ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ


HomelessΠριν λίγες ημέρες υπήρχαν έντονες αντιδράσεις, μετά από την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να ξηλώσει παγκάκια -τα οποία χρησιμοποιούν ως κρεβάτια άστεγοι- με το πρόσχημα της ανάπλασης της πλατείας Κλαυθμώνος. Διαβάστε την εξήγηση που έδωσε ο Δήμος, μέσω της επίσημης ανακοίνωσης.
Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για την πλατεία Κλαυθμώνος, τα παγκάκια και τους αστέγους, υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπλασης της πλατείας, η οποία στην κυριολεξία αποτελούσε απαγορευμένη ζώνη. Η πλατεία – ‘υγειονομική βόμβα’, σύμφωνα με κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα, άρχισε να ξαναποκτά ζωή, να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος στους δημότες, ενώ και το κυλικείο ξαναλειτούργησε πριν από μία εβδομάδα. Τα παγκάκια, όπως και άλλες υποδομές της πλατείας, αντικαθίστανται, αφού η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στις 16 Δεκεμβρίου, κορυφώνεται η προσπάθεια επανάχρησης της πλατείας Κλαυθμώνος, με κύκλο εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εκεί. Ο Δήμος Αθηναίων δείχνει καθημερινά πως αντιλαμβάνεται την κοινωνική αποστολή του, ιδιαιτέρως απέναντι στους αστέγους, μέσω του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και των υπολοίπων υπηρεσιών του. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι φαντάζονται όλη την υπόλοιπη ζωή των αστέγων, πάνω σε ένα παγκάκι και των υπολοίπων δημοτών περιορισμένη σε ιδιότυπα γκέτο.
Δευ, 28/11/2011
 Προφανώς ο Δήμος, με το να αναφέρει την πλατεία Κλαυθμώνος ως “υγειονομική βόμβα”, θεωρεί μιάσματα τους άστεγους και “προστατεύει” εμάς τους “κανονικούς”. Μετά διαβάζεις την φράση “…να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος στους δημότες…” και αντιλαμβάνεσαι αμέσως τον διαχωρισμό. Οι άστεγοι δεν είναι δημότες. Είναι κατώτεροι άνθρωποι, οπότε δεν λογίζονται ως μέρος των πολιτών. Η υποκρισία του Δήμου Αθηναίων είναι αηδιαστική. Υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια που θα μπορούσαν να δοθούν σε άστεγους ανθρώπους, ώστε τουλάχιστον να μην κοιμούνται με κίνδυνο της ζωής τους στον δρόμο.
Θεωρεί τους άστεγους “ξένο σώμα” και η ρητορική της ανακοίνωσης, τους έχει ήδη γκετοποιήσει. Το πιο τραγικό που έντεχνα κρύβεται, είναι ότι διώχνουν τους άστεγους με μάνικες, τους απομακρύνει η αστυνομία από μέρη που χαλάνε την αισθητική των αστών, που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους -καθώς Χριστούγεννα έρχονται και πρέπει να κινηθεί η αγορά ως γνωστόν- αλλά όλα κι όλα, το δέντρο πρέπει να στολιστεί. Δημιουργείς άστεγους, δεν θες να τους βλέπεις μπροστά σου, αλλά θες εορταστική ατμόσφαιρα. Σε φασιστική συσκευασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: