λόγω τιμής καθώς π.χ η nike από την στιγμή που έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής μπορεί να προσαρμόσει την τιμή της όπως θέλει σε αντίθεση με βιοτεχνία που πληρώνει το νόμιμο μισθό και την ασφάλιση των εργαζομένων της. 

Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε όμως θα ήταν να μην καταναλώνουμε πολύ και να αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα, αν το κάνουμε αυτό σίγουρα τα κέρδη τους θα μειωθούν κατά πολύ και έτσι δεν θα τους είναι το ίδιο εύκολο να ''αναπτυχθούν'' στις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία προσφέροντας μισθούς πείνας και άθλιες συνθήκες εργασίας.

Και για το τέλος σας φύλαξα την ''παγίδα'' που έχει φτιάξει ο πρόεδρος της foxconn ώστε να μην μπορούν να αυτοκτονήσουν οι εργάτες.
 Βλάσφημος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: