Γράφει ο Παύλος
Παρακολουθούμε, εν μέρει άναυδοι, το τσίρκο που συνιστά το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης. Πολλά από τα καμώματα τους θα σκόρπιζαν άφθονο γέλιο, αν την ίδια στιγμή μεγάλες πλέον μερίδες του ελληνικού λαού δεν βρισκόντουσαν στον αστερισμό της εξαθλίωσης. Βέβαια η ίδια η ποιότητα της αστικής τάξης είναι ευθέως ανάλογη της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού της. Απλώς το θέμα είναι το εξής: Η μαλακία που δέρνει το πολιτικό κατεστημένο να μην τραβήξει στο επίπεδο της τους αντιπάλους της. Και τα γεγονότα βέβαια της 20ής Οκτωβρίου συνηγορούν σε τέτοιους φόβους. Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση για να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν εξηγούνται τα πάντα με βάση καθαρές ταξικές ή άλλες τέτοιες συμβατικές και σοβαροφανείς αναλύσεις. Κάποτε στη πολιτική θεωρία πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερο κεφάλαιο με τίτλο «Ο ρόλος της μαλακίας στη πολιτική».
Την ίδια στιγμή που το τσίρκο λοιπόν περιοδεύει, η κατάσταση στους χώρους εργασίας είναι άθλια. Μια πλευρά αυτής της αθλιότητας δίνει το ακόλουθο ρεπορτάζ:
Φόβοι εκφράζονται, ότι τα νέα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά με το περιβόητο άρθρο 37, που οδηγούν σε μείωση μισθών μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων, αποσυνδεμένων από τις κλαδικές, θα εκτοξεύσουν τη μαύρη – ανασφάλιστη εργασία. Εκτιμάται μάλιστα, ότι πλέον, τόσο οι εργοδότες, όσο πλέον και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προτιμούν την ανασφάλιστη – αφορολόγητη μαύρη εργασία, από τη νόμιμη, καθώς τα νέα μέτρα αποτελούν αντικίνητρο για τη νόμιμη εργασία. Ήδη, το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης απασχόλησης, με απτά αποτελέσματα, όπως περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μαύρη εργασία στο 9μηνο του 2011 κατά μέσο όρο, ήταν 30%, όταν λίγους μήνες πριν, δεν ξεπερνούσε το 25%. Μάλιστα, υπολογίζεται πως σε συγκεκριμένους κλάδους που αποτελούν κλειδί για την ελληνική οικονομία, η μαύρη – ανασφάλιστη εργασία κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%. Βάσει των στοιχείων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, εργαζόμενοι φαντάσματα, ανύπαρκτοι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και το φορολογικό σύστημα, σε ποσοστό έως και 60% εμφανίζονται σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ-καφέ, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, ταξί, φορτηγά, φροντιστήρια, κομμωτήρια, εταιρείες καθαρισμού και φύλαξης, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες δεξιώσεων, βιοτεχνικά πάρκα και βιομηχανικές ζώνες.
Με τουλάχιστον 1 στους 3 εργαζόμενους να είναι άφαντος, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αιμορραγεί. Εκτιμάται ότι μόνο από την αδήλωτη εργασία, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν το χρόνο 11 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος, χάνει το ΙΚΑ, με απώλειες περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως, ο ΟΑΕΕ χάνει 3 δισ. ευρώ ενώ και ο ΟΓΑ χάνει περίπου 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το α’ εξάμηνο του 2011 οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά σε νυχτερινή διασκέδαση, καφέ – μπαρ, καθαριότητα, κατασκευές, εστίαση, φιλοξενία και υπηρεσίες ασφαλείας (security) «απέφεραν» πρόστιμα ύψους 5.453.500 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 8.458 επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων, που αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 30.102 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 9.008. Από τους 9.008, οι 3.760 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 39,76% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 9.456 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 5.248, ποσοστό 25,42% των 20.646 συνολικά εργαζόμενων ημεδαπών στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.
Το ΣΕΠΕ, ακόμη και μετά το νόμο για την αναβάθμισή του, που στην πράξη μετατράπηκε σε νόμο με δεκάδες ασφαλιστικά θέματα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στη στελέχωσή του.
Να σημειωθεί, ότι σε μια προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών ελέγχου αλλά και εξυπηρέτησης των εργοδοτών, από της αρχές του επόμενου μήνα, το ΣΕΠΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ θέτουν σε ισχύ, σύστημα ενιαίας ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Παράλληλα, έχουν κωδικοποιηθεί τα έντυπα του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής νέας επιδότησης τακτικής ανεργίας (από τον ΟΑΕΔ) και εξυπηρέτησης εργαζομένων και επιχειρήσεων (από το ΣΕΠΕ), ώστε πλέον, τα στοιχεία της κάθε επιχείρησης και των εργαζομένων να αποτυπώνονται σε όλα τα έντυπα με τον ίδιο τρόπο. Τα σχετικά Έντυπα είναι τα εξής: Δελτίο Εργοδοτών, Δελτίο Εργαζομένων, Αναγγελία Πρόσληψης (κατά ΟΑΕΔ), Πίνακας Προσωπικού, Αναγγελία Οικειοθελούς Αποχώρησης Μισθωτού, Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας Αορίστου Χρόνου, Βεβαίωση – Δήλωση Εργοδότη για λύση Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου ή Έργου, Αναγγελία Υπερωριακής Απασχόλησης καθώς και Άδεια Υπερωριακής Απασχόλησης.
http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου