Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της εξέτασης του «χημικού» της Ασφάλειας Δ. Καθάριου από τη συνήγορο του Κορτέση Π. Γιαννακοπούλου. Στη συνέχεια, ακολούθησε σχολιασμός της μαραθώνιας κατάθεσης Καθάριου.
Ο Ν. Μαζιώτης είπε ότι η λίστα των μαρτύρων δεν έχει διαμορφωθεί τυχαία. Εφερε σαν παράδειγμα τον «τοπογράφο» της Αντιτρομοκρατικής Γκελντή, ο οποίος έφτιαξε μια ιστορία μ’ ένα σκαρίφημα, για να δικαιολογηθούν οι συλλήψεις, στο όνομα κάποιας επικείμενης επίθεσης στο σημείο που «ανακάλυψε» ο Γκελντής. Σκαριφήματα υπήρχαν πολλά, όμως η ΕΛΑΣ δεν μπορούσε να κάνει βάσιμες υποθέσεις, γιατί μόνο η οργάνωση ήξερε τι ενέργειες θα κάνει. Υπήρχαν για παράδειγμα ονόματα πολιτικών. Γιατί δεν υπέθεσαν ότι η οργάνωση θα έκανε επιθέσεις σ’ αυτούς; Ο Ν. Μαζιώτης αναφέρθηκε στο πώς ο Παπαθανασάκης σχεδίασε τις καταθέσεις, προηγούμενος ο ίδιος και μετά δίνοντας πάσες στον Γκελντή και στον Καθάριο. Το σχεδιάγραμμα της Πανόρμου, σημείωσε, δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα, εκτός αν πάρουμε γι’ αλήθεια τις υποθέσεις του Παπαθανασάκη.
Περνώντας στον Καθάριο και στο έωλο της κατάθεσής του, είπε ότι το δικαστήριο θα θεωρήσει τεκμήριο ενοχής το γεγονός ότι κανένας δεν έδωσε DNA, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης, ούτε έχει βγει κανένα συμπέρασμα για τη συμμετοχή οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε ενέργεια της οργάνωσης. Γιατί δεν δώσαμε DNA; συνέχισε ο Ν. Μαζιώτης. Γιατί είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι και δεν δίνουμε τίποτα στον εχθρό με τη δική μας συγκατάθεση. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Εγώ προσωπικά δεν έχω δώσει ποτέ τίποτα, ούτε αποτυπώματα ούτε φωτογραφίες. Ο,τι έχουν το έχουν πάρει με τη βία. Παρολαυτά, ενώ ο Καθάριος μιλάει για Χ αγνώστους, εσείς θα ταυτοποιήσετε το DNA, επειδή αυτή είναι η πολιτική απόφαση.
Στη συνέχεια, πέρασε στα ψέματα του Καθάριου. Από την κατάθεσή του, είπε, αποδείχτηκε ότι η διαδικασία λήψης DNA είναι εντελώς αναξιόπιστη. Αναφέρθηκε στα όπλα που ήταν χύμα στο πάτωμα ή στο στρώμα. Είπε ο Καθάριος ότι όσοι μπαίνουν πρώτοι είναι εκπαιδευμένοι να παίρνουν μέτρα. Και αποδείχτηκε ότι στην οδό Αιγίνης βρέθηκαν μόνο 12 ευρήματα DNA και τα 7 ήταν δικών τους ανθρώπων, δηλαδή μπάτσων. Επιμολύνθηκαν είτε στη συλλογή είτε στη μεταφορά. Ποσοστό 70% ήταν επιμολυσμένα κι ο Καθάριος είπε στην αρχή ψέματα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιμόλυνσης. Θύμισε, ακόμη, ο Ν. Μαζιώτης μερικές από τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες έπεσε ο Καθάριος, λέγοντας άλλα στη μία συνεδρίαση και άλλα στην άλλη. Στην περίπτωσή μας, κατέληξε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτή η αναξιόπιστη διαδικασία, γιατί δεν έχουμε δώσει DNA. Ομως, εσείς θα τη χρησιμοποιήσετε. Η απόφασή σας θα είναι καθαρά πολιτική.
Ο Καθάριος έφτασε στα όρια της ψευδορκίας, σχολίασε η Δ. Βαγιανού, προσπαθώντας να αποκρύψει δεδομένα ή να παρουσιάσει αναληθή δεδομένα ως πραγματικά. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις υπεκφυγές του, στις αρνήσεις του, στις αντιφάσεις του. Η μέθοδος DNA, τόνισε, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και μπορεί να στήσει εφιαλτικές παγίδες. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς DNA, αλλά και παρασκευής DNA, στους κινδύνους επιμόλυνσης, στη δυνατότητα δευτερογενούς μεταφοράς, στα μίγματα, για να καταλήξει πως και μόνο για τους κινδύνους αυτούς το DNA πρέπει να εγκαταληφθεί ως αποδεικτικό μέσο. Η Μ. Μπεραχά, κατέληξε η συνήγορος, βρέθηκε κατηγορούμενη μόνο με το DNA και αποδείχτηκε ότι κατηγορείται χωρίς να υπάρχει καν σύγκριση με δείγμα αναφοράς. Κατηγορείται, δηλαδή, με υποθέσεις και σενάρια. Ο Κ. Γουρνάς συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά, προσεγγίστηκε με σκοπό να συνεργαστεί «με το καλό» και να δώσει στοιχεία. Ολα αυτά τα κατήγγειλε με δημοσίευμά του στον Τύπο με τίτλο «Ετσι ανακρίθηκα».
Τι μας είπε ο Καθάριος, σχολίασε η Μ. Δαλιάνη: «Αν έγιναν όλα σωστά, τότε η εξέταση του DNA είναι αξιόπιστη». Ομως, μέσα από την εξέτασή του αποδείχτηκε ότι τίποτα δεν έγινε σωστά, αλλά αντίθετα υπήρξαν επιμολύνσεις, αμφίβολες συνθήκες μεταφοράς, εξέτασης και αποθήκευσης κ.λπ. Δεν πρέπει τέτοιου είδους εξετάσεις να γίνονται στο εργαστήριο της Ασφάλειας, σχολίασε η Αν. Παπαρρούσου, γιατί αυτό το εργαστήριο στηρίζει την κατηγορία. Δεν αποτελείται από ανεξάρτητους επιστήμονες, αλλά από στρατευμένους τεχνικούς. Για να «ντοκουμεντάρει» όσα είπε, η συνήγορος παρουσίασε ένα γράφημα, απ’ αυτά που ο Καθάριος και οι άλλοι αστυνομικοί δεν εμφανίζουν στα δικαστήρια. Είναι αυτά τα γραφήματα στα οποία εμφιλοχωρεί ο υποκειμενισμός. Φέρνουν μόνο τα δικά τους συμπεράσματα και όχι τα γραφήματα, γιατί εκεί φαίνεται ο υποκειμενισμός. Αυτοί οι στρατευμένοι τεχνικοί διαχειρίζονται μόνο δυο-τρεις πληροφορίες και είναι εντεταλμένοι γι’ αυτό. Αντί να διαλευκάνουν την πραγματικότητα, τη συσκοτίζουν. Δεν σας δίνουν ούτε τα δεδομένα γι’ αυτή τη μέθοδο που προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν αξιόπιστη. Τέλος, η συνήγορος κατέθεσε μια σειρά επιστημονικά άρθρα που αμφισβητούν ευθέως το εργαστήριο της Ασφάλειας και ζητούν ο έλεγχος να γίνεται από πιστοποιημένα ανεξάρτητα εργαστήρια.
Εχουμε εξαντλήσει το θέμα του DNA, σχολίασε η Π. Ρούπα. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση, συνέχισε, είναι ότι και ο Παπαθανασάκης και ο Γκελντής και ο Καθάριος δεν είχαν τη στοιχειώδη βαρύτητα και συγκρότηση για να σηκώσουν το βάρος που είχαν αναλάβει. Αναφέρθηκε στη γραφικότητα της κατάθεσης Γκελντή, για να φτάσει στον δήθεν επιστήμονα Καθάριο, που τα ‘κανε θάλασσα. Αυτό που προπαγανδίζουν σαν σούπερ-όπλο, το DNA, είναι εντελώς σαθρό και στηρίζεται σε μια επιστήμη που είναι στον αέρα. Εχει κλείσει, κατέληξε η Π. Ρούπα, ένας κύκλος καταθέσεων μαρτύρων της Ασφάλειας και ξεκινά τώρα η κυρίως δίκη που αφορά τις ενέργειες της οργάνωσης, στις οποίες εμείς θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, αναδεικνύοντας τον πολιτικό τους χαρακτήρα. Οι μάρτυρες έχουν επιλεγεί για να δίνουν βαρύτητα σε ζητήματα και ενέργειες, που σύμφωνα με τους διώκτες μας τροφοδοτούν την αντίληψη ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Εμείς από δω και πέρα θα τοποθετούμαστε πάνω στις πολιτικές επιλογές αγώνα και θα προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε τα πολιτικά κίνητρα και τις πολιτικές στοχεύσεις που είχε η οργάνωση. Οι επόμενοι μάρτυρες αφορούν την επίθεση στο υπουργείο Πολιτισμού, που έγινε μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και την κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε. Η δολοφονία ήταν η αφορμή, η αιτία ήταν η άθλια ζωή που ζούσε πολύς κόσμος. Ο πρόεδρος προσπάθησε να εμποδίσει την Π. Ρούπα να αναφερθεί στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε το συγκεκριμένο γεγονός, αυτή όμως αντιστάθηκε έντονα και ανάγκασε τον πρόεδρο να υποχωρήσει και να την αφήσει να ολοκληρώσει την τοποθέτησή της που αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στην οποία έγινε η ενέργεια του ΕΑ, τον εγκληματικό ρόλο της αστυνομίας, τις δολοφονίες πολιτών, το ρόλο του εγκληματικού μηχανισμού των ΜΑΤ κ.λπ.
Ο Χρ. Κορτέσης δήλωσε ότι η άρνησή του να δώσει DNA απορρέει από την πολιτική του ταυτότητα ως αναρχικός και τις πολιτικές του αξίες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε συνεργασία με τους διωκτικούς μηχανισμούς. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσω ούτε να συναινέσω σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τράπεζας βιολογικών δεδομένων, δηλαδή βιολογικού φακελώματος. Οποιο ποινικό κόστος κι αν έχει αυτή η επιλογή μου, θα προτιμήσω να διατηρήσω την πολιτική και προσωπική μου αξιοπρέπεια.
Ο Σ. Νικητόπουλος δήλωσε ότι στην περίπτωσή του η άρνηση να δώσει DNA είναι μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη και δεν θα ‘πρεπε να θεωρείται ενοχοποιητικό στοιχείο. Αυτή η πολιτική πράξη, σε συνθήκες αιχμαλωσίας και ομηρίας, αποκτά και χαρακτήρα πράξης αντίστασης. Πηγάζει από την πολιτική μας αντίθεση στην εξουσία και την κρατική καταστολή, στον έλεγχο της ζωής μας και σε κάθε είδους φακέλωμα. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Αστυνομία από το 1996 έχει αρχίσει και συλλέγει δείγματα DNA από αντίπαλους της εξουσίας. Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ανθρώπων για αστυνομικούς που παρακολουθούν τα σπίτια τους και μαζεύουν τα σκουπίδια. Αυτόν τον παραλογισμό που θέλει να επιβάλει η αστυνομία στις ζωές μας εγώ δεν τον επιτρέπω. Μίλησε για μαγαζιά από τα οποία η αστυνομία περνάει και μαζεύει ποτήρια, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Χρ. Κορτέσης, αναφερόμενος σε τέτοιο περιστατικό που συνέβη στον ίδιο.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Ν. Μαζιώτης, θυμίζοντας αυτό που είχε πει ο Παπαθανασάκης για τον Κάτσενο: Αφού είναι αθώος, γιατί δεν έδωσε DNA; Αυτή δεν είναι μόνο αντίληψη της αστυνομίας, είναι και δική σας αντίληψη, σχολίασε. Θυμόσαστε που ο εισαγγελέας ρώτησε τον συνήγορο του Κάτσενου, αν μπορεί να δώσει τώρα DNA; Αυτό δείχνει ότι έχετε κάνει την άρνηση να δώσουμε DNA τεκμήριο ενοχής.
Ακολούθησαν οι δυο ΜΑΤάδες που δέχτηκαν την ένοπλη επίθεση στο υπουργείο Πολιτισμού, Αδ. Ματζούνης και Α. Μαργέλος (ο πρώτος δέχτηκε δυο σφαίρες και τραυματίστηκε, τώρα είναι καλά, αλλά έχει συνταξιοδοτηθεί). Δεν είδαν τίποτα, εκτός από δύο άτομα, χωρίς να μπορούν ν’ αναγνωρίσουν κανέναν. Ούτε γενική περιγραφή δεν μπορούσαν να κάνουν. Από την έδρα (πρόεδρος και εισαγγελέας μόνο) έγιναν ελάχιστες τυπικές ερωτήσεις, χωρίς προσπάθεια «χρωματισμού».
Η επίθεση στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και η προηγούμενη επίθεση στο Γουδί, δήλωσε ο Ν. Μαζιώτης, ήταν νόμιμη πολιτική απάντηση στη δολοφονία Γρηγορόπουλου από τους δολοφόνους της αστυνομίας Κορκονέα και Σαραλιώτη. Μίλησε αναλυτικά για το ρόλο της αστυνομίας, θυμίζοντας τη φράση «πραίτορες» του Πολύδωρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι υπηρέτες των πλουσίων, υπηρέτες του κράτους και του κεφαλαίου. Είναι υπηρέτες και σωματοφύλακες των καπιταλιστών, λακέδες της εξουσίας, σκυλιά της εξουσίας. Ο ΕΑ είχε προειδοποιήσει ενάμιση χρόνο πριν, όταν προειδοποιητικά γάζωσε το ΑΤ Νέας Ιωνίας, απαντώντας στη φράση του Πολύδωρα, ότι οι αστυνομικοί που δέχονται επιθέσεις έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα. Ο ΕΑ προειδοποίησε ότι θ’ απαντήσει αν υπάρξουν νεκροί. Η δολοφονία Γρηγορόπουλου επιβεβαίωσε αυτή την προειδοποίηση και η απάντηση ήταν επιβεβλημένη. Βία στη βία.
Ο Ν. Μαζιώτης αναφέρθηκε ακόμη στη βάρβαρη οικονομική και κοινωνική πολιτική, με τα νεοφιλελεύθερα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, που έχει ανάγκη την κρατική καταστολή. Στον κοινωνικό πόλεμο, είπε, θα υπάρξουν και νεκροί και τραυματίες και κρατούμενοι. Ο Ματζούνης πλήρωσε το αντίτιμο της επιλογής του να είναι μπάτσος, όπως και εμείς, όταν μας καταδικάσετε, θα πληρώσουμε το αντίτιμο του να είμαστε μέλη ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης. Και ο Λάμπρος Φούντας πλήρωσε με το θάνατό του το ίδιο αντίτιμο. Ο καθένας πληρώνει το αντίτιμο του στρατοπέδου που έχει επιλέξει. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς είμαστε εθελοντές στον αγώνα για την ελευθερία, ενώ εσείς είστε μισθοφόροι του καπιταλιστικού συστήματος. Διάβασε, ακόμα, απόσπασμα από την προκήρυξη με την οποία ο ΕΑ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενάντια στα ΜΑΤ (ανέπτυξε τις εκτιμήσεις της οργάνωσης για το χαρακτήρα της εποχής και τις επαναστατικές δυνατότητες, αναλύοντας την τακτική του ΕΑ, όπως αυτή περιγράφεται στις προκηρύξεις της), μίλησε για την ένοπλη προπαγάνδα και την παρακαταθήκη που, κατά την εκτίμησή του, άφησε αυτή η ενέργεια. Οτι δηλαδή, αποφασισμένοι επαναστάτες μπορούν να συγκρουστούν με τους ένοπλους μηχανισμούς του συστήματος σε απευθείας αντιπαράθεση και να τους απαξιώσουν επιχειρησιακά, γεγονός που χαρακτήρισε σημαντικό για την κυοφορούμενη λαϊκή εξέγερση.
Αναφέρθηκε, τέλος, στο δολοφονικό όργιο της αστυνομίας, για το οποίο κανένας δεν διώκεται. Ποιοι είστε εσείς που θα μας μιλήσετε για την ανθρώπινη ζωή, είπε. Είστε υποκριτές. Εχετε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Λογαριάζετε μόνο τους ομοίους σας, όλοι οι άλλοι είναι β’ ή γ’ κατηγορίας. Ακόμα και τους μπάτσους, τους υπηρέτες σας, ως αναλώσιμους τους έχετε. Οταν σκοτώνει η αστυνομία, δεν υπάρχει θέμα, είναι δίκαιες αυτές οι εκτελέσεις. Οταν ο ΕΑ πυροβολεί τον Ματζούνη είναι παράνομο.
Η παρέμβαση Μαζιώτη ενόχλησε τον εισαγγελέα, που τον διέκοψε για να πει ότι ο Ματζούνης είναι ένα παιδί και δεν είναι το σύστημα και γι’ αυτό θα ‘πρεπε ο Μαζιώτης να ντρέπεται γι’ αυτά που λέει. Δεν είναι ανδρισμός αυτό, είπε θυμωμένος, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση και του Μαζιώτη και της Ρούπα, που μίλησαν ξανά για τα εγκλήματα της αστυνομίας και την κάλυψη που η δικαστική εξουσία προσφέρει διαχρονικά σ’ αυτά τα εγκλήματα. Ολόκληρο κατάλογο αστυνομικών εγκλημάτων απαρίθμησε ο Ν. Μαζιώτης. Απάντηση στα περί ανδρισμού, που είπε ο εισαγγελέας, έδωσε και η Π. Ρούπα, που μίλησε για τη βαρβαρότητα του συστήματος σήμερα, που οδηγεί σε καταστροφές και αυτοκτονίες. Αν οι τράπεζες βάζουν τη θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων, οι δικαστές είναι αυτοί που κλοτσάνε το σκαμνί, είπε. Αυτό είναι ανδρισμός, είναι παλικαριά; Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην έννοια του εγκλήματος, μιλώντας για τη μαζική εγκληματικότητα του καπιταλισμού, όπως αυτή αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 30 Γενάρη, στις 9 το πρωί.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=15752&pos=4&cat_id=48
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου