ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ


Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία απέναντι στο περιβάλλον έχει οδηγήσει την χώρα μας να διαθέτει ουκ ολίγες περιοχές, χερσαίες και υδάτινες με υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Πιο μολυσμένος τόπος είναι η Πτολεμαΐδα, μια περιοχή στην Κοζάνη, όπου εκμεταλλεύτηκε τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη σε σημείο που εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια λιγνίτη στην Ευρώπη. Όμως αυτή η ανάπτυξη είχε ως κόστος, την επιβάρυνση της περιοχής, λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων και της τέφρας που βγαίνει από την υψικάμινο της ΔΕΗ.
Η χλωρίδα και η πανίδα της Πτολεμαΐδας απειλούνται σοβαρά, ενώ και η υγεία των κατοίκων της περιοχής κινδυνεύει από τους ρύπους, καθώς προκαλούν καρκίνο, εμφράγματα και πνευμονικά προβλήματα (πρώτα ως αιτία θανάτου). Η απειλή για την δημόσια υγεία συμπληρώνεται από την δημιουργία του ΧΥΤΑ, όπου καταλήγουν τα απορρίμματα των γύρω περιοχών και αυξάνουν το αίσθημα δυσφορίας.
Ο πιο μολυσμένος κόλπος της χώρας είναι ο Σαρωνικός. Αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου! Χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, όπως χρώμιο, ψευδάργυρο και μόλυβδο, ενώ εκεί καταλήγουν βιομηχανικά απόβλητα από τον Κηφισό. Η μικροβιολογική μόλυνση της θάλασσας είναι 5 ως 7 φορές πάνω από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσθέστε στα παραπάνω και τα συχνά ατυχήματα πετρελαιοφόρων για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος σε μια θάλασσα που τα ύδατά της ανανεώνονται κάθε 100 χρόνια.

Πιο μολυσμένη λίμνη της Ελλάδας είναι η Κορώνεια. Ψάρια και πουλιά βρίσκονται συνεχώς νεκρά, σε έναν τόπο που αν και -υποτίθεται- είναι προστατευόμενος, έχει υποστεί μια τερατώδη οικολογική καταστροφή. Έτσι εδώ και χρόνια δεν έχει ζωή η λίμνη, μόνο πλαγκτόν. Αιτία  αυτής της καταστροφής, η παράλογη εκμετάλλευση του νερού και οι παράνομες γεωτρήσεις, συν βέβαια τα βαφεία της περιοχής που πετούσαν τα μη επεξεργασμένα απόβλητά τους στα νερά της.
Ο Πηνειός είναι το δεύτερο πιο μολυσμένο ποτάμι στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα νεκρά ψάρια που ξεβράζονται στις όχθες του. Οι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι η αποβολή χημικών λυμάτων από ελαιοτριβεία και τυροκομεία της περιοχής χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ η χωματερή του Δήμου Τρικάλων επιβαρύνει τα ήδη βρώμικα νερά. Για βιολογικούς καθαρισμούς βέβαια, ούτε λόγος.
Και ο χάρτης της μολυσμένης Ελλάδας εκτείνεται και σε άλλες περιοχές: Η Μεγαλόπολη με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Θερμαϊκός κόλπος που καταλήγουν οικιακά, χημικά και αγροτικά λύματα, οι ανεξέλεγκτες μυδοκαλλιέργειες και η υπερχείλιση των φρεατίων τον καθιστούν από τους πλέον μολυσμένους. Η Θεσσαλονίκη κατέχει τον τίτλο της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης, λόγω της υπέρβασης των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων σε συνδυασμό με το φωτοχημικό νέφος και το όζον, κάνουν την ατμόσφαιρα ανυπόφορη. Για την Αθήνα λίγο πολύ τα ξέρουμε. Ο Παγασητικός κόλπος είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη θάλασσα της Ελλάδας, λόγω βιομηχανικής ρύπανσης. Ο Αξιός έχει μολυνθεί από τις μεταλλουργικές μονάδες των Σκοπίων, με αποτέλεσμα την μείωση της στάθμης του ποταμού και τον θάνατο ψαριών.
Επίσης αρκετά μολυσμένες περιοχές είναι ο Ευβοϊκός κόλπος, ο Αμβρακικός, ο ποταμός Αλιάκμονας, τα Λινοπεράματα στην Κρήτη, ο Νέστος και η λίμνη των Ιωαννίνων. Αν και ευαίσθητα οικοσυστήματα, επιβαρύνονται από απόβλητα, στερούνται βιολογικών καθαρισμών και γίνονται “χωματερές” υποδοχής τοξικών ουσιών τα οποία προκαλούν θανάτους της πανίδας, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και απειλούν την υγεία των κατοίκων. Πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα αναπνευστικά προβλήματα και η αύξηση της θνησιμότητας σε μολυσμένες περιοχές, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το μέγεθος της ζημιάς.
Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ελλάδα είναι πολλά, αφού οι βιομηχανίες κάθε είδους κάνουν ότι θέλουν. Επίσης οι περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν λαμβάνουν μέτρα και το ελληνικό κράτος λόγω της ανοργανωσιάς του, δεν σέβεται καν τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η “ανάπτυξη” που επιλέξαμε μας έφερε να πληρώνουμε το τίμημα της σταδιακής καταστροφής του περιβάλλοντος, γεγονός που ευθύνονται όχι μόνο οι ανίκανες κυβερνήσεις, αλλά και ο τρόπος ζωής που επιλέξαμε ως πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια: